Jak zjistit, kolik má fotoaparát “najeto”?

Přišel mi do mailu dotaz, že si dotyčný kupuje z druhé ruky digitální zrcadlovku, u níž prodávající tvrdí, že má nacvakáno několik tisíc snímků a jestli se někde dá zjistit, jak to je doopravdy?

Podobný dotaz si asi položila většina těch, kdo kupuje něco z druhé ruky. Určitě by to měli být schopni zjistit v servisu, ale existuje nějaké řešení, které by fungovalo i pro běžné uživatele? Ano, existuje, i když jen orientační. Počet cyklů závěrky se dá u některých zrcadlovek vyčíst z EXIF informací, které se ukládají ke každé fotce. Stačí na to speciální program, který je z toho dokáže vyčíst. Já jsem našel např. Opanda IExif Viewer, což je freeware, který to umí pro některé modely Nikonu zjistit (na webu se uvádí, že to funguje pro D200/D2H/D2X/D70(s)/D50(s) a novější modely.

Je samozřejmě otázkou, na kolik je ta informace pravdivá. V mém případě mi program hlásí toto:

Total Number of Shutter Releases for Camera = 16660

Jenže to hlásí u souboru, který má pořadové číslo 4928 a prokazatelně mám jednou přetočené počítadlo, takže jsem určitě vyfotil 14928 fotek. Co ale těch zbývajících 1732 cyklů závěrky? Jsou to snad nějaké “zahořovací” nebo testovací cykly, než foťák opustí továrnu? Ne, není to tak, první “uchovaný” snímek s pořadovým číslem 20 hlásí, že bylo uděláno celkem 19 expozic. Dal jsem si tu práci a našel velkou “díru” v tomhle počítání. Mezi snímky 741 a 742 (cca někdy v březnu 2006) jsem musel udělat něco, co ho zmátlo natolik, že přičetl 1373 cvaknutí závěrky. Prostě snímek 741 uvádí 1036 expozic, u snímku 742 už jich je ale 2409. Co jsem tenkrát dělal, že jsem mu takhle zavařil ale fakt netuším. Tuší někdo z vás?

Další program, který to podle některých diskusních fór umí zjistit i pro zrcadlovky od Canonu, je PhotoMechanic, ale ten už je placený. Nicméně v demo verzi to funguje, stačí jít do menu Edit – Set info text… a do toho seznamu zobrazovaných proměnných přidat řádek Actuations: {actuations}. Pak se výsledek zobrazuje mezi ostatními informacemi o snímku.

Každopádně platí, že 100% přesné informace jsou schopni zjistit jen v autorizovaném servisu a tyhle nástroje by spíš měly být brány jako orientační. Může být ale šikovné nechat si předem poslat jednu fotku z foťáku od prodejce a podívat se, jak na tom je. Máte někdo nějaké další zkušenosti?

45 komentářů u „Jak zjistit, kolik má fotoaparát “najeto”?“

  1. Jak kdo co ukládá

    Co se týče informací o “nacvakaných” snímcích: tak hodně záleží i na tom, co který fotoaparát do EXIFu ukládá. V článku zmíněný Nikon tuto informaci ukládá jako Total number of pictures taken, nebo Total pictures.

    U Nikonu neni problem info přečíst např pomocí IrfanView nebo i v Alatap Salamanderu. Zkoušel jsem i foto z Olympusu avšak bezúspěšně.

    Co se týče skutečného počtu fotografií, porovnal jsem zatím jenom malý číselný úsek cca 700 fotek a total number odpovídá číselnému rozdílu v názvu fotek.

    Odpovědět
  2. Rozhození číslování snímků

    U Canonu EOS 10D jsem si rozhodil číselnou řadu tím, že jsem paměťovou kartu vložil do jiného foťáku, vyfotil pár zkušebních snímků a pak ji dal zpátky. Hned jsem byl o několik tisíc snímků jinde. Stalo se mi to už dvakrát.

    Odpovědět
  3. neumi

    Každopádně platí, že 100% přesné informace jsou schopni zjistit jen v autorizovaném servisu a tyhle nástroje by spíš měly být brány jako orientační.

    nevim jak je tomu dnes, ale kdyz jsem kupoval z druhe ruky F5, tak mi v servisu rikali, ze mi interni promenou s poctem expozic vytahnout umi, ale ze neni problem ji pres externi soft (ktery k F5 nikon prodaval) muze zmenit podle libosti kazdy. Takze kolik ma opravdu najeto mi rict neumi.

