Zoner Photo Studio 12 přichází

Jak se stalo u Zonerů již nepsaným pravidlem, zhruba v polovině září uvádí novou verzi programu Zoner Photo Studio, ta letošní nese číslo 12.

ZPS 12 - logo

Dnes od 10:00 probíhala v klubu Mat na Karlově náměstí tisková konference, na které představila firma Zoner novinářům dvanáctou verzi PhotoStudia. My se s vámi tedy můžeme podělit o čerstvé dojmy.

ZPS12 - tisková konference I

Progam byl zahájen tradičně zhodnocením uplynulého roku. Ze zde prezentovaných informací stojí za zmínku především expanze Zoneru do celého světa, lokalizace ZPS do osmi světových jazyků včetně japonštiny a tradiční i zjednodušené čínštiny. Ve stručnosti byl představen i nový projekt internetové fotogalerie Zonerama.

ZPS12 - tisková konference II

Po tomto úvodním seznámení s firmou Zoner nadešel okamžik, kvůli kterému jsme se zde shromáždili především – prezentace nové verze.

Už od starších verzí je ZPS velmi dobře použitelný nástroj pro editaci a katalogizaci fotografií. V čem se odlišuje verze dvanáct od té předchozí a co proti ní přináší nového? Nerad bych zde “vystřílel všechen prach” Honzovi Hlinákovi, který vám, jako již několikaletý betatester ZPS, v některém z následujících článků přinese detailnější pohled do hlubin nové verze, tak proto jen stručně:

  • ZPS 12 - prostředí I

    jako první upoutá nová barva uživatelského rozhraní, nyní je defaultně tmavošedé, nastavit ale lze i černé nebo původní bílé, lze i snížit saturaci a kontrast ikon, takže prostředí prohlížeče a editorů neruší při dolaďování fotografií.
     

  • zcela od základu se změnilo rozhraní pro práci s RAW soubory, nyní se podobá tomu, na co jsou uživatelé zvyklí z Lightroomu nebo Photoshopu, při konverzi RAW je nyní podporováno i sestavení fronty souborů pro časově náročné zpracování, jejíž spuštění lze aktivovat po dokončení nastavení parametrů konverze pro každou fotografii ze série. V rámci konverze RAW souboru je možné aktivovat i HDR funkce.
     
  • ZPS 12 - prostředí II

    podstatně se změnila i logika celého ovládání, nyní je rozhraní rozděleno do záložek, ve kterých se nacházejí jednotlivé moduly (Správce, Prohlížeč, Editor a Zpracování RAW).
     

  • výrazné vylepšení proběhlo i v algoritmech modulu pro skládání panoramat.
     
  • nově je možné zpracovávat i data z PDF souborů a extrahovat z nich obrázky v původním rozlišení (samozřejmě jen pokud není soubor proti těmto operacím uzamčen).
     
  • ZPS 12 - prostředí III

    transformace – při vkládání obrázků je nyní možné snáze přenášet
    ze snímku do snímku díky záložkám a poté plynule otáčet,
    měnit velikost, deformovat, měnit perspektivu nebo jinak transformovat přímo nad cílovým
    obrázkem.
     

  • nově je možné i ukládání přednastavených hodnot nástrojů (presetů) v modulu Editoru.
     

Co říci závěrem? Zoner Photo Studio je opět o něco dál. Nabízí přehlednější uživatelské rozhraní, výkonnější a optimalizovanější jádro a je tak pro práci s fotografiemi velmi dobře použitelným nástrojem, který dovoluje uživateli čím dál razantnější (ale i jednodušší, rychlejší a přesnější) zásahy. Myslím, že se máte na co těšit.

1 komentář u „Zoner Photo Studio 12 přichází“

  1. Slevový kupon nejen na ZPS 12

    Tak jsem získal slevový kupon (10 %) na nákup u Zoneru. Protože ho nevyužiju, tak tady je:

    E0W4R-KBIDR
    Platnost do: 30.11.2009

    Třeba si ho tu někdo všimne a poslouží mu 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář