Fotosoutěž – “I See Faces”

I See Faces neboli “vidím ksichty” všude a ve všem. Ne tedy já, ale je to jedna z oblíbených amatérských fotografických disciplín.

A právě to se mi vybavilo, když jsem tuhle dostal v zaměstnání za úkol cosi nafotit. Namířil jsem objektiv na nějaké zařízení v naší serverovně a vtom na mě vykoukl ksichtík.

I See Faces

Když jsem později fotografii zpracovával, napadlo mě, že už jsem si dlouho nezasoutěžili, poslední Zoner byl šťastnému výherci předán před notnou dobou, takže proč si nedat další kolečko.

Myslím, že pojem “I see faces” mnoho z vás zná a pokud ne, tak s tím, co je za tímto schováno, jste se setkali všichni. Ať už coby diváci nebo coby tvůrci. Někdo po tomto tématu přímo jde, ale většina z nás, kdo ksichtíky někdy vyfotila, tak asi učinila z náhlého popudu, když na něj náhle tvář vykukoukla ze zdi, mraku, nábytku a podobně. A určitě asi není výjimkou, že si takové tváře všimnete, až když fotografii zpracováváte.

Na webu se dá najít takových fotografií spousta, takže strejda Google (či některý z jeho chudších příbuzných) vám může pomoci s inspirací. Najdete fotografie různých kvalit od technicky povedených někdy i s nějakou tou třešínkou navíc, až po výcvaky nevalné kvality. No a protože jsme tu na fotografickém serveru, je nám jasné, o co se budeme snažit my, že?

Moje idea je taková: protože většinou jde při této disciplíně pouze o to zachytit objekt a nic víc, zkusme to posunout někam dál. Jak? Co já vím? Sám se budu muset snažit, jelikož “tvář” takto zachycenou ještě nemám. Cosi tomu vždy chybí. Měla by tam být nějaká ta překvapivá kompozice, kontrasty barevné, tonální, významové, nějaký druhý plán… Pokusme  se tedy  vytvořit něco v tomto smyslu. A pokud byste ke své fotografii nebo k tématu obecně chtěli něco podotknout, klidně pište, vaše postřehy rádi zveřejníme (i když třeba ve zkrácené verzi).

Vyhodnocení provedou jako vždy členové redakce, pro vítěze je připravena licence  Zoner Photo Studia 13 PRO.

Podmínky soutěže:

Své soutěžní příspěvky můžete zasílat na adresu ukoly@paladix.cz.
Obesláním naší soutěže souhlasíte s případným uveřejněním na Paladix.cz
a zároveň s možností redakčních úprav textů.
Fotografie můžete zasílat ve formátu JPEG o rozměrech maximálně 1024×768 bodů,
ke každé náhled o větším rozměru nejvíce 250 bodů.

Uzávěrka soutěže: 31. května 2011

A ještě jeden odkaz, kde se nacházejí zajímavé kousky  a na závěr trochu teorie.

 

2 komentáře u „Fotosoutěž – “I See Faces”“

  1. Kdypak

    🙂 taky jsem zvědavá, jak to dopadlo, kdypak se můžeme těšit na vyhlášení výsledků?? A ukázku příspěvků do této soutěže??

    Odpovědět

Napsat komentář