    Odpovědět
  4. Není pravda, že “některé” zrcadlovky

    tento údaj ukládají. Všechny moderní zrcadlovky jej ukládají do tzv. rozšířeného exifu, který si otevřete třeba tak, že vezmete třeba Irfan View, dáte si do něj plugin na otevírání RAW (NEF, apod.) a podíváte se na konci exifu na hodnotu Total pictures… je to velmi jednoduché a u originálního RAW nelze exif zfalšovat, u všech ostatních formátů ano.

    Odpovědět
  5. Olympus

    U Olympusu (zrcadlovek) netřeba laborovat s exifem, lze se dostat do servisního menu, kde je statistika (počet cyklů závěrky, zapnutí/vypnutí …)

    Odpovědět
      • olympus

        Postup nastavit ISO50:
        1. otevřete krytku paměťových karet a zapněte aparát
        2. stiskněte naráz “play” a “ok”
        / zobrazí se vám typ aparátu /
        3. postupně stiskněte šipky “nahoru” (WB), “dolů”, (ISO), “doleva” (metring), “doprava” (AF), dále “spoušt”, “OK” a nakonec “nahoru” (WB)
        / zobrazí se Vám strana 1 (“page 1”) /
        4. spostupně stiskněte kompenzaci expozice (Exposure compensation), “doleva” (metring) a “dolů” (ISO) a potom naráz “spoušt” a “OK”. Dále opět postupně kompenzaci expozice (Exposure compensation), “doprava” (AF) a “dolů” (ISO) a opět naráz “spoušt” a “OK”.
        / Nyní by se Vám mělo zobrazit “Test .” menu, kde jsou 2 proměnné Prg a Item, které nabývají hodnot 0-255. /
        5. Pro nastavené ISO vybereme Prg 10 a Item 0-23 (viz níže)
        6. potvrdíme stiskem “OK” a zavřeme krytku paměťových slotů.

        Hodnoty ISO, které nejsou v standardním menu:
        Item 0=50 1=64 2=80 … 15=1600 16=2000 17=2500 18=3200 19=4000 20=5000 21=6400 22=8000 23=10000

        Vysvětlení hodnot v jednotlivých menu E-330/500/300:
        Page 1 – tlačítko “nahoru” (WB)
        B – neznámé
        U – neznámé
        C – neznámé
        A – neznámé
        L – kód objektivu
        F – kód blesku
        Page 2 – tlačítko “doprava” (AF)
        R – počet snímků (není úplně přesné, kvůli resetu nastavení, které se nejspíše provádí při výrobě)
        S – počet odpálených blesků
        M (C na E-330) – počet zablokování zrcátka – cleaning mode
        U – počet zapnutí, respektive kolikrát byl použit ultrasonic wave cleaner
        L (E-500) – neznámé
        V (E-330) – neznámé
        Page 3 – tlačítko “dolů” (ISO)
        CS – sériové číslo fotoaparátu
        MCS – viz níže
        Je to stejné jako “Internal Serial Number”, které je zapsané v EXIF každé fotky. Je to 16 čísel obsahujících různé informace:
        + čísla 1-4 znázorňuje model 4001 = E-1, 4007 = E-300, 4011 = E-500 a 4016 = E-330
        + číslo 5 je rok výroby, tedy “6” je rok 2006
        + čísla 6-7 je měsíc výroby, tedy “06” je červen
        + číslo 8 je neznámé
        + čísla 9-13 jsou pro přesnější určení, kdy byl model v daném měsíci vyroben
        + čísla 14-16 ukazují revizi výrobku
        Bez názvu – tlačítko “doleva” (metring)
        D : – nejspíše nějaké diagnostické menu

        Odpovědět
  6. Novy firmware premaze pocet cvaknuti..

    ..sice ne u vsech modelu ale to jen pridava na slozitosti zjisteni skutecneho poctu cvaku..

    Odpovědět
    • Nový firmware přemaže počet cvaknutí..

      U D70 nový firmware (2.00) počet snímků nevymazal, ani aktuální počítání. Nicméně učinil jsem několik objevů:
      – program “Opanda IExif Viewer” uváděný v článku mi položku o celkovém počtu snímků nezobrazuje ani u D70, ani u D50
      – program Exif-Viewer 2.50 (freeware) toto zobrazit umí pod položkou “Pictures (Total)”, a to jak u JPG, tak i u NEF
      – zjistil jsem, že se mi celkový počet a stav počítadla na D70 liší o 1870 snímků, což je dost podobné jako u Pavlovy D200 (a přístroj jsem také kupoval nový)
      – u D50 se oba údaje přesně shodují

      MS#

      Odpovědět
      • nový firmware přemaže počet cvaknutí..

