I See Faces – vyhodnocení 1. část

Konečně tu máme hodnocení soutěže, kterou jsme vyhlašovali zde. Bez velkého otálení se vrhněme k hodnocení těch méně úspěšných soutěžících. Pět nejúspěšnějších i s celkovým vítězem jsme si nechali do dalšího článku.

Položil jsem si otázku jak hodnotit. Měla by tam být jakási “přidaná hodnota”, o které jsem se zmiňoval v předchozím článku. A z tohoto pohledu jsem také fotografie posuzoval. Co zaujalo mě a mé kolegy z X-pozice, se můžete dočíst u jednotlivých fotek. Z více zaslaných fotografií jsme “demokraticky” vybrali tu, která nám přišla jako nejlepší (pokud některou nepreferoval přímo autor). Pořadí soutěžících, jak jsou zde uvedeni, je čistě náhodné.

Pavel Fořt

Pavel Fořt

“Tak jsem šel takhle lesem a v tom mě zatarasil cestu, až jsem se lek. Na nějaký druhý plán nebyl čas. Radši jsem prvoplánově zdrh.”

Zdeněk Tichý – Ano, také bych se lekl, působí to tak :o) Pěkný obličej, ale jak autor “drze přiznává” (dle Járy Cimrmana), druhý plán tam přece jen není. Na otázku “a jak bys to tam chtěl dostat, ty chytrej”, upřímně odpovídám, nevím.

Pavel Pola – a pak se má někdo divit, že se bojím sám do lesa, zvlášť, když by mě tam takhle pozorovala skála… 🙂 Hezký zamračený pohled…

Chose (Josef Krása) – Smutný kamenožrout. Vrací mě do dětství a líbí se mi.

Petra Láníčková

Petra Láníčková

“Halooooooooo”

Zdeněk Tichý – Ksichtík zřetelný, ale možná by ta fotografie šla ještě trochu dotáhnout, aby byl výraznější, zajímavější.

Pavel Pola – na první pohled “Kuky se vrací”… 🙂 Hezký stromoksichtík, zkusil bych trochu zatáhnout rohy, aby víc vynikl a taky bych to zkusil, jak by to vypadalo v černobílém provedení.

Chose (Josef Krása) – “auu, já už nemůžu, nechte mě být!” Uřvané Švankmajerovo dítě.

Ondřej Vošta

Ondřej Vošta

Zdeněk Tichý – I když je tento efekt zajímavý (řekněme prostorový negativ), nejsem si jist, zda tato fotografie splňuje to, jak je pojem “I see faces” vnímán, tedy vidět tvář tam, kde ve skutečnosti není. Tady je to lidský obličej otisknutý ve sněhu. Tak nevím…

Pavel Pola – Ta maska ve sněhu mi samozřejmě hned připomněla dokonalou scénu z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Akorát mě tam trochu ruší to, že to je vlastně barevná černobílá fotka a místy tam ta barva zbytečně prosvítá. Ale jinak moc pěkná maska.

Chose (Josef Krása) – klasika. Nespadá úplně do tématu, byť má super světlo.

Tomáš Černý

Tomáš Černý

Zdeněk Tichý – Tady bych se pozastavil s takovou všeobecnou poznámkou. Většina soutěžícíh poslala jednu fotografii, někteří však více. A to bohužel takové, že spolu nesouvisely. Pavlův nekompromisní ;o) názor si můžete přečíst níže, já jen dodám toto: myslím, že ze zadání celkem vyplynulo, že má jít o jednu fotografii (sérii automaticky bereme jako jednu fotografii), avšak nebylo jasně napsáno, že to nesmí být jinak. Nakonec jsem usoudil, že nejlépe bude nechat každého hodnotícího vypořádat se s tímto po svém. Čili někdo k tomuto při hodnocení přihlédl, někdo ne. K tomuto problému se vrátíme ještě jednou v článku, kde bude vyhlášeno pět nejúspěšnějších soutěžících. Zde jsem z více fotografií vybral tuto.

Pavel Pola – kandidát na rčení “kdo chtěl víc, nemá nic”. Proč tam proboha je ta dokonalá hra s chlebovým ksichtem a k tomu nic neříkající strom? … Kdyby tam byl jen ten chleba, tak beru, ten je super, pařez to ale bohužel shodil.

Chose (Josef Krása) – Chlebový nápad mě baví, přemýšlím jak to fotograficky dotáhnout…

Ondřej Ticha

Ondřej Ticha

Zdeněk Tichý – Ze dvou zaslaných fotografií jsem vybral k hodnocení mimozemšťana. Pěkný postřeh, pěkná hra se světlem. I když si nejsem úplně jistý, že pokud bych tuto fotku viděl jen tak, jestli bych v tom viděl obličej. To už nezjistím, ale myslím, že ano. U mě první “pod bednou”. Líbí čím dál víc.

