Zpátky do minulosti – Shorpy

Jestliže máte rádi staré fotografie, Shorpy vám nepochybně poskytne hodiny a hodiny zábavy.

Shorpy je web, na němž nadšenci z celého světa publikují historické snímky z období od počátků fotografie samé (nejstarší kousky se datují zhruba do poloviny 19. století) až zhruba do roku 1950. Oproti některý jiným galeriím jsou fotografie prezentovány v poměrně velkém rozlišení – obvyklé minimum se pohybuje kolem dvou megapixelů, v řadě případů jsou však skeny i několikanásobně větší. Pokud máte rádi historii, můžete se díky tomu kochat řadou zajímavých detailů. Upřednostňujete-li technickou stránku věci, možná vás překvapí kvalita některých fotografií pořízených třeba před téměř 150 lety. A pokud prostě máte rádi dobré fotografie, možná najdete kousky, které budou stát za vytištění.

Shorpy

V této souvislosti je třeba zmínit podmínky používání publikovaných snímků: pro nekomerční účely můžete používat libovolné snímky v rozměru do 512 pixelů, proklik na větší verzi už musí směřovat na web Shorpy. Tisk pro soukromé užití není v podmínkách zmiňován, ale nepředpokládám, že by v tom byl zásadní problém. Chcete-li mít ale jistotu, případně projekt podpořit, m můžete si libovolnou fotografii nechat vytisknout přímo z webu Shorpy v muzeální kvalitě, a to až do rozměrů cca 120×80 cm. Pro komerční použití si musíte každopádně zvlášť dohodnout podmínky. Projekt Shorpy vám v takovém případě může dokonce pomoci s hledáním specifických snímků dle vašich potřeb.

Pokud jde o samotné brouzdání webem, usnadní vám jej fakt, že všechny fotografie jsou otagovány, a to obvykle dle námětu, lokality a fotografa (jsou-li údaje známé). Zajímá vás například aviatika? Nebo spíš umělci? Nebo portréty? Žádný problém, vybere si každý. Web samozřejmě nabízí RSS feed a sledovat jej můžete i přes Twitter.

Užijte si tedy své výlety do historie prostřednictvím dobových snímků. A pokud zrovna nebude vědět, kam se vydat, můžete se například podívat, kde přišel web Shorpy ke svému jménu.

Napsat komentář