Výstup na Sněžku trochu jinak

Poněkud extrémnějším fotovýletem, za kterým nemusíte jezdit nikam daleko, může být pro ty alespoň trochu zdatné fotografy zimní noční výstup na naši nejvyšší horu. Odměnou třeba bude fotografování jedněch z nejkrásnějších východů slunce v Čechách.

O Sněžce (1602 m) toho bylo již napsáno mnoho, tak o geomorfologii a geologii jen v krátkosti. Masív hory je tvořen svorovými a rulovými horninami a jedná se o zbytek dávných vysokých hor, které vznikly v prvohorách. Skalnaté svahy přecházejí do ledovcových karů utvořených ve čtvrtohorách, kdy ke Krkonoším zasahoval ze severu ledovec. Po ústupu ledovce byl dotvořen dnešní tvar a také výška Krkonoš. Vymodelovány byly jejich hlavní hřebeny, plochá návrší i Sněžka. Často se zde proto můžete setkat s periglaciálními jevy.

Prosický - Sněžka 3
Pouze první část výstupové trasy vede lesem, ale jak se terén začne prudce zdvíhat k vrcholu, půjdete okolo kleče a i ta se však těsně pod vrcholem ztratí. Na vrcholové plošince je několik budov vystavených v dlouhém úseku historie; kostel sv. Vavřince (1665), Polská bouda (1850) a v současnosti opuštěná a rychle chátrající Česká bouda (1868). Kdysi stála na polské straně vrcholu meteorologická stanice z roku 1900, ale byla stržena v osmdesátých létech minulého století. Zajímavostí z historie Sněžky je, že první prý vystoupil na vrchol v roce 1456 „neznámý Benátčan“.

Přístup pod kopec

Prosický - Sněžka 6
Nejvhodnějším místem pro začátek výstupu je Pec pod Sněžkou, kam se dostanete po hodině a půl jízdy autem z Prahy. Nejvyužívanější cesty na vrchol jsou dvě. Ta první vede podél říčky Úpy Obřím dolem po modré značce až na vrchol. Tou druhou půjdete k chatě Růžohorky, po žluté značce okolo Růžové hory (1390 m) a přes Růžovohorské sedlo až na Sněžku. Obě jsou to cesty nenáročné, dlouhé 6 – 8 km a zdolávající převýšení cca 800 m. Ideální pro jednodenní výlet je kombinace obou těchto tras – jednou nahoru a druhou dolů. O možnosti, že se dá na vrchol vyjet lanovkou, bych se zde ani neměl zmiňovat, v zimě to neplatí.

Zimní noční výstup na vrchol

Další, výrazně extrémnější, alternativou je noční zimní výstup na Sněžku. Stejně jako roky minulé jsme jej absolvovali v lednu s plánem sledovat východ slunce na vrcholu. Jedinou odchylkou od výše uvedených tras je obtížný strmý výstup z modré značky směrem na východ na žlutou značku k Růžovohorskému sedlu.

Prosický - Sněžka 4
Výstup je vhodné zahájit okolo 1 hodiny v noci, kvůli náročnosti trvá cesta na vrchol několik hodin. Naše první kroky vedou podél říčky Úpy, která nás dovede až místu na mapě vyznačeném heslem „bývalá Kovárna.“ Právě zde zahajujeme extrémnější část cesty, vydáváme se mimo cestu doleva vzhůru vykáceným lesem. Výstup znesnadňuje velké množství sněhu, kdy se naše nohy po stehna propadají do sněhu. Ještě nepříjemnější je ve vyšších partiích na otevřenějších prostranstvích prolamující se silná ledová ofoukaná krusta. Smůlu mají ti, kteří jdou jako první, mají od ledu omlácené holeně.

Prosický - Sněžka 5
Odměnou na vrcholu může být překrásný východ slunce, kdy se obloha nad mraky pod Sněžkou mění od oranžové až po červenou. Stejně tak zde ale můžete potkat počasí s viditelností sotva pět metrů. Nutné je také počítat s teplotou výrazně pod bodem mrazu a silný vítr ji ještě sníží. Sledování východu slunce z vrcholu naší nejvyšší hory je však jedno z nejúžasnějších pozorování v našich horách.

Náročnost výletu

Nad sedlem, v místě, kde již není žádný porost nebo je hluboko pod sněhem, vane často silný nárazový vítr a 100 metrů pod vrcholem je již vrstva ledu, po které se při značném sklonu obtížně postupuje. Pády jsou velice časté, proto je důležitá maximální opatrnost. Postup výrazně usnadní nasazené mačky (stoupací železa). Z těchto důvodů může cesta z Pece pod Sněžkou na vrchol trvat i 6 hodin. Užitečná je čelovka, při pěkném počasí pomáhá výstup naplánovat na úplněk. Vhodné je oblečení pro časté brodění hlubokým sněhem, obvykle i po čtyřech.

