ZOO Liberec

Dnešní tip na výlet vás zavede do severních Čech, do města Liberec. Město leží v asi 10 km širokém kotli mezi Jizerskými a Ještědskými horami. Právě na úbočí svahů Jizerských hor se nachází nejstarší zoologická zahrada v České republice.

Kondor velký (Vultur gryphus)
Kondor velký

Historie začíná v roce 1904, kdy místní Ornitologický spolek pro Severní Čechy obsadil velkou ptačí voliéru exotickými ptáky. Díky péči členů spolku byly již předtím udržovány na nedalekém jezírku labutě. V údolí za jezírkem se objevili v malé obůrce srnci. V roce 1906 sem byl přemístěn dřevěný domek “Čapí hnízdo”. Počet zvířat kolem čapího hnízda vzrůstal, objevil se tu i medvěd přivezený vojáky ze Srbska. Po 1. Světové válce opět v údolí ožívá výstavka zvířat a na podzim 1919 se stává sen členů spolku skutečností. Je otevřena Malá zoologická zahrada v Liberci. Z novodobé historie byla v roce 1994 zahrada přijata za člena Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). V roce 2000 byla přijata do Světové organizace zoologických zahrad (WZO), což je nejvyšší ocenění, jaké se zoologické zahradě může dostat. Liberecká ZOO tak patří do organizace 150 nejvýznamnějších ZOO světa.

Lama krotká (Lama guanicoe f. glama)
Lama krotká

Vstup do rozsáhlého areálu zoologické zahrady najdete na konci Masarykovy třídy čp. 1347/31. Z centra města je možné se sem dostat tramvají. Vystupuje se na zastávce U Jezírka. Otevřeno je každý den, v hlavní sezóně (duben – září) od 8 do 18 hodin, mimo sezónu (říjen – březen) od 8 do 17 hodin. Vstupné pro dospělého člověka je 50 Kč, pro děti, studenty a důchodce starší 70 let je to 30 Kč. Příplatek za možnost fotografovat nebo natáčet video je 5 Kč. Ano, čtete správně, pouhých 5 korun za fotografování. Fotit si můžete co chcete, jak dlouho chcete a nikomu nevadí, pokud fotíte ze stativu. Tedy pokud to nevadí Vám, protože zvířata se dost často pohybují. Nemohu nevzpomenout na slovenské jeskyně, kde za možnost fotografovat chtějí 100 Sk, stativ Vám nepovolí a musíte utíkat se skupinou (zkušenosti z Demänovskej jaskyně slobody).

Koza šrouborohá (Capra falconeri)
Koza šrouborohá

Zoologická zahrada Liberec je specializovaná na chov vzácných, ve volné přírodě ohrožených, druhů zvířat. Chová celkem přes 1000 kusů zvířat ve 140 různých druzích z celého světa. Tato zvířata jsou pro návštevníky zpřístupněna v 10 areálech – pavilon tlustokožců, pavilon šimpanzů a opic, pavilon orangutanů, pavilon lachtanů, pavilon žiraf, pavilon levhartů, pavilon šelem, pavilon tučňáků, pavilon tropů a voliéry dravých ptáků. V současné době jsou návštěvníky vyhledáváni zejména vzácní bílí tygři, lachtani, tučňáci, žirafy a šimpanzi (slavná Tereza si zahrála i ve filmu). Zahrada je zapojena do mezinárodního programu “Chov dravých ptáků”. V současné době je zde chována nejucelenější kolekce dravců v Evropě. Hodně navštěvovaný je také pavilon tropů. Byl rekonstruován a nově otevřen v květnu 2000. Pavilon tropů je nejkrásnější objekt, který ZOO Liberec ve své historii kdy měla. Událostí letošního roku bylo dne 26.6.2001 otevření rekonstruovaného pavilonu šelem. Město v roli zřizovatele zoologické zahrady vybudovalo v jejím areálu pavilon hodný třetího tisíciletí. Domov pro velké kočky přišel na 20 milionů korun. Bydlí v něm vedle lvů pustinných (Elsa a Sultán z Dánska) a bílých tygrů ještě černý jaguár. Nedaleko čeká přístavek na příjezd pand červených z Číny.

Lachtan hřivnatý (Otaria byronia)
cvičící lachtan

Zvláště atraktivní a vyhledávanou zábavou je krmení lachtanů. To probíhá v období od dubna do října v 10:30 a 15:30, v období od října do března v 10:30 a 15:00 hodin. Atraktivní je proto, že lachtani, stejně jako člověk, udělají pro kus jídla téměř cokoliv. A tak můžeme pozorovat lachtany jak skáčou, kloužou se po hladkém betonu, lezou po schodech, dělají holubičku, tleskají ploutvemi a chytají hozené obruče. A to vše vždy za kousek ryby. Bazén pro lachtany se v zdejší ZOO objevil prvně v roce 1927 a sklidil obrovský úspěch. Současný bazén byl postaven v roce 1970 a v nedávné době byl rekonstruován.

Lachtan hřivnatý (Otaria byronia)
klouzající se lachtan

Mezinárodní uznání si liberecká zoologická zahrada vysloužila svými chovatelskými úspěchy. O vysoké úrovni práce ošetřovatelů nejlépe vypovídají odchovaná mláďata orangutana, oslů somálských, dravých ptáků a dalších zvířat, která se v zajetí rozmnožují jen velice obtížně. Významné odchovy jsou zaznamenány u žiraf Rotschildových, makaků lvích a u řady druhů orlů. Liberec a Tallin jsou poslední dvě místa na světě kde dožívá, ale i se množí kozorožec dagestánský.

Zebra Chapmannova (Eguus buchelli chapmanni)
vousatá zebra

Každý rok je v ZOO Liberec k vidění něco nového, což si přijde prohlédnout na 400 tisíc návštěvníků ročně. Zahrada je otevřena celoročně a každé roční období přináší jiné pohledy na chovaná zvířata. Přes léto jsou více venku, přes zimu zase vevnitř v pavilonech. V zimě je v zahradě méně lidí a větší klid na focení. V zimě si dávejte pozor na velký rozdíl teplot venku a uvnitř v pavilonech. Fototechnika se velice snadno orosí a nastává problém. Příhodné podmínky pro fotografování zvířat nastávají v podvečer při nízkém slunci. V zahradě již je méně lidí a slunce vytváří zajímavé osvětlení, díky kterému vyniknou různé detaily (například vousaté zebry).


Použitá technika: Pentax MZ-5N, Pentax SMC A 50/1,7, Pentax SMC FA 28-70/4, Pentax SMC A 70-210/4, materiály Kodak Supra 400

Napsat komentář