        Mohl byste mi prosim poslat verzi 2.50 do emailu.
        Po stazeni programu z Vami uvedeneho linku se mi nainstaluje pouze verze 2.0, ktera polozku “Pictures (Total)” neobsahuje…

        Odpovědět
          • nový firmware přemaže počet cvaknutí..

            Mas pravdu, je to verze 2.50. Zmatla me ta dvojka v zahlavi programu.
            Jsem asi uplne nemoznej, ale ja tam proste tu volbu Pictures (Total) nikde nevidim…. 🙁

          • nový firmware přemaže počet cvaknutí..

            Pokud vpravo kliknes na “more”, nekde v dolni casti je zobrazen pocet snimku.

            Ale pouze u originalnich snimku (NEF), pokud je to projete nejakym softem na zpracovani fotek ten udaj uz tam byt nemusi

      • nový firmware přemaže počet cvaknutí..

        U mé D50 nesedí údaj “total pictures” a aktuální počítadlo o 171 snímků. Mám najeto těsně pod 20tis. Setkal se někdo s tím, že by závěrka přestala fungovat vlivem opotřebení? Udávaná životnost závěrky se mi zdá docela malá.

        Odpovědět
        • nový firmware přemaže počet cvaknutí..

          Odeslych zaverek jsem videl dost, konkretne u D50 jsem videl mrtvou zaverku u 15.000 snimku a treba i u 150.000 snimku. Nelze to dopredu odhadnout.
          Funkcni D50 stoji dneska v bazaru u Skody 4500 Kc s rocni zarukou…..

          Odpovědět
  7. Cislovani snimku

    Ten pocet cyklu zaverky je orientacni, u vsech fotoaparatu je mozna jeho zmena (lisi se pouze slozitosti). Napriklad u Olympusu E-1 existuje asi osmihmat, ktery zapne servisni menu kde je pocet cyklu zobrazen. Treba u D70 je u toho pocitadla co zapisuje do exifu trochu problem – pri dopocitani cca 65.000 se vyresetuje, takze uz jsem videl fotak co ukazoval 4500 snimku, ale najeto mel cca 140.000 expozic. Nicmene, predpokladam ze naprosta vetsina uzivatelu co prodavaji fotaky do bazaru nevi jak by stav pocitadla zmenila.

    Autorizovany servis by mel umet dostat tento udaj z registru elektroniky, kam se zapisuje, a tento udaj by mel byt presny (ale i ten lze samozrejmne zresetovat)

    Pokud se tyka F5, ani jeden z bezne prodavanych softu (obou dvou) nedokaze zmenit stav pocitadla (kabel jsem si vyrobil, je to otazka par hodin a par korun za soucastky), dokaze ho pouze zobrazit.

    V kazdem pripade je ale krome stavu pocitadla sledovat i mechanicky stav zarizeni – je uplne jedno ze pocitadlo je takrka na nule, kdyz se na lamelach zaverky leskne jakasi mastnota…..

    Odpovědět
  8. Servisni soft

    Treba pro Nikony existuje pomerne kvalitni soft, ktery krome zobrazeni stavu pocitadla dokaze premapovat snimac nebo srovnat bf/ff…….. skoda ze timto softem disponuje pouze autorizovany servis (popis tohoto softu je na konci servisnich manualu Nikon zrcadlovek)

    Odpovědět
  9. A čo PENTAX?

    Ten program Exif-Viewer 2.50 ukazuje veľa údajov ale na PENTAX K100D tam nevidim počet celkových snímkov ( po stlačení na more >>> ).
    Nejaký nápad alebo iný soft?

    Odpovědět
      • a čo pentax?

        Díky za tip, program ukazuje obrovské množství údajů, ale celkový počet snímků najít nemohu a nemohu (mám Canon) – poraďte mi, kde se skrývá 🙂

        Odpovědět
          • a čo pentax?

            U Dynaxu 5D tam nikc k nalzení není, taktéž u našich rodinných kompaktů Pentax, Samsung, Oly a Minolta…

          • a čo pentax?

            Ja mám PENTAX K100D.

            Skúšal som PHOTOME a pri každej fotke ktorú som testoval a viem že som ju fotil naozaj ja s K100D sa ukazuje v časti DATA VYROBCE aj hodnota SHUTTER COUNT cca 58riadok s údajmi.

            Výpis údajov pred a po – aby ste vedeli kde to hľadať :

            SR Result: not stabilized
            Shake Reduction (Setup):
            Shutter Release Half Press Time:
            SR Focal length:
            Shutter Count: ——— TENTO ÚDAJ
            Black Point:
            White Point:
            Picture Mode 2: Scene Mode

            Ale napríklad firemný foťák CANON S2 ten to tiež nezobrazuje.
            Takže asi to tiež nepôjde s každým foťákom.

