FOTOPIVNÍK ROKU – poslední kolo a celkové výsledky

Na konci prosince proběhlo poslední FOTOpivo a zároveň i poslední kolo soutěže FOTOpivník 2017. Nic nebylo rozhodnuté, rozdíly minimální, takže před Vánocemi to bylo opravdu finále jak se patří.

Z počátku to vypadalo, že se soutěžící zalekli a v salonku nás moc nebylo. S přibývajícím časem se však židle začaly obsazovat a nakonec jsme museli ještě přinášet z restaurace. Dokonce dorazila i jedna nová účastnice a hned přinesla i pěkné zimní fotky k tématu. Na závěr dorazil, nikoli kouzelník, ale dlouholetý účastník FOTOpiv z dob, kdy to pivo rozvážely ještě koňské potahy – Luky. Prezenční listina hodna finálového kola a svátečního prosincového FOTOpiva.

Vánoční přehlídku sněhových vloček odstartovala Kačka a představila opět romanticky laděnou fotografii k danému tématu. Pavel Pola následoval s ledovým královstvím, kde se také dalo najít spousta vloček a zajímavé zimní hříčky přírody. Oba dva nasadili laťku docela vysoko, takže se dal tušit již v úvodu tuhý boj o stupně vítězů.

Prosine
Prosinec

Urban se nenechal zahanbit a kontroval ledovým Hellboyem a pokračoval tak ve svých zajímavých hrátkách s tématem. Bitovod představil naprosto dokonalou vločku, jenže bystré porotě neuniklo, že to není pravá sněhová vločka, ale perfektně zvládnutý 3D tisk. Pavel se sice snažil porotu okamžitě uplatit několika exempláři vydávajícími se za PF 2018, ale přísné porotce tímto moc neobměkčil. I přes tyto nedostatky to byla ovšem fotka parádní.

Prosinec
Prosinec

Pavel Kopřiva nesehnal vločku samostatnou, což byl problém i mnoha jiných soutěžících, ale nahradil ji krásně vyvedeným shlukem sněhových vloček ve tvaru sněžného šneka. Vzhledem k tomu, že máme ty vánoce a celkově v salonku vládne uvolněná atmosféra, je takto zpracované téma přijato, což si tato fotografie určitě zaslouží. Já jsem tentokráte nezaváhal, jako v listopadu, využil nedělní minikalamitu a s narychlo sbastlenou makrosestavou (objektiv 70-200 s reverzně nasazenou pevnou padesátkou) jsem vyrazil na lov mikromakrovesmírného světa vloček. Na šňůry nakonec putoval výběr měsíčních vloček a v záloze byly (na stole) ještě vločky z Uranu, Marsu, Venuše… Vypadalo to, že jsem se snad konečně trefil do vkusy přítomného obecenstva.

Prosinec
Prosinec

Petr Krupička se snažil, podobně jako Bitovod, zaujmout malým “podvodem” a přinesl grafiku PF Paladix,
kdy “X” nahradila vločka. Bohužel, aby dobře zapadla do nápisu, měla pouhá čtyři ramena a tím fakt nikoho neobměkčí i když se jednalo o dobrý a vtipný nápad. Romča, dnešní nováček večera se ničeho nezalekla a vybalila na nás zimní fotografie z Brd, které dnes určitě nezapadnou.

Prosinec
Prosinec

Bundes vločku nenašel, takže se snažil nenápadně obecenstvu podstrčit pěkně zpracované listopadové téma. Série pěkná, ale i přes pokročilou hodinu tato finta nezafungovala. Přes veškeré snahy o výklad této série z Národní třídy jsme prostě vločku nenašli. Zdeněk Tichý představil svoje oblíbené hřbitovní téma se spoustou vloček s příhodným názvem Hřbitovní soustava sněhových vloček. Jako vždy pěkné a dobře zpracované fotografie.

Prosinec
Prosinec

Finálové kolo uzavírala favoritka a vedoucí celkového pořadí Blue. Opět nezklamala a s tématem si poradila jako vždy, s humorem i noblesou. Jediná fotografie s názvem Čekání na vločku byla důstojným závěrem naší soutěže FOTOpivník 2017.

Prosinec
Prosinec

Ještě než jsme se pustili do hlasování, které mělo rozhodnout nejen výsledky prosincového kola, ale i celkové pořadí za rok 2017, představil MKR svůj kalendář 2018 s krásnými fotografiemi zvěře. Kdo má rád wildlife foto, určitě by si měl tento kalendář pořídit. Laco, vzhledem k tomu, že tentokrát nepřinesl žádné fotografie, prezentoval na závěr fotografickou knihu, která byla také uznána jako příspěvek na FOTOpivo a starý harcovník tak neodchází s prázdnou ani v tomto finálovém kole.

Prosinec
Prosinec

Výsledky čtvrtého kola FOTOpivníka roku 2017

Pořadí Jméno Téma Název Zajímavost Bodů celkem
1. (41) Jakub ANO Měsíční vločky NE 9
2.(27) Pavel Pola ANO Ledová vločka NE 4
3.(19) Blue ANO Čekání na vločku NE 4
4. – 5. (8) Katox ANO Domácí vločka NE 4
4. – 5. (8) Bitovod ANO Sněhová vločka NE 4
6.(3) Pavel Kopřiva ANO Sněžný šnek NE 4
7. – 8.(1) Urban ANO Ledový Hellboy NE 4
7. – 8.(1) Romča ANO Soustava sněhových vloček NE 4
9. – 10. (0) ZT ANO Hřbitovní souprava vloček NE 4
9. – 10. (0) Petr Krupička ANO Paladix PF NE 4
11. – 13. (6) Bundes NE Národní třída NE 2
11. – 13. (0) MKR 0 ANO 2
11. – 13. (0) Laco 0 ANO 2

Bodováno dle pravidel FOTOpivníka 2017

Prosinec
Prosinec

Po spočítání výsledků ze závěrečného kola máme jasno i ohledně celkového pořadí v roce 2017. celkovou vítězkou nultého ročníku FOTOpivníka roku 2017 se stává BLUE s dvou bodovým náskokem před Bitovodem. Bronzovou příčku se ztrátou dalších dvou bodů jsem si vybojoval pro sebe. Od září do prosince se zapojilo celkem 17 fotografů, kteří přispěli svými soutěžními fotografiemi. Všem patří velký dík za účast, ale hlavně za dobrý přístup k soutěži a důsledné zpracovávání zadávaných témat. VELKÁ GRATULACE pro Blue a v lednu se můžeme těšit na oficiální vyhlášení výsledků u Haštalského dědka.

Celkové výsledky FOTOpivníka 2017

Pořadí Jméno Bodů celkem
1. Blue 23
2. Bitovod 21
3. Jakub Kencl 19
4. – 7. Petr Kopřiva 16
4. – 7. Katox 16
4. – 7. ZT 16
4. – 7. Petr Krupička 16
8. Laci 15
9. Urban 14
10. Bundes 12
11. Pavel Pola 10
12. ZB 8
13. – 16. Romča 4
13. – 16. Mirek Smejkal 4
13. – 16. Martin 4
13. – 16. Dundee 4
17. Rosťa 2

Již teď se těšíme na nový ročník FOTOpivník 2018, který startuje již 31. 1. 2018. Téma prvního kola je HEBKÁ.

Většinu fotografií z tohoto FOTOpiva můžete vidět v galerii na Fotoprůvodci

Dokumentární foto: Zdeněk Tichý

Napsat komentář