Zoner Photo Studio 15

Víte jak se pozná, že skončilo babí léto? Není třeba se dívat na předpověď počasí, stačí sledovat promo firmy Zoner 🙂 Ne, teď vážně. Jako každý rok v tomto čase nám firma představila novou verzi Zoner Photo Studia. Tentokrát s pořadovým číslem 15.

zoner

Musím se přiznat, že je mi firma Zoner sympatická hlavně tím, že se svůj produkt neustále vylepšuje a stále myslí na své klienty. Snaží se jim práci s jejich programem usnadňovat a zjednodušovat. A nejen to, už na dnešní tiskové konferenci bylo vidět, že verze 15 je sice představována jako novinka, ale většina firmy už žije verzí 16 a ač se sice právě chlubí svým novým dítkem, jejich mysl a nápady už jsou nasměrovány k potomkovi, kterého za rok vypustí do světa.

Ale nejdřív se vraťme k verzi Zoner Photo Studia 14. Čísla, se kterými nás seznámili zástupci firmy patří do kategorie velmi úspěšná a vyjadřují značný nárůst oproti verzi 13. Posuďte sami, ti zvídavější z vás mohou porovnat s loňskými údaji, zvláště zvýšení počtu instalací stojí za povšimnutí. V konečném účtování to pro tento program znamená vylepšení výsledků o 50%.

  • 1 500 000 instalací
  • 110 000 unikátních spuštění denně
  • 50 000 koncových uživatelů multilicencí
zoner

A co pro nás Zoner připravil letos? Jako obvykle je novinek a vylepšení hned několik. Z mého pohledu (pohledu uživatele) patří k nejpříjemnějším změnám funkce Panel rychlých úprav a Panel rychlých filtrů s možností vytvářet si filtry své. Oba tyto panely jsou umístěny v pravé části editoru a svou komplexností teď značně urychlí práci s fotografií. Začátečníkům mohou výrazně pomoci při úpravách. Jak je u Zoneru tradicí, novinek je mnoho a proto jsem pro vás připravila přehled těch nejdůležitejších, všechny naleznete na webových stránkách Zoneru v sekci Novinky ZPS 15 .

  • Průvodce – pomáhá zorientovat se v programu a naučit se správně používat jednotlivé funkce a nastavení.
  • Modul Import – stahování fotek je nyní jednodušší, stačí si jen jednou nastavit svá kritéria a při dalším připojení fotoaparátu se fotky zkopírují do složek přesně podle přání uživatele.
  • Synchronizace – dynamická záloha do jiného adresáře či na externí disk. Synchronizovat úložiště jde jak jednostranně, tak oboustranně, podle preferencí uživatele. Díky tomu odpadá nutnost používat na zálohu specializované programy.
  • Záloha – uchovává originál všech fotografií, které uživatel jakýmkoliv způsobem pozmění. Již tak není třeba mít strach z jakýchkoliv úprav a odpadá nutnost uložit si pro jistotu před editací kopii celé složky. K původním snímkům se tak lze vždy snadno a rychle vrátit. Uživatel má zároveň plnou kontrolu nad zálohami, může si nastavit, kam se budou ukládat a vidí přímo v programu velikost, kterou zabírají na disku. Samozřejmostí je možnost okamžité obnovy souboru z archivu.
  • Vyhledávání – jakoukoliv fotku lze najít během několika vteřin, stačí zadat hledaná kritéria. Tato funkce pracuje na bázi Katalogu a výsledky jsou zobrazovány prakticky okamžitě.
  • Tilt-shift – umožňuje měnit hloubku ostrosti ve fotografii. Ať již je cílem napodobit drahé světelné objektivy nebo prostě vytvářet efekt miniatury.
  • Tone Mapping – nová metoda vytváření HDR fotografií pomocí mapování tonality.
  • Vkládání tvarů – umožňuje vkládat do fotografií geometrické tvary, popisky nebo třeba i komiksové bubliny.
  • 3D fotografie – nové formáty: MPO, JPS a PNS. Nyní je možné se dívat na 3D fotky ze
    Zoner Photo Studia i bez brýlí, například na 3D televizi.
zoner

Nedílnou součástí podzimního představení nového Photo Studia 15 se samozřejmě stalo také uvedení novinek pro internetovou galerii Zonerama. Nejdůležitějšími změnami v této galerii jsou zrušení datového limitu a možnost vkládání krátkých videí. Instantní sdílení na Facebooku, Flickru, Picase či Zoneramě bylo samozřejmostí už v předchozích verzích, nyní je však možná úprava fotky na Zoneramě přímo z programu. Vyzkoušeli jsme prezentaci fotografií pomocí klienta Zoneramy pro Android a musím konstatovat, že jak v online, tak v offline režimu funguje perfektně. V přípravě je i klient pro Windows.

