Úvodník 26.8.2002

Fotografie a hyenismus

Povodně nechaly jen málokterý aparát zahálet v suchu domova a ulice Prahy a ostatních postižených měst se ježily dlouhými skly, rezonovaly zvuky závěrek, barvily se skly filtrů do ruda, žluta i modra. Minilaby slavily dožínky a fotografické servery se předháněly, který z nich přinese aktuálnější obrazové zpravodajství ze zaplavených oblastí.

Do všeho toho klokotu se ovšem ozývaly hlasy obviňující každého, jenž přiblížil prst ke spoušti svého přístroje z hyenismu, z morálního marasmu a necitlivosti k neštěstí druhých. Jako by každý, kdo chce zaznamenat historii na celuloidový či silikonový materiál zároveň tančil balet imaginace na hrobech obětí povodní.

Pověsti, pověry a lidová moudrost vskutku neřadí hyenu mezi oblíbené společníky. V jejich charakteristice se objevují slova jako zbabělost, mrchožrouství či dokonce homosexualita. Posuďte sami:

Potkáš-li hyenu, postaví se tato na zadní nohy, přední nohy položí na tvá ramena a dýchá ti do tváře. Poté jsi hypnotizován a musíš ji následovat do jejího doupěte, kde vysaje tvůj mozek. Toto uhranutí může být zrušeno pouze nežli dojdeš do jejího doupěte, když někdo udělá na tvé kůži řez a vystříkne několik kapek krve. [Arabská pověra].

Viděti: křivdou trpěti, zlé pomluvy se dočkati. Všeobecně všechna divoká zvěř, např. hyena, tygr,
apod., přinášejí neštěstí a svár. [Velký, úplný, Egyptský snář podle starých, dochovaných spisů s největší péčí Nostradamem sestavený.]

Lunární jsou i kočky, jichž oči dle měsíčních fází se rozšiřují neb zužují, dále vše, co projevuje stejné vlastnosti, jako krev menstruační, která v rukou magů působí výsledky podivuhodné a zázračné, dále také hyena měnící pohlaví a podléhající rozmanitým čárům, dále všechna zvířata nazvaná obojživelníky, obývající stejně zemi jako vodu, jako bobři a vydry, i ta, která loví ryby, mimo to všechny nestvůry a zvláště ony, jež nepovstaly známými semeny neb samoplozením, jako myši vzniklé z koitu a z hnití země. [Agrippa z Nettesheinu: Okultní filosofie]

Další dávku představ o hyenách a jejich špatném morálním profilu můžete načerpat například zde.

Nic moc, že, ale jak je tomu doopravdy? Jsou hyeny opravdu ochlupenou esencí odpornosti, zbabělosti a
špatných hygienických návyků?

Hyeny tvoří samostatnou čeleď bližší spíše kočkovitým šelmám, nežli psům. Ovšem jejich nejbližší příbuzní
jsou promykovití, tedy například mungo a surikata. Osmdesát procent jejich potravy pochází z lovu a jen dvacet procent jejich jídelního lístku obsahuje zdechliny. Loví zejména velké kopytníky, a to v organizovaných zhruba čtyřicetičlenných klanech. Skupině hyen raději ustoupí i král zvířat – lev. Hyeny vyznávají matriarchát. Klan
je podřízen vedoucí samici a panovnictví v něm je dědičné. Díky větší přítomnosti samčího pohlavního hormonu – testosteronu – dochází u samic ke zvětšování klitorisu, což dříve vedlo k domněnkám, že hyeny dokáží měnit pohlaví. Hyeny jsou vynikajícími běžci a jsou známé případy, kdy skupina hyen ulovila a usmrtila osamělého lva.

Říkám si, že až mne někdo příště obviní z hyenismu, budu na toto označení patřičně hrdý.

A co jsme pro vás nalovili na tento týden?

V pondělí naleznete na Paladixu recenzi profesionálního zoomu Canon EF 17-35/2,8 L USM od radky.

Ve středu se Josef Hrubý zamyslí nad tématem, jak zjistit, zda jde o problém s kresbou objektivu nebo zda jde o chybu při fotografování v článku Problémy s kresbou objektivu Nikkor AF-S 80-200mm f/2,8D IF-ED.

Na pátek si Milan Sýkora připravil tip na výlet: Křtiny a okolí Adamova.

Dobré světlo.

10 komentářů u „Úvodník 26.8.2002“

  1. Hyena ma na krku Praktiku??

    Pekne napisane! Cisto nahodou som si vsimol, ze zobrazovanej hyene visi na krku Praktika dost podobna mojej LTL-3. Mylim sa, alebo nie??? 🙂

    Odpovědět
  2. hyenismus ???

    V sousislosti s letošními záplavami se na Fotoforu několikrát objevilo spojení fotograf záplav = hyena. A protože teďka se objevil podobný článek i tady, dostal jsem pocit, že musím říci, že JE TO NESMYSL!!!

    A) pokud jste profík, tak to fotit musíte, když už pro nic, tak alespoň abyste mohl platit daně, ze kterých se ty škody budou platit (velká většina), B) pokud jste fotograf-amatér tak prostě, podle mého názoru, přispíváte k dokumentaci, aby prostě jednou bylo vidět jak to tady vypadalo.

    Jasně, že každý má svou míru vkusu/nevkusu, ale pochybuju o tom, že by kdokoliv z nás (kdo to tady bude třeba číst) nepodal pomocnou ruku v případě topící se babičky/dítěte/psa a místo toho je bude fotografovat… Ale protože prostě takováto teoretická možnost existuje, znamená to snad, že všichni, co přisli a ještě přijdou fotografovat záplavy a škody po nich, jsou hyeny???

    p.s. tohle jsem napsal, protože mi vadilo, že i na Paladixu je článek, který jasně neřekne: fotograf není hyena, ale místo toho se snaží (z pohledu hyen právem, ale o tom to vůbec není) popsat hyenu v “dobrém” světle.

    p.p.s. všichni kdo chcete jít teďka fotit – jdete! stačí trocha vkusu a základů slušného chování a třeba nakonec přispějete k tomu, že až zase někdo “odpovědný” příště bude tvrdit, že tohle a tohle není v dnešní době možné, pomůžete mu vrátit se do reality. Dobré světlo všem!

    Odpovědět
    • RE: hyenismus ???

      jednak ucelem tohoto uvodniku nebylo ubezpecit fotografy, ze kdyz fotografuji cizi nestestesti, tak nejsou hyeny. to je myslim veci osobniho svedomi kazdeho, kdo neco podobneho prave cini. kazde obecne zhodnoceni takove situace silne zavani demagogii

      uvodnik mel jen poukazat na to, ze pojem hyena a hyenismus vychazi ze spatne znalosti zivota hyen. nic vic, nic min.

      Odpovědět
    • RE: hyenismus ???

      Obávám se, že jsi ten úvodník úplně nepochopil… Co se týče toho, že “na Paladixu je článek, který jasně neřekne: fotograf není hyena”, tak to je v pořádku. Neházíme všechny do jednoho pytle. Jsou fotografové (a obecně lidi), pro které je tohle hanlivé označení ještě mírné (a byli jistě i na letošních záplavách) a pak jsou ti, kteří záplavy fotili, ale hyenami nejsou. To si musí přebrat každý sám se sebou.

      Odpovědět
  3. co je to hyenismus?

    Asi pred rokem jsem sel vecer domu a dole u baraku byli policajti. Ukazalo se, ze z 21. patra skocila domu 16 ti leta holka, protoze psychicky neunesla propadnuti u zkousky z fyziky. To je ale vedlejsi. Pokud by dosel domu pro fotak, jako ze mne to vubec nenapadlo, a zacal si lezici telo prikryte plachlou fotit, je to hyenismus? Podle mne ano, at uz jsem fotograf amater nebo se tim zivim. Policejni fotografy z toho vyjimaje, ti to maji v popisu prace. Fotografovani a nataceni lidi, kterym se stalo nejake nestesti, hyenismus je. A je uplne jedno, jestli zdarile snimky obohati domaci album nebo budou obveselovat lidi na Nove ci jine stanici.

    Odpovědět
    • RE: co je to hyenismus?

      ono ruku na srdce, neznam nikoho, snimek mrtve holky rozplacle na chodniku zas takova bomba neni.

      dokazu si ovsem predstavit, ze nekdo ma projekt na necem podobnem postaveny — napr. zkouma priciny sebevrazd, nafoti toho mrtveho a pak treba prostredi, o kterem se domniva, ze bylo pricinou teto sebevrazdy, nebo foti reakce cumilu atd. takova vec imho k “hyenismu” dost daleko.

      cely tem pojem je navic spolecensky podmineny. drive byla verejna ucast na popravach, nebo anatomickych divadlech (verejna pitva) zcela normalni a kdyby tou dobou existovaly fotoaparaty, jiste by se hromadne fotilo a dotycne snimky by byly v albech umistovany hned vedle rodinek na svetovych vystavach.

      Odpovědět
  4. hyenismus ci neco jineho

    Ja velmi dobre vim, ze je to tezke, ale zkuste si predstavit, ze patrite k lidem postizenych zaplavou.
    Dokud jsem jen videl co se stalo na Morave, byly to jen obrazky. Nyni patrim k postizenym zaplavou sam. Mam domek u reky. 8.8. jsem mel v obyvaku metr vody a kdyz jsme to vycistili, prisla povoden 13.8. a meli jsme jeste o pul metru vic. A zacli jsme znovu.
    Ted si zkuste predstavit, ze stojite na zacatku ulice a divate se na jeji konec, kde je temer 2m vody, kde stoji Vas dum. A v te chvili projede okolo Vas Jeep, ktery vas pocaka tou spinavou vodou. Ostatni obleceni mate v tom zaplavenem dome. V tom Jeepu sedi dva mladici s kamerou a nataceji “dokumentaci”, ci foti aby mohli platit dane. Nevim jak vy ostatni, ale ja i my vsichni, kteri jsme tam stali a divali se na nase domy, jsme skutecne nedokazali ocenit tyto zaznamy.
    Mohl bych uvest dalsi a dalsi priklady, ale kdo nechce, tak je stejne nepochopi. “Kameramanu” a “fotografu” se seslo dost, ale ani jedineho nenapadlo pomoct. Bylo by dobre si uvedomit, ze jde o nestesti lidi, kteri nestoji o to, aby jste fotili, ale aby jim ostatni pomohli. Pri te pomoci, vas urcite kazdy necha fotit.

    Odpovědět
    • RE: hyenismus ci neco jineho

      dokazu si to predstavit pomerne dobre a chapu vase pocity. fotit cizi nestesti je imho uplne nejtezsi fotograficka disciplina. nevsimavost a necitlivost je nekdy spis reakce na “pretlak hruzy”, s kterou je fotograf konfrontovan. nekdy bohuzel taky ne. jako jsou lide, kteri behem povodni rabuji, jsou i “rabujici fotografove”. je to smutne, ale nemelo by to vest k pausalizujicim odsudkum. hodne z lidi co znam napr. fotografovala pouze prvni dny a pak pomahali a na aparat ani nesahli — presto, ze z hlediska dokumentarni fotografie jsou snimky z te druhe doby emocne vypjatejsi.

      bohuzel jste se setkal s priklady necitlivych fotografu. ty druhe byste spis ani nepoznal — sve aparaty uz davno odlozili.

      Odpovědět
    • RE: hyenismus ci neco jineho

      Diky tem hyenam, co fotily cizi nestesti, ted muzu tem, ktere zadam o pomoc matematicke knihovne MFF UK v Karline, ktera byla pri povodni znicena, ukazat zabery primo z techto mist, aby si dokazali predstavit, jak hrozne to tam vypadalo. Cimzto si touto cestou dovoluji hyenam, ktere neodlozily fotoaparaty a povoden pro nas ostatni zdokumentovaly, touto cestou podekovat.

      Odpovědět

Napsat komentář