Vernisáž Miloně Novotného v Horním Prysku

Horní Prysk. Malebná vesnička na severu Čech ležící v Sudetech, bohatá sklářskou minulostí, krčí se na úpatí Lužických hor. Údolí skrývají nejedno lidské sídlo, z nichž v poslední době vešla ve známost např. vesnice Slunečná, místo víkendové chalupy Vlastimila Brodského. Samotný Horní Prysk proslul v nedávné minulosti jako místo, kde se zabil při autonehodě Tomáš Holý, hlavní představitel oblíbených dětských filmů a také, což je skutečnost méně známá, jako místo, kam pravidelně jezdil fotograf Miloň Novotný (*11.4.1930 +9.8.1992).

To všechno jsem měl jen tak zasunuto v hlavě do okamžiku, kdy jsem v Novém Boru uviděl na kandelábru xerokopii pozvánky na vernisáž fotografií a ejhle – zrovna s datem toho dne. A tak jsem vzal fotoaparát, dceru s fotoaparátem a vyrazili jsme na do Horního Prysku na vernisáž fotografií Miloně Novotného.

Kostel, o který tu jde
Kostel, o který tu jde

Samotnou vernisáž a následnou výstavu pořádalo Občanské sdružení za záchranu kostela Svatého Petra a Pavla Horní Prysk a dobrovolné vstupné bylo určeno právě na tento účel. Stejně tak i doprovodný program vernisáže tj. vystoupení houslisty Davida Singera přimo ve výstavních prostorách a posléze i koncert klasického kvarteta (Zuzana Čermáková – housle, David Singer – housle, Vojtěch Čermák – violoncello, Dita Eiseltová – klavír) prostorách kostela sv. Petra a Pavla byly realizovány za účelem záchrany zmíněné stavby. Zážitek to velmi nevšední a nestydím se říci krásný. Spojení Novotného fotografií, barokního kostela a klasické živé hudby se ukázalo jako velmi zdařilé, zejména za slunečného sobotního odpoledne. Osobně velmi oceňuji snahy podobných sdružení, snahy tak vzdálené každodenní honbě za spotřebou, výdobytky naší doby a podobnými věcmi.
Pokud snad byste chtěli přispět na záchranu barokního kostela v Horním Prysku, můžete získat více informací na webu a přispět na účet: 178146074/0300.

Samotná výstava fotografií Miloně Novotného byla umístěna do objektu místní školy v přírodě s nezvyklou úpravou vnitřních prostor. Všechna okna a stěny do výše ramen byly obloženy balicím papírem. Výsledný pocit byl, že se nacházíte uvnitř obrovského soft boxu. Prostory byly osvětlené kromě slunce skrze „softbox“ také zářivkami, což bylo zrádné, protože člověk si neuvědomil nutnost přenastavení bíle na digitálním fotoaparátu.

Miloň Novotný: Z části Prysk
Miloň Novotný: Z části Prysk

Výstava byla rozdělena na dvě části. Na „Prysk“ a „Zbytek světa“. V části Prysk se vystavené fotografie týkaly uvedené vesnice a blízkého okolí (např.Kamenický Šenov, Dolní Prysk a další). Velmi půvabné bylo poslouchat návštěvníky (kterých se sešlo hojně), jak komentují vystavené fotografie:

„Hele todle je Mařka z mlíkárny!“
„Ne není, to je přece Boženka ze sklárny!“
„No nepovídej… Opravdu? A co se s ní stalo?“
„A tady je starej Merhart! Ten má ale ránu…“

Druhá část „Zbytek světa“ mapovala Novotného fotografie z cest. Byly zde obrázky z Londýna (1966), Kuby, Indie, i z České republiky a třeba ze Spojených států amerických, které M. Novotný navštívil již v devadesátých letech.

Miloň Novotný: Z části Zbytek světa
Miloň Novotný: Z části Zbytek světa

Vzhledem k tomu, že 25.7. začala výstava Novotného londýnských fotografií v Pražském domě fotografie, nebyla zde ta nejlepší díla z tohoto tématu. Ovšem tím pádem se dostalo i na fotografie méně proslulé, avšak o nic méně zajímavé. Někdy i technicky méně dokonalé, což však člověk tomuto klasikovi a celému sdružení rád odpustil.

Bohužel vás nemohu na tuto nevšední výstavu pozvat, protože trvala pouhé dva dny. Byla prchavá jako čas, který Miloň Novotný tak mistrně zmrazil na svých fotografií. Přesto ji považuji za velmi osvěžující a povedenou.

Napsat komentář