A ještě jedna potěšující zpráva na závěr. Ceny zůstávají na stejné úrovni jako v loňském roce.

  • Zoner Photo Studio PRO: 1499,- Kč
  • Zoner Photo Studio HOME: 749,- Kč
  • Upgrade: 799,- Kč

Co popřát nové verzi při jejím startu do života? Asi jen to jediné a důležité – spoustu spokojených uživatelů.

10 komentářů u „Zoner Photo Studio 15“

  1. škoda peněz

    Škoda že se autoři zaměřili na blbosti a nezapracovali raději na části úprav rawu, které je v podstatě díky své pomalosti ve verzi 14 nepoužitelné. Pokud někomu křivdím, tak se omlouvám, ale předpokládám, že by se chlubili tučnými nápisy. Takto je z toho jen hračka a slušný prohlížeč za hodně peněz a bohužel se nedostane na úroveň konkurenčních nástrojů, jejichž ceny šly podstatně¨dolů.

    Odpovědět
    • škoda peněz

      hele, promiň, jen tak plácáš nebo máš s RAWem a Zonerem poslední verze osobní zkušenost? Mám Zonera od verze 7, od těch dob pravidelně každoročnš novou verzi. Tuším verze 13 se poprvé pokusila o hardwarovou akceleraci, ve verzi 14 je už naprosto pohodová.
      S relativně šunkovou grafikou nVidia 550Ti mám jakoukoliv úpravu, otevření, atd. RAWu do 1 vteřiny. Některé úpravy jsou z pohledu času nepostřehnutelné. Pokud podporu vypnu, jsem kolem dvou vteřin, maximálně tří. Nemám pocit, že by to bylo nepoužitelné, mluvím o verzi 14.
      Jasně, na notebooku starém tři roky nic moc, ale tam díky LCD panelu hraní s RAWem stejně postrádá smysl.

      Odpovědět
    • škoda peněz

      Tak naprosto souhlasím. Rychlost vyvolání rawu je tragická a za 800 Kč za upgrade si raději koupím něco užitečného.

      Odpovědět
    • škoda peněz

      Me se Zoner hodne libi, pouzival jsem verzi 10, ted mam koupenou verzi 14, penez nelituji, nedam na nej dopustit. Ale RAW volam jinde, ve verzi 10 mi prislo volani v pohode, vyuzivali Canoni knihovnu, od 11 ale maji vlastni nastroj, o dost pomalejsi, skoda.

      Zoner mam na slideshow, na orezy, korekci horizontu a sbihavosti, retuse, ramecky, hodnoceni fotek… chybel by mi.

      Odpovědět
  2. Upgrade si budu hodně rozmýšlet….

    Přijde mi že “patnáctka” přináší nepodstatné blbiny typu komiksových bublin, spousta divokých rychloúprav a filtrů ala fotky pro Facebook, snad zvyšuje blbovzdornost zachováním originálů, lepší stahování etc…
    Na ZPS oceňuji katalogizační funkce a tady vidím nové snad jen to vyhledávání.
    Rawy zpracovávám v Nikon Capture NX2 čili tahle stránka ZPS mne moc nezajímá. Mimochodem, panel rychlých úprav mi cosi nápadně připomíná…

    Shrnuto: Nevidím důvod pro upgrade ze čtrnáctky (a to jsem si už od “sedmičky” vždy upgrade kupoval).

