Jak jsme si užili XPO 2010

V průběhu roku se snaží x-pozice pořádat vždy několik akcí pro příznivce fotografie a již třetím rokem mezi ně patří i XPO neboli Xpoziční POdzim. Letošní se konal na Třeboňsku v příjemném penzionu Borovanský mlýn a proběhl ve dnech 27. – 31. října.

xpo

Začátek letos připadl na středu a protože většina účastníků jsou zaměstnaní lidé, neslo se toto odpoledne a večer v duchu příjezdů, ubytování, klidné večeře, klábosení a hlavně upřesnění programu na dny nadcházející. Lokalitu se vždy snažíme vybrat tak, aby i v případě špatného počasí bylo v okolí několik variant programu. Tento rok ale byla naše objednávka pěkného počasí na celý prodloužený víkend přijata a vyslyšena a nebylo tedy nutno v průběhu akce nijak výrazně měnit naše plány.

xpo

Jedním z důležitých momentů středečního večera bylo vyhlášení fotografických témat. (Pro ty, kdož nevědí o co jde nebo nečetli reportáže z uplynulých dvou ročníků: Vždy na začátku akce vyhlásíme tři témata a každý fotograf má čas do posledního večera, aby se s nimi “popasoval” dle svého a připravil své fotografie pro tisk. Vernisáž se vždy koná na úplný závěr a to dopoledne před odjezdem.) Pro letošní ročník byla vyhlášena témata: VŘSR, Jako pes a kočka a Čistota půl zdraví. Jistě uznáte, že jsou to témata jako stvořená pro podzimní jihočeskou krajinu. 🙂 Tentokrát sklidila o něco méně “kritiky”, než některá z témat minulých ročníků (Vykvetly první sněženky, Madonně je 50).

Ve čtvrtek ráno jsme se probudili do poměrně chladného rána. Bohužel po mlhách, které se válely nad krajinou ještě ve středu dopoledne, nebylo ani památky a tak nezbývalo nic jiného, než se po vydatné snídani teple obléci a vyrazit do okolí. Někteří si zvolili jako svůj cíl Novohradské hory, ale většina se přidala k několika vyznavačům geocachingu a vydala se na “kapra”.

Třeboňský kapr

V Jižních Čechách není o kapry nouze, ale tento je specifický tím, že je citlivě zasazen do krajiny a jeho částečný výlov trval i zkušenému týmu celý den.

Abychom si užili i večerní program, rozhodli jsme se, že zbývající část (tedy asi šest kilometrů z celkových dvaceti) necháme na sobotní odpoledne. My s Bitovodem jsme, narozdíl od ostatních, toto předsevzetí nesplnili (jak vidno z přiloženého obrázku), ale protože do těchto končin jezdíme celkem často, tak si kapra určitě dokončíme. V průběhu dne se k nám postupně připojili i ti, kdož nedorazili ve středu a tak jsme k večeři zasedali v téměř kompletní sestavě.

Po dobré večeři jsme si připravili salonek na promítání, připevnili šňůry a začali věšet soutěžní fotografie. Velmi nás potěšilo, že až na jednu “černou ovci” přivezli všichni fotografové ukázku svých prací a tedy bylo na co koukat i z čeho vybírat.

xpo

Při každé takovéto akci se snažíme o zpestření spojené s fotografií a letos nám Skalda (Vladimír Skalický, námi už téměř “adoptovaný” člen Lanškrounského fotoklubu) pozval Pavla Talicha, který fotografuje dírkovou komorou. Dírkovou komoru asi zná každý z nás, ale takovou, kterou musí fotograf nosit ve velkém batohu a kde negativem je černobílý fotopapír ve velikosti 50 x 60 cm, už viděl málokdo. Pavel nám přivezl ukázat výběr ze svých fotografií, předvedl nám i svou cameru obscuru se všemi vylepšeními, která si sám vymyslel a vyrobil. Dvě hodiny příjemného a zajímavého povídání utekly jako voda. Původní Pavlovy obavy, že nás svým povídáním a tvorbou nezaujme, se tak ukázaly velmi lichými. V závěru večera nám ještě Vladimír představil nové projekty Fotolanu, takže o vhodná témata k následujícím debatám nebyla nouze.

Progam pro pátek i sobotu byl opět velmi pestrý. V pátek ráno jsme se vypravili

xpo

do Borovan a navštívili jsme tamní Augustiniánský klášter. I když tento řád v současné době sídlí jen v Brně, není jeho bývalý klášter jen dalším úložištěm památkové péče, ale dál žije svým životem, ať již církevním nebo světským.

Po obědě nás čekala návštěva Třeboňského pivovaru. Prohlídka byla sice také zajímavá, ale za sebe mohu říci, že mě trochu zklamala. Varna svítila čistotou a byla prázdná, nahlédnout jsme mohli do jednoho kotle, do spilky nás z hygienických důvodů vzít nemohli a tanky, ve kterých pivo zraje, jsme sice mohli vidět ze spoda, ale nikde nebyl k vidění žádný frmol, žádný život, všechno bylo “hygienicky čisté”. Nicméně i tak byla závěrečná ochutnávka nefiltrovaného, “živého” piva přímo z tanku a dárek v podobě tří třetinek výběrového Regenta milým zakončením odpoledne.

xpo

V sobotu ráno jsme se vydali na výlov menšího rybníka u vesnice Libín. Původně jsme chtěli jet na výlov Munického rybníka do Hluboké, ale když jsme se při našich toulkách dověděli o této možnosti, operativně jsme změnili plány a myslím, že nikdo nelitoval. Podařilo se nám totiž dorazit ještě před prvním zátahem a tak jsme měli možnost vše sledovat již od počátečních příprav a vychutnat si přirozenou atmosféru tohoto podzimního koloritu, který nerozlučně patří k Jižním Čechám.

