Apple Aperture 3.1 – nenápadný, ale ve skutečnosti významný update

Vedle populárního Lightroomu je na špičce softwaru pro zpracování fotografií Aperture od firmy Apple. Před necelým týdnem (20.10.2010) se objevil update na verzi 3.1. Tato novinka v první chvíli nevzbudila žádný velký rozruch, vypadalo to, že hlavní “inovací” je podpora nové verze balíku aplikací iLife 11. Jak se ale ukázalo po několika dnech, přínos této aktualizace je ve skutečnosti docela zásadní.

V první řadě se aktualizuje knihovna – výsledkem je citelné zrychlení a také oprava některých chyb, například dokumentovanou chybu s nesprávným pootočením náhledů mohu potvrdit, v původní Aperture 3 se mi to stalo – po updatu vyřešeno. Ovšem podstatné je zejména zmíněné zrychlení – u velkých knihoven to může být zásadní.

Hodně upraveny a zejména zrychleny jsou i renderovací algoritmy (ostření, křivky, atd.). Podle všeho se navíc často zlepšila i kvalita výstupu, osobně jsem ještě podrobně netestoval, ale podle informací na zahraničních webech je výstup viditelně lepší v průměru možná až u třetiny snímků. Celkově je opět vidět posun k lepšímu v kvalitě i rychlosti.

To není vše, je tu také řada věcí kolem GPS, Faces, exportů a metadat. Mě zaujaly například vylepšení kolem klíčových slov – to byl jeden z bodů, kde mi připadal Lightroom lepší, Aperture 3.1 ale trochu skóre srovnává či dokonce obrací. Reálně využít půjdou i změny v exportech u slideshow atd.

Podrobný popis změn je na stránkách Applu a je opravdu obsáhlý. Celkové shrnutí je naopak stručné – update 3.1 pro Aperture je velmi podstatný a spadá dokonce do kategorie, která může být pro volbu software rozhodující – jak užitečných změn, tak oprav chyb je opravdu hodně.

4 komentáře u „Apple Aperture 3.1 – nenápadný, ale ve skutečnosti významný update“

  1. Posterizace v náhledech.

    Nevím, jestli je to záměr kvůli zrychlení, ale všiml jsem si posterizace v náhledech, která si myslím, že dřív nebyla. Napadlo mě, že by to mohlo být kvůli zrychlení… Trošku mi to vadí, ale snad si zvyknu.

    Odpovědět
    • posterizace v náhledech.

      Ony se asi nějaké bugy najdou, právě proto, že je ten upgrade tak velký – nedivil bych se, kdyby zanedlouho byla verze 3.11. Podstatné ale je, že to ukazuje snahu Applu opravdu zapracovat na některých vadách Aperture a že jde o poměrně “major update”, případné drobné patche už budou snadnější.

      Jo a jedna poznámka, kterou jsem nějak zapomněl napsat do článečku – je tu možný ještě problém, podle všeho mohou být problémy s některými velkými thirdparty pluginy – Nik, OnOne, atd – některé potřebují upgrade. Vesměs je to jen otázka času, než to tvůrci pluginů dodělají, ale pokud je někdo na podobný plugin opravdu vázán, tak doporučuji před upgradem Aperture ověřit jeho kompatibilitu!

      Odpovědět
  2. AP3.1 rychlejší

    Naměřil jsem si asi 4násobné zrychlení při exportu editovaných snímků. Těch samých 100 snímků verze 3.0.3 exportovala 1hodinu a nyní 3.1 jen 14minut.

    Odpovědět

Napsat komentář