    Odpovědět
  3. Zoner míří někam jinam

    Bohužel se přikláním k názoru, že Zoner svým vývojem míří mezi “amatéry”. Všechny nové funkce verze 15 jsou znalému uživateli na nic – pouze “kosmetické bubliny”. Co se týče zpracování RAW je pro mě osobně úplně nepoužitelný. Fotím na Nikon D3s pouze do RAW-NEF a výsledky jeho výstupu jsou tragické. Když to srovnám s Adobe Lightroom, tak je Zoner, tak 10 let zpět.
    Pro mě verze 15 opět velké zklamaní. Na čem by měli zapracovat je např. lepší Color Managment (tady by se taky mohli učit od firmy Adobe) … v modulu RAW se tak též podívat na funkce konkurence, ale hlavně na barevném výstupu – ten je opravdu hrozný. Mám kalibrovaný monitor EIZO CG243W a ten ukáže opravdu všechno. TĚŽKÉ chyby v barvách jsou přehlédnutelné snad pouze na hruzných monitorech notebooků.
    Jinak jen abych nehanil. Mám taky zatím koupenou verzi 14 a používám ji POUZE jako katalog. V tomhle ohledu mají moje plus, ale to je opravdu vše.
    Nejvíc se mě pobaví jejich reklama, jak jejich software používají profesionální fotografové. To mi vždycky zvedne náladu. Člověk, který se fotografií opravdu živí jede už dávno na produktech Adobe.

    Odpovědět
  4. ZPS 15

    Já osobně mám ofiko ZPS již od verze 10 a koupím si i 15 byť jsem už letos kupoval 14. Podle mne a navzdory chronických českých haněčů čehokoliv si nemyslím, že by to byl špatný produkt. Určitě souhlasím a taky jsem to do Zoneru psal, že zpracování RAWu není zrovna kdoví co. Pro amatéry použitelné, profík nejspíš sáhne po Adobe. Nikon Capture NX má tragickou ergonomii a po dlouhém trápení se s ním jsem přešel k Adobe.
    Osobě vyvolávám v Adobe LR, ale na rychlou práci, katalogizaci a na spoustu ostatní práce (výhradně s JPG) mi práve ZPS připadá bezvadnej a přehlednej. U 15tky se mi líbí, jak rychle a citlivě se nechá vylepšit i JPG bez vyložené nutnosti shánět ortiginální RAW. Hromadné operace jsou intuitivní. Určitě bych uvítal rozšířenou podporu dvou monitorů ne jen na náhled , ale i u úprav a filtrů.
    Na papír jsem vždy jel z Adobe u ostatních produktů jsem nenašel odvahu, takže hodnotit nemůžu 🙂
    Také si nemyslím, že ZPS je výhradně nástrojem profíků, ale jako doplněk a součást workflow si jej představit umím a také jej sám používám a rozhodně svůj účel plní dobře.

    Odpovědět
  5. zps 14

    Hlavní důvod nedůvěry mám v tom že je nesmírně pomalý. Na jeden či dva snímky dobré ale upravovat svatbu to bych asi vyhodil celý počítač z okna. Adobe pracuje s náhledem a v podstatě ihned, jen některé složitější filtry a to spíše při zkoušení nebo zvědavosti na možnosti daného filtru, si chvilku počkám. Jak již ale bylo řečeno v předchozích príspěvcích zoner není až tak špatný pro amatera. Já osobně ho používám jako katalog

    Odpovědět
    • zps 14

      no mne naopak 14 a 15 v 64bitové verzi připadají dost rychlé a to hlavně díky využítí GPU instrukcí. Takže pokud máš slušnou sestavu se silnou grafikou, tak to musí šlapat velmi slušně. Osobně jsem na tomtéž stroji nezaznamenal Adobe LightRoom 4.2 o nic svižnější než ZPS, sorry.
      LR líp zpracovává RAWy, o tom žádná, ale jinak ZPS Pro je dobrý nástroj a někdy pohodlnější a rychlejší než LR. A právě když zpracovávám svatbu a opravdu není nikdo ochoten v tom množství se srát s každou fotkou, tak to proženu přes ZPS Automaticky zlepšit a je hotovo. Nikdy se mi nestalo narozdíl od LR aby to v této automatizované podobě zkur**l.
      Pár fotek ze svatby vymazlím, na zbytek dlabu. Stejně tu práci s tím ti nikdo dneska nezaplatí…

      Odpovědět
  6. Zoner Photo Studio

    Také se zastávám Photo Studia – za rozumný peníz mnoho muziky a s aktualizacemi veliká spokojenost, nemusí být vždy revoluce, nemusím aktualizovat každý rok, ale podstatný je vývoj. Používáme jak v Zoo Praha (ZPS13Pro), tak i soukromě (ZPS12Pro).

    Tomáš Adamec
    facebook

    Odpovědět

Napsat komentář