X-pozice: -1/3 EV industriálně

V sobotu 17. října byla v galerii Čerťák ve Tmani zahájena výstava X-pozice: -1/3 EV industriálně. I přes špatné počasí, které ovládlo i zdejší krasovou oblast, dorazilo do známé galerie dostatek příznivců fotografie.

X-pozice: -1/3 EV industriálně - vernisáž
Zleva: Zdeněk Tichý, Jakub Kencl, Jan Šroubek, Pavel Pola, Josef Krása, Pavel Kutina

Věříme, že návštěvníky nezlákaly jen libé jazzové tóny Alice Bauer Trio, které zpříjemňovalo pochmurné sobotní dopoledne, ale že většina přišla na naše industriální fotografie.

X-pozice: -1/3 EV industriálně - důl centrum

Centrální sál galerie obsadilo nejen hudební trio, ale i trio fotografů Pavel „Bitovod“ Kutina, Pavel Pola a moje maličkost s fotografickým dokumentem z hlubinného dolu Centrum v Horním Jiřetíně. Divák může pomyslně procházet dolem tak, jak denně procházejí desítky horníků a může tak alespoň částečně ochutnat onu štiplavou špínu, kterou tamní lidé polykají při své práci.

X-pozice -1/3EV industriálně - Tunel Blanka

Pravé křídlo Galerie Čerťák obsadil Zdeněk se svojí Blankou, kde s trochou ironie naráží na problematiku přestavby Letenské pláně při budování silničního tunelu Blanka. No a pravou stranu Tmaňského výstavního prostoru jistil Josef „Chosé“ Krása a jeho barevní a obří „pavouci“. Nebojte, žádná arachnofobie vás nepostihne, to se jen v pavouky na Chosého fotografiích proměňují portálové jeřáby a při svých nočních tancích na překladišti připomínají své příbuzné ze živočišné říše.

X-pozice -1/3EV industriálně - Pavouci

Po úvodním slovu galeristy Jana Šroubka krátce zhodnotila výstavu i paní Hucková. Jindy přísná kunsthistorička, která komentuje místní výstavy již od vzniku galerie, dnes zvolila přátelštější tón a občas i slova chvály dopadla na naše bedra. Po oficialitách již nebránilo nic volnému korzování, prohlížení, diskusím či poslechu hudby.

Kdo nestihl sobotní vernisáž, má příležitost naše fotografie vidět až do 10. prosince 2009

Napsat komentář