Úvodník 7.1.2002

Tak nám zabili foto.pruvodce.cz

Jojo, pomalu umírající doména pruvodce.cz (jejíž pohřeb se konal 15. prosince, parte lze nahlédnout zde, informace a fotografie z pohřbu pro změnu zde) nakonec stáhla do záhrobí i populární fotografický diskusní server. Naštěstí však péčí několika spiritisticky založených jedinců vstala z mrtvých,
což ji však stálo jednu tečku a několik kilobytů dat. foto.pruvodce.cz je mrtvý, fotopruvodce.cz kráčí a snad i bude kráčet dál chaotickým terénem packetů a protokolů rodiny TCP/IP dál. Všem pozůstalým se tímto omlouvám za posilvestrovský šok, za chvějivé konečky prstů a zpocené dlaně svírající myš v marné snaze najít oblíbené komunikační médium všech cvakalů a fotomaniaků. Situace je v současné době víceméně stabilizovaná a k podobným výpadkům by v budoucnosti již docházet nemělo. Příští týden by měl FotoPrůvodce překonat porodní bolesti znovuzrození a stát se opět platným občanem internetové fotografické komunity.

Koncem minulého roku propadlo několik redaktorů cestovatelské vášni a zmizelo i se svými aparáty obtíženými batohy za teplem Ohňové země. I já také zhruba za deset dní odlétám do Bombaje a v průběhu zimy se chystám ještě několikrát navštívit rumunský Banát (kde jsem trávil letošní Silvestr), takže rubrika reportáží dostane vydatnou povzbuzující injekci. Mé místo úvodníkáře zaujme na chvíli milovník velkých formátů Štěpán Kovář – připravte se tedy na důkladnou, firmou Sinar placenou mediální masáž, zocelte svoji rozvahu a raději uzamkněte na čas osobní kapitál do trezoru. Po každém jeho úvodníku si třikrát zopakujte mantru – Není jiného formátu než kinofilmového a Canon, Nikon, Pentax a Minolta jsou jeho proroci – a hlavně buďte ostražití!

Tolik k bilancování a novoročnímu plánování. Teď se podívejme, jaké speciality nachystala redakční kuchyně na tento týden.

V pondělí se kromě znovuobnoveného provozu galerie Moje nejlepší světlo, která byla ve svátečním mezičase bez aktualizací, můžete seznámit s Tobíkovým Procesorem na vyvolávání papírů.

Úterý je již tradičně zasvěceno reportážím z míst dalekých i blízkých. V tomto týdnu vás Zdenek opět pozve na další díl jeho putování po Sicílii – tentokrát je jeho cílem Agrigento.

Ve středu se Josef Hrubý pokusí zodpovědět na další dotaz z naší poradny, který se tentokrát týká Použití mezikroužků při fotografování portrétů.

Čtvrtek je tentokrát zasvěcen osobní výpovědi Jakuba Kencla, který ze své bohaté tvorby vybíral Nejmilejší fotografii.

V pátek vás Milan Sýkora určitě navnadí na ochutnávku některého z regionálních zlatých moků v pokračování svého seriálu Fotografie a … – … Pivo.

Dobré světlo.

Napsat komentář