I See Faces – vyhodnocení nejlepších

Dnes se podíváme na pět nejlépe umístěných v soutěži, kterou jsme vyhlásili tady. A špičku žebříčku máme obšancovanou ženským živlem. :o)

Je to statisticky nevýznamná náhoda, nebo je z toho možno něco vyvodit? Co? Aha, promiňte, promiňte, vlastně plácám nesmysle. Je to náhoda. Ale jen tak mezi námi, co vy na to? Jsou – buďme konkrétní – ve fotografii žánry, témata, která lépe “sednou” tomu kterému pohlaví? Například válečných fotografů je víc než válečných fotografek, co si budeme povídat. A co například I see faces?

Zpět k soutěži. Vezměme to popořádku od pátého místa k prvnímu:

5. Luboš Janota

“Takový příběh pro pobavení :)”

Čekání
Čekání
Rande
Rande
Procházka
Procházka
Žádost o ruku
Žádost o ruku
Souhlas
Souhlas
Rozlučka se svobodou
Rozlučka se svobodou
Svatba
Svatba
Rodinka
Rodinka

Zdeněk Tichý – Při hodnocení Lubošových fotografií se vracím k tomu, co jsem zmínil již v minulém článku. K názoru Pavla Poly níže se připojuji v tom, že je škoda rozmělňovat tak hezký nápad dalšími nesouvisejícími fotkami. To udělal právě Luboš. Při posuzování jsem ale to v úvahu nakonec nevzal a do hodnocení jsem vybral tuto povedenou sérii. Přidaná hodnota je v tom vtipném, kvalitně nafoceném příběhu. Pro mě třetí místo.

Pavel Pola – Luboš udělal velkou chybu, že poslal dokonalý soubor a pak dva z mého pohledu zbytečné solitéry. Ten soubor mě prostě baví, jak si vyhrál s detaily životního příběhu dvou “transformerů”, prostě paráda. Za mě by to byl opět kandidát na bednu, jen kdyby si to nepokazil těmi dalšími dvěmi snímky.

Jakub Kencl – To asi nemá cenu ani komentovat, ještě teď se za břicho popadám a děkuji Lubošovi za dlouhé prodloužení mého života.

Chose (Josef Krása) – Trafopříběh mě baví čím dál víc. Je tak krásně hořkosladkej. To opravdu můžu.

Bitovod (Pavel Kutina) – Série mne sice nejvíc pobavila, ale současně mám dojem, že tak úplně nesplnila zadání, nejedná se o nalezenou tvář, ale spíš vykonstruovaný a zahraný příběh.

4. Zdeněk Kubík

“Fotografie vznikla v zimních měsících, kdy chodíme s přítelkyní fotografovat a krmit vodní ptactvo na řeku Berounku v Plzni, kde je po zamrznutí rybníků v okolí jejich každoroční zimoviště – při odchodu domů mě zaujaly otisky pařátů ptactva ve sněhu kolem řeky, tak jsem je zachytil. Až při prohlížení v fotografií v počítači byl rozpoznán obličej, který jednoznačně přebíjí původní myšlenku fotografie.”

Zdeněk Kubík

Zdeněk Tichý – Ten obličej je tam jak vyšitý, ale pro lepší ohodnocení mi tam chybí nějaký zásadní autorův vklad, “něco navíc.”

Katka Olexová – vítěz je pro mě Zdeněk Kubík, při prvním pohledu jsem vážně uvažovala, proč to ten člověk vůbec poslal, a pak jsem se podívala pořádně a je tam úplně všechno, snad i včetně bradavice na nose 🙂

Pavel Pola – Hezký profil mladého kluka na břehu potoka… Fotka je až neuvěřitelně detailní – nos, vlasy, oko, pusa – jakoby tam doopravdy “ležel”. Moc pěkné.

Jakub Kencl – Vynikající záležitost. Já tam osobně vidím na první pohled hned tváře tři – jednu chlapeckou, jednu ježibabu a starého indiána. A jako bonus ještě prsatou babu. 🙂 Asi budu ještě chvilku hledat, myslím si, že tam ještě něco najdu.