Odpoledne se naše cesty rozdělily, kačeři se vydali dokončit svou výpravu za kaprem, Dundee s Harnodem se jeli podívat na Novohradské slavnosti a zbytek jsme s Bitovodem pozvali na fotbalový zápas okresního formátu do Vlkova, tedy na skutečnou “pralesní ligu“.

Večery těchto dvou dnů byly věnovány promítání. Společně jsme procestovali Borneo se Zdeňkem Tichým, České Švýcarsko s Jakubem Kenclem, Laosem a Thajskem nás provedl Petr Krupička, Krkonoše a Jizerské hory ukázal Matěj Procházka a Krétu z pohledu lovců keší předvedli Pavel Pola a Tereza Navrátilová. No a abychom z té přemíry přírodních krás nezačali divočit, průběžně jsme je prokládali jinými tématy, jako byla třeba audiovizuální prezentace z Designbloku 2010 (Standa Kaczor),

xpo

opuštěná a zdevastovaná bývalá ruská základna v Milovicích (Pavel Kutina), fotoreportáže z letošního FotoTvrďáka (Jirka Dovrtěl, Jakub Kencl a Petr Krupička), letecké záběry českých hradů a zámků a fotografie z různých leteckých přehlídek (Pavel Kopřiva), reportáž ze zákulisí a samotného závodu DTM v Hockenheimringu (Pavel Pola) a důl Centrum a cvičení nejmenších Sokolů (Katka Olexová). Malou přestávkou mezi promítáním byly papírové fotografie Petra Jiskry, který nám přivezl ukázat své školní úkoly z Hradecké fotografické konzervatoře. Závěr každého večera již tradičně patřil Jirkovi Dovrtělovi a jeho nevyčerpatelnému tématu “Vltava v obrazech”. Na letním cyrilometudském výletě jsme skončili putování v Praze na jezu pod Štvanicí a tak všichni očekávali pokračování, ale Jirka překvapil a připravil si pro nás promítání o vltavských přehradách a vodních elektrárnách. Čáslavský by zbledl závistí. 🙂

xpo

A byla tu neděle, nejprve nás čekala vernisáž víkendových fotoúkolů a poté vyhlášení vítězů soutěže XPO FOTO 2010. Jak jsme se nakonec s tématy poprali, můžete posoudit i vy sami. Po vernisáži jsme si mezi sebou udělali malou anketu a nejvíce se nám líbilo pojetí Petra Jiskry a Jakuba, ale překvapila i Tereza, která těmto ostříleným matadorům šlapala na paty.

Po vernisáži přišel čas na vyhlášení výsledků naší soutěže. Fotky visely na šňůrách od čtvrtečního večera až do nedělního rána a každý účastník včetně rodinných příslušníků mohl vystavovaná díla ohodnotit body za první až třetí místo. Ceny pro vítěze soutěže věnovala firma Zoner a pro nejlépe ohodnocené účastníky tak byly k dispozici fotografické publikace i licence nového Zoner Photo Studia 13.

Nakonec jsme ocenili 6 nejlepších:

    xpo
  1. Jakub Kencl – novoroční procházka z letošní Maximální fotografie
  2. Zdeněk Tichý – série s názvem “Jdeme všichni sborem”
  3. Petr Jiskra – výstavní soubor “Empty”
  4. Matěj Procházka – fotky z divadelního prostředí
  5. Standa Kaczor – Designblok 2010
  6. Pavel Kutina – Holešovický přístav v zimě

Zbývalo ještě rozdělit několik zvláštních ocenění. Jedno malé, placaté, hnědé a čokoládové, získala Lenička Jiskrová za grafické ztvárnění Mandaly štěstí. Bohužel každá soutěž má své vítěze, ale i poražené a tak se stalo, že tentokrát vyšla tato nezáviděníhodná pozice na Jirku Dovrtěla za sérií ze zabíjačky a Pavla Polu s fotografiemi ze závodů DTM na Hockenheimringu. A protože se oba zasloužili výraznou měrou o pohodu a dobrou náladu, rozhodli jsme se jim udělit “cenu útěchy”, alespoň ve formě fotopapírů.

Po vyhlášení výsledků už následovalo jen balení, vyklízení pokojů a “spořádaný úprk”, ale i tak jsme si našli ještě chvíli na poslední, ryze turistickou skupinovou fotografii.

xpo

Co říci závěrem? Celé XPO 2010 se vydařilo, organizace nikde nevázla a záměr “odpočinout si, pobavit se a podívat se, co po celý rok dělali ostatní” se podařilo splnit. Prostě užili jsme si to báječně. 🙂

Ještě jednou bychom chtěli poděkovat firmě ZONER software, s.r.o. a její divizi Zoner Press, které věnovaly věcné ceny do naší soutěže.

xpo

Jediným stínem tak byla poměrně malá účast, přestože jsme akci vyhlašovali (a následně připomínali) ve značném předstihu, do Borovanského mlýna by se nás bez nejmenších problémů vešlo i dvakrát tolik. Jen doufám, že na žádném z následujících FOTOpiv či v komentářích pod tímto článkem už od nikoho neuslyšíme větu “no kdybych o tom věděl, tak bych určitě jel” nebo nějakou její variaci, jak jsme zatím slýchali bez výjimky po každé obdobné (a podobně vydařené) akci – asi by tentokrát opravdu nebyla přijata s velkým pochopením.

Napsat komentář