Jaké fotografické vybavení vzít s sebou?

Prosický - Sněžka 2
To je velmi individuální věc a záleží na přístupu každého z nás. Díky náročnosti výstupu je vhodné svou fotovýbavičku omezit na minimum. Nebudete se tahat se zbytečnými kilogramy a snížíte riziko, že si při případném pádu zničíte třeba drahé objektivy.

  • Nejvhodnější je lehká kinofilmová zrcadlovka, střední a velký formát nejsou pro výstup na Sněžku příliš vhodné.
  • Protože v zimě je na vrcholu téměř neustále rtuť teploměru hluboko pod bodem mrazu, jsou pro fotografování nevhodné digitální fotoaparáty, pokud si je ovšem během výstupu nezahříváte pod oblečením.
  • Z objektivů bohatě poslouží pouze základní zoom s ohniskem např. 28 – 90 mm, i když se širokoúhlým objektivem 20 mm jistě vykouzlíte spoustu zajímavých snímků.
  • Ačkoli každého napadne, že nezbytností pro fotografie časného východu slunce je stativ, nemusí tomu tak být, prezentované snímky (kromě říčky Úpy a zatmění Slunce) byly fotografovány bez stativu z ruky s otevřenou clonou. (Musím ale přiznat, že příště se na Sněžku se stativem potáhnu…)
  • Kvůli nízkým teplotám je užitečné uchovávat na teplém místě náhradní baterie, při nízkých teplotách dochází k jejich rychlému vybití; tímto problémem se nemusejí zaobírat majitelé mechanických zrcadlovek.

Prosický - Sněžka 1
Při fotografování v mrazivém (a zvláště větrném) počasí budou trpět především vaše prsty. Po naexponování poloviny filmu budete mít ruce promrzlé tak, že si půl hodiny ani nezavážete tkaničku. Nikdy nesmíte přeceňovat své fyzické schopnosti a odolnost vůči prochladnutí. Uvědomte si, že při zimním fotografování nemusí jít jen o zdraví, ale i o život. Vždy je vhodné někoho informovat o cíli vaší cesty a předpokládaném času návratu.

Doporučené mapy pro výlet

  • mapa Krkonoše – zimní 1:50 000 (Geobáze), 69 Kč
  • mapa Krkonoše 1:50 000 (Geobáze), 69 Kč
  • mapa Krkonoše 1:75 000 (Geobáze), 39 Kč
  • mapa Krkonoše 1:50 000 (Kartografia Praha), 49 Kč
  • průvodce a mapa Krkonoše (Kartografia Praha), 149 Kč
  • mapa Krkonoše 1:50 000 (Klub českých turistů-mapy KČT), 79 Kč
  • mapa Krkonoše – zimní 1:60 000(Shocart + Geoclub), 49 Kč
  • mapa Krkonoše 1:50 000 (Shocart + Geoclub), 69 Kč

Všechny snímky byly pořízeny zrcadlovkou Canon EOS 300 s objektivem Canon EF 28 – 90 mm f/4 – 5,6. Zatmění slunce s objektivem Canon EF 75 – 300 mm f/4 – 5,6 s polarizačním a ND4 filtrem. U dvou posledních snímků použit stativ Manfrotto 190 s hlavou 141RC.

13 komentářů u „Výstup na Sněžku trochu jinak“

  1. Paradni fotky

    Blahopreji k peknym fotkam. Dovolim si jenom takove male bezvyznamne cestinarske rypnuti k chybe, ktera byla zcela jiste zpusobena blizkosti pismenek m a n na klavesnici 🙂 : “v zimne to neplati”.
    Pokud se pripadnym zajemcum o vychod slunce na Snezce nechce brodit snehem po pas: velmi dobry pristup na Snezku je ze Strazneho smerem na rozcesti pod Krasnou plani, odtud na bufet > Vyrovka > Lucni bouda > Snezka. Cesta je sice dlouha 16 km, ale na bezkach je to velmi pekna projizdka, ktera urcite nezabere vice nez 4 hodiny. Navic se dala rozdelit na dve casti (snad se jeste da) prespanim zdarma na Lucni boude, ktera je jen kousek od Snezky (od Lucni jsou take pekne pohledy na vychod slunce,stejne tak i od kaplicky obetem hor mezi Lucni a Vyrovkou). Vyhodou je i moznost schovat se pri nahle zmene pocasi (chaty v holych planich zhruba po 2 km).
    Dalsi dobra cesta je ze Spindlerovky, kde po pocatecnim zhruba 0.5 km dlouhem stoupani jedete az ke Snezce po rovince :-). Nevyhodou techto cest je vetsi pocet drzkopadu, takze riziko zniceni vybaveni stoupa (i kdyz pri pomysleni, co by me to mohlo stat, se da ustat opravdu hodne :-)…
    Dobre svetlo a hodne stesti Vam vsem nejen do noveho roku preje Ales

