Treky v okolí Cuzca (8.4. – 19.4.2001)

V našem putování po Jižní Americe se na chvíli zastavíme v okolí Cuzca…

Inca trail (8.4.-11.4)

Bájný Inca trail – stará incká cesta, po které za dob Inků běhali poslové se zprávami do centra Incké říše – Cuzca. Cesta procházející překrásnou a rozmanitou krajinou, kde jsou k vidění kvetoucí kaktusy, tropické rostliny, prales se stromy obalenými červenými broméliemi, kolibříci i nádherné orchideje. Krása krajiny je ještě umocněna tajemnými ruinami inckých staveb. A na konci této cesty leží Machu Picchu, město Inků ztracené v džungli.

Květy v deštném leseOrchidejRáno se vydáváme busem na kilometr 82 do Chilci. Nezbývá nám než zaplatit drsný vstup 50 USD (studentský je za 25 USD na ISIC). Vstup byl drahý, ale cesta byla udržována, v bezplatných kempech byly záchody a podél cest sbírali odpadky, které tam odhazovali neukáznění američtí turisté. Jsme ve výšce 2500 m.n.m. a podél řeky Urubamby vyrážíme na trek. Po třech hodinách chůze mezi kvetoucími kaktusy a agávemi se u ruin Patallaqta napojujeme na cestu vedoucí z kilometru 88, kterou volí většina trekařů. Odsud cesta stoupá stále do kopce až do sedla Abra de Warmiwaňuska do výšky 4201 m.n.m. Ze sedla cesta klesá do 3500 m.n.m, pak stoupá do 3950 m.n.m., stoupá a klesá…

BromélieOrchidejInka trail se chodí 4 dny, z toho poslední den je prohlídka Machu Picchu. Trek je dlouhý zhruba 40 km a chodí se tak dlouho právě proto, že je to neustále z kopce a do kopce, navíc ve vyšších nadmořských výškách, kde se člověk trochu zadýchává. Předchozí aklimatizace je vhodná. Pak si můžeme lépe prohlédnout desítky druhů orchidejí, bromélií a dalších kytiček, které tady kvetou. Cesta občas vede deštnými pralesy, kde z mlhy vystupují tajemné stromy obalené mechy a lišejníky.

Ruiny RunkurayZ pohádkové krásy vás vytrhnou jen okolojdoucí turisté. Je jasné, že člověk by byl mnohem spokojenější, kdyby tady byl sám, ale mimo sezónu jsme tady potkávali zhruba 50 lidí denně, což bylo ještě únosné. Znechucující byl pouze pohled na americké turisty, kteří šli nalehko, vše jim nesli místní nosiči, vařili jim jídlo a stavěli stany. Poněkud podivný způsob cestování a poznávání.

Ruiny MachuNa konci treku nás čekala nejznámější incká ruina – slavné město Machu Picchu. Město bylo nádherné, příroda a okolní prostředí také. Co ale bylo příšerné byly tisíce turistů a totální komercionalizace tohoto místa. Rychle pryč odsud. Autobus do Aquas Calientes 16 S/os, vlak do Cuzca 20 USD.

Salinas

Salinas - solná políčkaPo dopoledním zotavování ze včerejšího davu turistů volíme návštěvu Salinas. Z Cuzca je třeba jet autobusem směrem na Urubambu a kousek před ní, na odbočce na Maras vystoupit. Odsud lze jet taxíkem za 14 S. Je to asi 10 km po polní cestě. Pohled na svah, rozdělený na 3500 solných políček je ohromující. Teče tady silný solný pramen, ze kterého se pomocí kanálků uplácaných z bláta rozvádí voda na jednotlivá políčka. Úžasný prostý a plně funkční rozvodný systém, místo hrázek se používají kameny. Jedno políčko vyschne za 3 dny, za měsíc se z něj sesbírá 150 kg soli. Za 50 kg nejvyšší kvality dostanou 4 S. Na políčkách pracuje 180 lidí. Vstupné 2 S/os je vítanou podporou. Skrz políčka lze sestoupit dolů do údolí, kde vede silnice do Urubamby.

Trek okolo Auzangate (13.-19.4)

Chlupatí strážci horDalší putování po horách nás zavedlo na trek okolo masivu Auzangate. Auzangate je 6372 m vysoká hora a leží v pohoří Vilcanota. Podle místních znalců se jedná o nejhezčí trek v Peru a jeden z 10 nejlepších na světě. Těžko posoudit, ale byl fantastický. Na trek se vyráží z vesničky Tinki. Dostat se do ní není příliš jednoduché. Když máte štěstí, z Cuzca jezdí přímý autobus. My štěstí neměli, tak jsme jeli autobusem do Urcosu (1 hodina cesty po hlavní silnici směrem na Puno). Dopoledne z Urcosu odjíždějí cisterny s benzínem do Puerta Maldonada. My jsme na ní jeli do městečka Ocongate. Cesta byla po prašné silnici odvážně stoupající po horských srázech. Za 6 hodin jízdy jsme ujeli 78 km, několikrát se zdálo, že se převrátíme a skončíme v údolí o 1000 m níže.

Dívenka z horTotálně zaprášení jsme přesedli do mikrobusu a urazili zbývajících 10 km do Tinki. Odsud se vyráží na 5 denní okruh okolo Auzangate. Cestou se jde překrásnou velehorskou krajinou. Krajina je téměř liduprázdná, potkali jsme pouze tradičně oblečené domorodce pasoucí lamy blízko malých vesniček a na konci dva turisty.

Masiv AuzangateTrek nám nabízí nádherné pohledy na barevné Andy – kontrast červených kopců se zelenými travnatými vrcholky a bílými sněhovými vrcholy je fascinující. K tomu se přidává mnoho hezkých ledovců, tyrkysových jezírek a barevných bažinek a rašelinišť. Kromě lam lze spatřit i plaché viskači. Nádherný náročný trek překonává tři sedla (4910, 5100 a 5000 m.n.m.). Odměnou za námahu jsou nám jedinečné pohledy na masiv Auzangate, masiv Sorimani, hřebínek Santa Catalina, hory Yanajaja, Pico Tres a Puca Punta. Drobné komplikace nastávají s odjezdem. Na cestě mezi Puertem Maldonado a Ocongate spadl most, tak již tři dny nejela žádná cisterna. Čekáme půl dne a odjíždíme autobusem přímo do Cuzca, proti cisterně je to rychlejší a mnohem pohodlnější.

Použitá technika: Pentax K 1000, Pentax MZ-5N, Pentax SMC A 50/1,7, Pentax SMC FA 28-70/4, Pentax SMC A 70-210/4, materiály Kodak Supra 100 a 400

Napsat komentář