Voigtländer Bessa L

Recenze hledáčkového přístroje s ultra širokoúhlým objektivem.

Bessa LNěkdy na podzim mě přestalo bavit tahat s sebou všude svoji FM2 a začal jsem tedy přemýšlet o něčem kompaktnějším. Point & shoot přístroje jsem ani nebral v úvahu (nešlo asi ani tak moc o jejich kvalitu, ale ta ostuda, kdyby mě někdo viděl s kompaktem ;-)) ) a zaměřil jsem se na hledáčkové přístroje. Leicu jsem z výběru vyřadil hned – zaplatit šest tisích za tělo přístroje, který nechci mít jako primární mi prostě přišlo úchylné. Přemýšlel jsem i o second hand Contaxu G2, ale když se mi pak skutečně dostal do ruky, nadšení mě přešlo (je to celé takové nějaké elektronické).Pak jsem někde zahlédl Voigtländer Bessa L – podivný přístroj s nasazovacím hledáčkem a ultra širokoúhlým objektivem. Zmínil jsem se doma a o Vánocích jsem (jaké to překvapení ;-)) našel Bessu pod stromečkem.

Voigtländer je stará německá značka, dnes fotopřístroje a objektivy s tímto označením vyrábí japonská Cosina. Na spodní straně přístroje je bílou barvou viditelně natištěno Voigtländer Germany a hned vedle v plastu vylisováno “Made in Japan” :-). Bessa L se vyrábí v černé a stříbrné variantě. Na rozdíl třeba od Nikonů je černá verze o několik set korun levnější.

Vnitřní kostra Bessy L
Provedení přístroje je relativně solidní, ale s Leicou, Contaxy nebo Konicou Hexar se nedá srovnávat – to ovšem platí i o ceně. Vnitřní kostra přístroje je zhotovena z hliníkového odlitku, vnější plášť je z plastů. Podle informací z Internetu je základ těla Bessy shodný s těly Nikonu FM10 a Olympusu IS 2000 (které také vyrábí Cosina).

Závěrka je plně mechanická s vertikálním pohybem lamel. Pracovním časy od jedné sekundy do 1/2000 se nastavují klasicky otočným kolečkem mezi spouští a hledáčkem. Samozřejmě je k dispozici i čas B. Nejdelší použitelný čas při fotografování s bleskem je 1/125 sec. Zabudovaná samospoušť má zpoždění přibližně deset sekund, natahuje se páčkou na přední straně přístroje a spouští se běžným tlačítkem spouště. Toto tlačítko je vybaveno závitem pro připojení drátěné spouště.

Posun filmu je mechanický, bez možnosti připojení motorového pohonu. Ani vícenásobná expozice není možná. Páčka posunu slouží zároveň jako pojistka spouště. Pokud je sklopena k tělu přístroje, malý výstupek zasahuje do výřezu ve spoušti a brání jejímu pohybu.

Měření expozice je podle údajů výrobce středově zvýhodněné, křemíková dioda měří světlo odražené od šedě natřené přední strany závěrky. Indikace správnosti expozice je řešena třemi LED na horní hraně přístroje, vlevo od hledáčku. Střední zelená dioda indikuje správnou expozici, krajní červené diody pak pře- a podexpozici. Mírné odchylky od naměřené hodnoty jsou indikovány zelenou a jednou červenou diodou současně.

Citlivost filmu je možno nastavit v rozmezí 25 až 1600 ASA. Horní hodnota může být občas nedostatečná – objektivy pro Bessu přece jen nepatří k nejsvětelnějším a push na 3200 by se občas hodil.

Expozimetr je napájen dvěma bateriemi LR 44. Závěrka samozřejmě pracuje i bez baterií. Pro kontrolu založeného filmu je možné použít okénko v zadní stěně.

Bessa L je sice hledáčkový přístroj, ale když vybalíte tělo z krabice, žádný hledáček není vidět. Hledáčky jsou totiž externí a nasazují se do úchytu na horní straně přístroje. Pro každý objektiv existuje zvláštní hledáček, jehož úhel záběru odpovídá úhlu záběru příslušného objektivu.

Na rozdíl od většiny ostatních hledáčkových přístrojů neobsahují hledáčky pro Bessu L žádné pomůcky pro zaostřování. Protože primárními objektivy jsou ultraširokoúhlé objektivy s velkou hloubkou ostrosti, není to až takový nedostatek, jak by se na první pohled mohlo zdát a ostření odhadem není až takový problém. Hledáčky jsou perfektně jasné a velké.

Objektivy
Bessa je vybavena závitem pro připojení objektivů se závitem L39. Je tedy možné používat i některé starší objektivy Leica i jiné.

Já osobně mám Super-Wide Heliar 15mm/4.5. Ten je zpracován ještě lépe než tělo přístroje. Dokonce i přední krytka objektivu je kovová s dosedacími plochami potaženými sametem. Poněkud nezvyklé je umístění zostřovacího prstence blíže k tělu přístroje, ale má to svou logiku. S clonou se u tohoto přístroje manipuluje podstatně častěji než se zaostřováním. Maximální clonové číslo je 22, už při cloně 16 je hloubka ostrosti od 0,3 metru do nekonečna, při minimální cloně 4,5 je to od zhruba 0,8 metru do nekonečna.

Praktické zkušenosti

Bessu jsem dostal k Vánocům. Od té doby ji používám jako fotografický zápisník a nosím ji téměř všude s sebou. V podstatě mám jen dvě připomínky:

  • Systém měření podle mně není středově vyvážený, ale plošný. 90% snímků zahrnujících výrazně světlou čás (obloha) je podexponováno, odhadem tak od dva stupně. Zkoušel jsem filmy negativní i inverzní a výsledek je stejný.
  • Druhá připomínka se týká objektivu 15mm. Před ním byl mým nejkratším objektivem Nikkor 28mm a na 15mm objektiv jsem si musel nějakou dobu zvykat. Při správném používání je zkreslení minimální, ale stačí přístroj s tímto objektivem trochu naklonit a člověk se nestíhá divit. V některých situacích je 15mm objektiv zbytečně krátký a pro použití Bessy jako fotografického zápisníku bych spíše doporučil 25mm objektiv.

Napsat komentář