FOTOPIVNÍK ROKU – Nová soutěž pro FOTOpivo

Máme tady nový školní rok a s ním i novou soutěž pro pravidelné i náhodné návštěvníky našich FOTOpiv. Samozřejmě, že nepůjde o závodní konzumaci zlatavého moku, ale především o fotografie.

Vyhlašujeme „nultý“ ročník soutěže FOTOpivník roku 2017

Jak to všechno vzniklo

Před prázdninami jsme představovali X-pozici a Paladix na setkání amatérských fotografů ve Svitavách a jak jsme připravovali prezentaci a probírali se historickými, dokumentárními fotografiemi z našich akcí, hlavně FOTOpiv, museli jsme konstatovat, že dříve to bylo takové nějaké lepší. Fotografie měli přítomní pečlivě vybrané, adjustované, ve větších formátech. Ostatní spořádaně seděli coby publikum a autor měl prostor i čas svá díla odprezentovat. Prostě takové malé vernisáže v úzkém kruhu kamarádů. Napadlo nás vrátit tento formát FOTOpiv i do budoucna. A abychom měli nějakou tu motivaci, přišel i nápad na malé soutěžení v průběhu roku, kdy na konci vyhlásíme FOTOpivníka roku, který bude po celý následující rok náležitě uctíván.

Jaké nás čekají změny

FOTOpiva budou probíhat stejně jako dosud, jen na místě konání bude vždy připravena šňůra a kolíčky (popřípadě jiný vhodný systém), na který autor své fotografie vystaví – maximální počet soutěžních fotografií je 1 ks (nebo série fotografií do 3 ks). Předstoupí, představí a popřípadě bude obhajovat své fotografie před lidovou porotou. Podle počtu vystavovatelů bude předem stanoven časový limit pro každého autora, tak abychom vše stihli v rozumné době, ale abychom mohli u fotografií i rozumně diskutovat.

Jak se bude hodnotit

  • Zvýhodnění budou autoři fotografií na zadaná témata v jednotlivých kolech.
  • Prezentovat se však mohou i fotografie mimo tato témata.
  • Nelze vystavovat kombinaci fotografií na téma a mimo téma.
  • Nejen autoři fotografií, ale i účastníci každého FOTOpiva mají možnost získat body.
  • Témata budou vyhlášena vždy minimálně měsíc dopředu.
  • Maximální možný počet získaných bodů za jedno FOTOpivo je tedy 11 bodů (foto na téma, vítěz a ještě mám něco zajímavého ze světa fotografie, co uzná porota k ocenění)
  • Prezentované fotografie hodnotí všichni, kteří jsou přítomní na FOTOpivu na všechny prezentace, tak že oznámí svého (jednoho) favorita.
  • Prostým součtem hlasů se pak určí vítěz (vítězové) jednotlivých kol.
  • Body z jednotlivých FOTOpiv se pak sčítají do celoročního vyhodnocení.
  • Průběžné výsledky budeme vždy po jednotlivých kolech zveřejňovat zde, na našich stránkách.

Hodnocení:

Donesené fotografie na volné téma 2 bod
Donesené fotografie na zadané téma 4 body
Vítěz jednotlivého kola 5 bodů
Mimořádný příspěvek na FOTOpivo (kniha, technika, kalendář….) 2 body (Přiděluje X-pozice)

Doporučení

Vzhledem k tomu, že jsme si tento formát vyzkoušeli na posledním FOTOpivu, můžeme doporučit následující:

  • Vybírejte fotografie již doma, nikoli až na místě
  • Přineste fotografie dostačujícího formátu – minimálně 15×21, lépe A4, či větší
  • Adjustace fotografií udělá hodně
  • Stejně tak hodně udělá i vlastní prezentace
  • Prostě buďte připraveni na vše

V případě sporů, či protestů, které budou řešeny přímo na místě a nebudou-li okamžitě „smeteny ze stolu“, má vždycky pravdu náčelník, tedy člen X-Pozice. Těmto případům však budeme předcházet poctivou zákulisní a temnou politikou, neb jde především o zábavu 🙂

Cena pro celkového vítěze:

Autor, který v průběhu roku získá největší počet bodů má právo hrdě nosit titul FOTOpivník a může po ostatních účastnících vyžadovat toto oslovení při příchodu na FOTOpivo. Předpoklad je, že vyžadovat nebude muset a přítomné osazenstvo samo vzdá hold mistru FOTOpivníkovi. Členové X-pozice se soutěže mohou zúčastnit, mohou ji i vyhrát a honosit se pak titulem. Pokud se tak však stane, případné hmotné ceny budou postoupeny prvnímu neX-pozičníkovi v pořadí.

Témata pro nultý ročník FOTOpivníka 2017:

Září Divoké porosty mimo vyhrazené zóny
Říjen Karel Jaromír Erben
Listopad Úhel odrazu rovná se úhlu dopadu
Prosinec Sněhová vločka

Nic se nemění na tom, že můžete přinést jakékoli fotografie v jakémkoli množství. Ty si pak můžeme prohlédnout po všech odprezentovaných fotografiích do soutěže. Doufáme, že tato soutěž přinese opět něco nového na naše pravidelná setkání a užijeme si spoustu zábavy s fotografií u dobrého moku.

4 komentáře u „FOTOPIVNÍK ROKU – Nová soutěž pro FOTOpivo“

  1. to nedám

    Snad jsem to pochopil, ale vzhledem k tomu, že si FOTOpiva obvykle všimnu až po jeho proběhnutí, je to asi jedno 🙂

    Odpovědět
  2. Body za fotografie

    Chápu to správně, že body se udělují za prezentaci, nikoli za donesení fotografií? Donést lze jistě fotografie na téma i mimo téma, zatímco prezentovat ne. Ne že by na tom v mém případě záleželo…

    Odpovědět
    • body za fotografie

      Můžete přinést i odprezentovat jakékoli fotografie. Pokud budou na téma, dostanou více bodů než fotografie mimo téma. Každopádně lze prezentovat libovolné fotografie do maximálního povoleného počtu, tj 1 samostatnou, nebo 3 fotky v sérii.

      Odpovědět

Napsat komentář