John Denton a Adam Duckworth: Externí blesk

Ještě než se pustím do recenze této publikace, se musím přiznat, že s bleskem válčím skoro pokaždé, když se ukáže nutnost ho použít. Pokud máte podobný problém, možná by vám tato kniha mohla pomoci.

blesk

Úvodem si dovolím vám představit oba autory, kteří se rozhodli podělit se širokou veřejností o své mnohaleté zkušenosti. Myslím, že se jim podařilo napsat knihu, která se čte velmi příjemně a nehraje si na nudnou publikaci. Ba naopak, je napsána s jemným humorem a doplněna mnoha příklady, samozřejmě s příslušnými technickými detaily. Možná bychom tentokrát neměli zapomenout ani na překladatele. Panu Pavelkovi a Dosedělovi se podařil překlad, který má hlavu i patu a texty vystihují popisovanou situaci včetně drobných nuancí.

John Denton je profesionální fotograf a školitel s velmi úspěšným programem vlastních workshopů. Asociace svatebních a portrétních fotografů (SWPP) ho uznává jako jednoho z předních tvůrců ve svém oboru. Pravidelně také pořádá různé semináře během mezinárodních přehlídek, jako je například Focus on Imaging.

Adam Duckworth je oceňovaný profesionální fotograf, fotožurnalista a školitel, který žije ve Velké Británii. Jeho práce pravidelně ostiskují například periodika ZOO, The Sunday Times nebo The Guardian a celá řada dalších.

blesk

Kniha je rozdělena do osmi kapitol a je velmi sympatické, že většina ukázek a postupů je zaměřena pouze na externí blesk. Samozřejmě je zde i kapitola o více blescích a alternativních zdrojích světla, ale hlavní linií, která se táhne celou knihou je jeden externí blesk. Začátek patří logicky technice a světlu. V technické části autoři představují základní techniku, kterou používají při své práci. Od fotoaparátů, přes objektivy, blesky, odpalovače blesků, softboxy a jiné pomůcky pro modifikaci světla blesku až třeba k černé lepící pásce a kapesnímu noži. Jejich přístup k technickému vybavení je velmi střízlivý a nejlépe ho dokazuje poslední odstavec této kapitoly, který si dovolím citovat, protože bych to určitě nemohla napsat lépe:

Výrobci stále vyvíjejí nové součásti výbavy, takže pro opravdového fajnšmekra na osvětlování je každý fotografický veletrh objevitelskou výpravou. Je dobré mít přehled o novinkách na trhu, ale vždy je třeba se sám sebe ptát “co pro mě tato část výbavy může udělat?” Nákupy je prostě třeba si dobře rozmyslet, a ne se nechat zlákat sliby lepších fotografií díky novému zázračnému vybavení.

blesk

Druhá kapitola je věnována Světlu. Sami autoři ji označují jako nejdůležitější, což je samozřejmě logické. Dvacet stránek této kapitoly je věnováno jak základním faktům, které by měl každý fotograf ovládat, tak také návodem jak ovlivňovat světlo, pracovat s modely a věnuje se základům klasického osvětlování. Na tyto základy poté navazují dvě další kapitoly a to jsou Osvětlování uvnitř a Osvětlování venku. Vzhledem k tomu, že se oba věnují převážně portrétní fotografii, tak první z výše jmenovaných kapitol nás seznamuje výhradně s osvětlováním při fotografování klasických studiových portrétů. Zato v druhé se můžete seznámit s prací ve volné přírodě jako jsou pláže, lesy nebo v městských podmínkách. Všechny ukázky jsou samozřejmě doplněny nejen výslednými fotografiemi, ale také postupem, jakým bylo daného výsledku dosaženo.

Následnou a logicky navazující kapitolou je část nazvaná Žánry. Názorně ukazuje, jake nejlépe používat blesk k získání ideálních výsledků u různých námětů jako jsou např. svatby, móda, životní

blesk

styl, krása, děti a mnoho dalších, dokonce je zde i ukázka fotografií vozidel či pokrmů. U většiny ukázek v této kapitole je použita kombinace přirozeného světla a blesku. Pro někoho, kdo “rád” fotí svatby nebo třeba sport, je to určitě velmi zajímavá a poučná kapitola.

Ještě než náš autoři zavedou do finále své knihy, kterým jsou Praktické ukázky, seznámí nás se svými postupy v Postprodukci a s prací se silnějšími blesky, s alternativními zdroji světla a samozřejmě také s prací s více blesky. Praktické ukázky patří k nejrozsáhlejší části knihy a to co bylo popisováno v celé knize jako teorie, je zde uváděno v praxi. Práce s bleskem ukazují při skutečných zakázkách a pomocí nákresů a produkčních fotografií vysvětlují, jak byl každý snímek pořízen.

Co napsat závěrem? Publikace se mi velmi líbila, ukázky a způsob práce jsou popsány velmi detailně a pochopitelně. Musím se přiznat, že ne všechny fotografie mně zaujaly, některé se mi dokonce až nelíbily, ale to je především věc vkusu každého. U několika jsem měla pocit, že je přeci jen použitý blesk více nápadný než by mně osobně vyhovovalo, ale zase na druhé straně je zde spousta fotografií, které jsou pefektní a nad kterými člověku srdéčko zaplesá. Určitě mohu zakoupení této publikace doporučit všem, kteří se již této fotografické disciplíně věnují a mají pocit, že by potřebovali trochu pošťouchnout, a samozřejmě všem, kteří se chtějí s bleskem či blesky naučit pracovat.

Externí blesk – Jedno světlo pro všechny typy fotografií
Autoři: John Denton a Adam Duckworth
Vydavatel: Computer press 2012
Přibližná cena: 399,- Kč
Rozsah: 176 stran
ISBN: 978-80-251-3789-5

Napsat komentář