Chose (Josef Krása) – Přemýšlím co s levou stranou, ale zejména na náhledu je obličej dokonalý.

3. Zuzana Havlínová

Zuzana Havlínová

Zdeněk Tichý – Pěkně ďábelský, zubatý úsměv. I kompozičně povedené. Vlastně tu máme “jenom” nafocenou zásuvku, ale funguje to.

Pavel Pola – Dokonalý ksicht! A ten škodolibý úšklebek. Fotka je moc pěkná i tonálně, kompozice funguje, prostě paráda. Za mě určitě kandidát na bednu.

Chose (Josef Krása) – Klasika, bonusem je ten opilcův vylámaný chrup.

Bitovod (Pavel Kutina) – Milé industriální zátiší, navíc výraz ve tváři je vtipně rozverný.

2. Eva Zálešáková

“Ztracená tvář”

Zálešáková Eva

Zdeněk Tichý – Tady vidím přidanou hodnotu ve zpracování. Tonálně příjemné, má to zvláštní atmosféru, hlavní motiv pěkně vražený do středu, funguje to. Moje hodnocení je totožné s celkovým. Mimochodem, rád bych se dozvěděl vyluštění tajemství. Co je to ve skutečnosti? Viz Jakubova úvaha níže.

Katka Olexová – Připomíná mi to pierota, který po cestě ztratil masku.

Pavel Pola – Krásné, klidné, opuštěné místo. Zbyly jen úlomky obličejů, ale jejich nositelé už odešli. Zapomenuté masky, rozbité na kusy, jen odlesk bývalé slávy… Tenhle snímek má opravdu hloubku, i technické zpracování je super. Kandidát na bednu.

Jakub Kencl – Asi to není úplně to co bylo v zadání, neb se opravdu jedná o kus tváře ze sochy, ale zaujalo mě to svým zpracováním, začlenením artefaktu do okolí… prostě pěkná fotka pro mé oko.

Chose (Josef Krása) – Poetická fotka s příběhem, efekt neostrosti mě trošku odrazuje, ale favoritka.

1. Nikola Bruncová

Bruncová Nikola

Zdeněk Tichý – Tato tvář mě na první pohled zaujala nejvíce ze všech. Má vtip, technicky výborně zvládnutá, Něco se tam děje (plazí jazyk nebo zvrací ?), je tam humor i prostor. Moje jednička, u ostatních hodnotících od prvního do třetího místa, čili jasné vítězství.

Katka Olexová – No, na třetí místo bych měla těch kandidátů víc, ale asi to vyhrává Nikola Bruncová se svou pračkou, úžasnej xichtík a dobrý nápad.

Pavel Pola – Super nápad i provedení, fotka se mi líbí kompozičně i tonálně. I ta představa, jak pračka “zvrací” to špinavé prádlo je dokonalá. Za mě kandidát na bednu.

Jakub Kencl – Tato fotografie mi přijde hodně vtipná a pěkně decentně zpracovaná. Tím mám na mysli hlavně hloubku ostrosti, kde se autorka zaměřila na nádherné kukadla paní pračky a jejich make up. Ostatní nechutnosti způsobené zřejmě nadměrnou konzumací toxických látek zahalila Nikola do cudné neostrosti a dokázala tak vytvořit z brutální pomejdanové scény decentní a vtipnou fotografii. Pobavila mě.

Chose (Josef Krása) – Není co dodat, poměrně klasický objekt, ale vynikajicí úhel pohledu, chameleoní oči vykroucené každé jinam a ten prádlový jazyk tomu dodává potřebnou třešničku.

Bitovod (Pavel Kutina) – Zvracející pračka je úžasná, pro mne asi nejhezčí ukázka “fotografova oka”.

Vítězce tedy blahopřejeme, získává slíbený Zoner PhotoStudio 13. Nevíme v kterých končinách se vyskytujete, máte-li možnost a chuť se stavit na některém z našich FotoPiv, můžete si ho vyzvednout osobně, rádi Vás přivítáme mezi sebou. Případně Vám výhru pošleme, jen nám prosím napište kam. Samozřejmě uvítáme mezi sebou také kohokoli ze soutěžících.

Napsat komentář