Pavel Pola – fotky jsou to zajímavé, hlavně se mi líbí to světlo u “ufona” a ta představa, jak někde z poza rohu mě ty velké zelené oči šmírují… Osobně bych si představil dopracování tohohle nápadu a hlavně – netříštil bych to jinou fotkou, která je úplně jiná. Sama o sobě by možná fungovala, ale ve dvojici to nejde. Zkuste si příště vybrat jeden směr a ten rozvinout.

Chose (Josef Krása) – Oceňuju tu čistotu a skvělé hledačství z minima. Líbí.

Jaroslav Patočka

Jaroslav Patočka

“Fousatá brada, křivý nos, vysoký klobouk, hábit. Snad to byl sám doktor Faust. A hověl si na hořící hranici. Asi čekal na kolegyně…”

Zdeněk Tichý – Ano,  v plamenech vidíme obličej, postavu atd. celkem často. Je to tam, tedy spíš celá postava než tvář. A pomyslný bod navíc za popis.

Pavel Pola – taky jsem se snažil nějaký ten obličej najít, ale našel jsem jen “duchy” kolem ohně. Takže bych si troufal tvrdit, že ani u Davida ani u Jaroslava nebylo focení obličeje tím primárním motivem pro pořízení fotky a ani na druhý pohled jsem tam nic nenašel.

Chose (Josef Krása) – Pamatuju si, jak jsem v popelu a plamenech vyfotil Fénixe. Taky mi to nikdo nevěřil. Rozostřím a skřet s plnovousem se mi zjevuje i tady. Ale nevěřím, že ho Jaroslav objevil už při focení.

Pavel Šťastný

Pavel Šťastný

“Duch”

Zdeněk Tichý – Spíš jsem tam nejdřív viděl krysu, lamu nebo já nevím co :o) , ale ten obličej moc ne. Nakonec mě to praštilo do očí, je tam, ale jak píše Pavel…

Pavel Pola – tak přesně takhle jsem si představoval mrak, než jsem ho viděl v té knížce “Jak funguje počasí”… 🙂 Krásná ukázka, hezká kompozice. Akorát bych to možná zkusil do černobílé, ty barvy tady nemají žádnou přidanou hodnotu a dalo by si tím pádem i trochu pohrát s kontrasty a mícháním kanálů, aby ten mrak ještě víc vynikl.

Chose (Josef Krása) – Zde se nechytám.

Pavel Matoušek

Pavel Matoušek

Zdeněk Tichý – je tam i takový křivý úsměv s prořídlými zuby, to je pěkné, ale nějak bych to celé asi ořezal víc do čtverce.

Pavel Pola – taková Vánoční “Šeherezáda” – připomnělo mi to takové
ty arabské princezny se závojem přes celý obličej… 🙂

Chose (Josef Krása) – Nějak by to chtělo dotáhnout aspoň s tvarem celé koruny. V náhledu je naznačena jakoby i hlava, ale na fotce celé mi to nefunguje.

David

David

Zdeněk Tichý – Zajímavá fotka, to rozhodně. Ale ať na ni zírám jakkoli, obličej tam moc nevidím.Vlastně jsem si postupem času několikrát vsugeroval, že tam ten ksichtík někde je, tu tady, tu jinde, aha, to je nos, tohle rozšklebená pusa… Bohužel, až na jednu výjimku, kdy byla tato fotografie vyhodnocena jako nejlepší, se zdá, že podobný názor se mnou sdílejí i ostatní “porotci”.

Pavel Pola – fotka je to hodně zajímavá, ale obličej jsem v tom musel opravdu hodně hledat a i tak si nejsem jistý, že jsem ho tam našel tak, jak to autor zamýšlel. V jiné soutěži bych hodnotil výš, tady bohužel nemůžu.

Chose (Josef Krása) – Ohromně baví. Nosál s vykuleným okem, co saje takovou silou, až se kolem kroutí svět. Je to tam!

Michaela Nováková

Michaela Nováková

Zdeněk Tichý – stejně jako u Davida, pro jednoho z nás vítěz, pro ostatní to není úplně ono. Ten obličej tam je, ale “něco navíc” mi  tam chybí.

Pavel Pola – dokonalý “ksicht”! Čistá, jednoduchá práce. Prostě nádhera, určitě na bednu.

Chose (Josef Krása) – Co mi to jen připomíná? Ale rozesmál mě 🙂

X-pozice a její lidé

Isee_zdenek
Jakub Chose – “Rozhovor” Zdeněk

A za týden můžete očekávát vybubnování pěti nejlepších s fanfárami pro vítěze!

Napsat komentář