    Odpovědět
    • RE: Paradni fotky

      Díky za upozornění na chybu. Je to skutečně šotek, článek četli tři lidé a ani jeden si toho nevšiml. Že by “Vánoční slepota”? :-))

      Odpovědět
  2. Ještě k češtině

    Taky nechci být hnidopich, ale máte tam ještě dvě gramatické chyby, z nichž jedna je natolik častá v různých analogiích, že by bylo dobré na ni autory explicitně upozornit. Jedná se o toto:
    “..výstup na naší nejvyšší horu..” má být “..výstup na naši nejvyšší horu..” (krátké i ve slově naši). Chybu tohoto typu (hlavně u přivlastňovacích zájmen a osobních zájmen) najdu prakticky v každém článku (ale také v jakýchkoli novinách a časopisech, takže to není jenom na vás). Čtvrtý pád těchto zájmen je “ji”, “naši”, “svoji”, “moji”, atd., nikoliv dlouze.
    Druhá chyba je tato:

    “O Sněžce (1602) to bylo napsáno..” má být “O Sněžce (1602) toho bylo napsáno..”

    Hodnotu tohoto ani jiného článku to nijak významně nesnižuje, ale přesto se domnívám, že správná čeština k dobré prezentaci patří. Je to jako když na kvalitní fotografii zůstanou nevyretušovaná smítka.

    Přeji Vám hodně úspěchů a dobrého světla v roce 2004.

    Odpovědět
  3. s troškou do mlýna

    Můj příspěvek má dvě stránky.Ta první je gratulace k pěkným záběrům.Na Sněžku to nemám daleko,a tak se možná nechám inspirovat.Mám stejnou techniku,zajímala by mě citlivost a druh filmu,resp. údaje o cloně,času a termínu focení.Z které hodiny to zhruba bylo?Druhá část mé poznámky se týká kritiky Vaší češtiny ze strany “učitelů”.Mám taky rád čistý jazyk,ale toto jsou stránky,jejichž těžiště je v něčem úplně jiném…

    Odpovědět
    • RE: s troškou do mlýna

      pro Pavel Baier:
      citlivost ISO 400 (druh filmu dohledám), exponováno okolo 6 30 hod v druhé polovině ledna 2003, s otevřenou clonou f – 4,5; 5,6. s časem na hranici održitelnosti z ruky, bez stativu (letos si ho tam však vytáhnu a vyzkouším Canon EOS 300D)

      Odpovědět
  4. Čeština

    Pánové bavit se o obsahu a technické kvalitě článku je stejná diskuze, jako se bavit o obsahu a technické kvalitě fotky. Tvrzení “záleží především na obsahu, technická kvalita je vedlejší” platí jen do toho okamžiku, kdy se najde člověk, který udělá fotku s perfektním obsahem i perfektní kvalitou. A takových je dost.
    Nicméně je pravda, že toto je “amatérský” web z pohledu češtinářsko – žurnalistického, a proto lze drobné prohřešky (pokud jich není mnoho) pominout. Nad čistotou jazyka bdí v novinách a časopisech profesionální autor, korektor, editor a šéfredaktor. Přesto i oni mají na stole pravidla, slovníky a s některými chytáky si poradí až po konzultaci na hotline Ústavu pro jazyk český. Takže zrovna v případě Paladixu mě zajímá především obsahová stránka článků. Proto zvažuji, že si sbalím stan a spacák a udělám si malý výlet na ranní Sněžku, protože mě článek skutečně silně inspiroval.

    Odpovědět
  5. Ještě čeština

    Musím se přiznat, že ty “češtinářské” výtky vztahuji hlavně na sebe, protože jsem článek četl coby redaktor několikrát a nějak mi to uniklo, což se mi zpravidla nestává… Asi se projevil ten legendární “tiskařský šotek”.
    Slibuji, že se polepším. A omlouvám se všem včatně autora.

    Odpovědět
  6. Technicka kvalita fotek

    Fotky krasne, ale prijde mi, ze technicka kvalita ponekud kulha – podivejte se treba na tu uplne posledni…

    Odpovědět
    • RE: Technicka kvalita fotek

      Souhlasím, jsem fotoamatér a s focením zatmění Slunce jsem si moc nevěděl rady, nemám ani potřebné vybavení, ale učím se. Další moje fotky ze zatmění k podrobení kritice jsou v článku Paladixu věnovaném tomuto tématu. Autor

      Odpovědět
  7. Na lovu

    Tak já si také ještě trochu přisadím 😉

    Naše první kroky vedou podél říčky Úpy, která nás dovede až místu na mapě vyznačeném U, heslem

    Nutné je také počítat s teplotou výrazně pod bodem mrazu, kterou silný vítr ještě sníží. logičtější formulace

    Mám dojem, že jsou tam také drubné chyby v interpunkci, ale tam již nejdem tak silný v kramflecích 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář