Zpátky do minulosti – Historypin

Minule jsme se dívali do historie tak trochu bez ladu a skladu, dnes to zkusíme trochu jinak – pojďme porovnávat, jak vypadala některá místa dříve a nyní.

Historypin patří mezi weby, které dopředu počítají se zapojením veřejnosti. Jedná se vlastně o propojení map od společnosti Google s časově zařazenými fotografiemi nejrůznějších míst. Tyto fotografie jsou pak jednak zobrazeny coby špendlíky dle lokality na mapě a především pak také propojeny se službou StreetView, takže za ideálních podmínek se vám snímek ukáže relativně přesně zakomponovaný do současné situace. Ne vždy se samozřejmě povede srovnat perspektivu snímku a StreetView, ale i tak bývá porovnání míst s odstupem času zajímavé.

Historypin

Na rozdíl od služby Shorpy nemusejí být fotografie staré několik desítek let. Web disponuje poměrně zajímavě vyřešeným vyhledáváním, které vám umožní omezit i časový interval, čili pokud chcete vidět, jak nějaké místo vypadalo před rokem, můžete si tak klidně výběr omezit. Bohužel, slabinou celé služby je především nedostatek fotografií – je jich sice více než 15 tisíc, ale to je přeci jen na mapu světa a řadu let do minulosti relativně málo. Proto neočekávejte, že se vrhnete do zkoumání známých míst v toku času – na mapě České republiky najdete například jenom dvě fotografie v Brně. Přesto služba má svůj potenciál a pokud zaujme lidi, kteří jí budou plnit (návody a postupy pro začínající jsou na jedničku), určitě bude výhledově hodně zajímavá. Tak co, nemáte doma nějaké zajímavé starší fotografie?

Napsat komentář