          • a čo pentax?

            Děkuji za odpověď, ale mám Canon 40D a část “DATA VÝROBCE” má úplně jinou strukturu. A nikde nemohu zaboha najít číslo které by odpovídalo počtu snímků (a od předchozího snímku se lišilo o 1) Takže každý výrobce to dělá jinak a mám holt smůlu 🙁

  10. celkový počet snímků bývá vyšší

    Mám dojem, že u Nikonu se k celkovému počtu snímků
    přičítá i otevření při čištění, také náhled hloubky ostrosti;
    tj. každý pohyb zrcadla / závěrky.

    Odpovědět
    • celkový počet snímků bývá vyšší

      Pri nahledu hloubky ostrosti se zaverka neotvira ani nesklapi zrcadlo

      A ze by nekdo 1700x cistil snimac se mi take nezda

      Odpovědět
  11. Photo Mechanic prekvapil

    Zajimalo me, kolk mam nacvakano a tak jsem si nainstaloval ten Photo Mechanic a doplnil to … slovo … actuations. To bylo prekvapeni ! Jeden a pul milionu cvaku !!! To bych od Canona co jsem si nadelil k jezisku necekal 🙂 Az pak jsem si vsiml, ze posledni ctyrcisli odpovida cislu fotky. Ale co z toho ? Jestli mate nekdo napad, dejte prosim vedet. Tady je exif na ukazku.

    Date: 11/05/2008
    Time: 12:41:38
    Model: Canon EOS 30D
    Serial #: 930604428
    Firmware: 1.0.4
    filenamebase: IMG_3793
    Frame #: 3793
    Celkovy pocet snimku #: 1543793
    Lens (mm): 10
    ISO: 100
    Aperture: 8
    Shutter: 1/250
    Exp. Comp.: -1.0
    Flash Comp.:
    Program: Program AE
    Focus Mode: One Shot AF
    White Bal.: Auto
    ICC Profile: sRGB IEC61966-2.1
    Contrast: 0
    Sharpening: 0
    Quality: Fine

    Odpovědět
    • photo mechanic prekvapil 2

      PhtoME je fakt dost zajimavy software. Pridal jsem si jeste par parametru do tabulky. Napadlo me, jestli prvni tri cislice nejsou nahodou cislo DCIM na karte… ale ne 140 neni 204 … Cislo 154 se po naformatovani karty zmenilo na 204. Takze porad jeste nevim, kolik mam najeto.

      Date: 01/06/2008
      Time: 11:51:46
      Model: Canon EOS 30D
      Serial #: 930604428
      Firmware: 1.0.4
      filenamebase: IMG_4207
      Frame #: 4207
      Frame (last four digits) #: 4207
      Celkovy pocet snimku #: 1404207 (actuations)
      Jmeno folderu 204CANON
      Prvni tri cislice DCIM folderu : 204
      Folderpath : H:\DCIM\204CANON\
      vyska obrazu po otoceni : 2336
      Lens (mm): 10
      35mm lens equivalent : 10
      ISO: 200
      Aperture: 8
      Shutter: 1/250
      Exp. Comp.: 0.0
      Pomer stran : 1.50
      Velikost souboru : 1.2MB
      JPG compressed Normal
      Flash Comp.:
      Program: Program AE
      Focus Mode: One Shot AF
      White Bal.: Auto
      ICC Profile: sRGB IEC61966-2.1
      Contrast: 0
      Sharpening: 0
      Quality: Normal

      Odpovědět
  12. PhotoME a Pentax K100D

    Program jsem stáhl nabídl mi při instalaci češtinu a až na tovární a podobné INFO je program v češtině, jsem spokojen z množstvím informací, včetně jeho spolupráce s jinými graf. prográmky…. 😉 Bohužel na jiných “aparátech” je to horší… 🙁

    Odpovědět
  13. Nesouvisí díry s čištěním senzoru?

    Mám dvě D70. Tu první jsem koupil jako novou a má dnes “najeto” 19194
    cyklů závěrky. Oproti číselné řadě fotek mi chybí 370 snímků. Úplně
    první fotky nemám, byly to jen pokusy a jako takové skočily v
    /dev/null. Začínám na fotce č. 113 ta má cyklů závěrky 373, tj. rozdíl
    260. Postupem používání to dorostlo k rozdílu 370 u těch 19194.

    Druhé tělo jsem koupil z druhé ruky. Mělo cca 8000 cyklů závěrky, dnes
    má 10983. Když se mi dostalo do rukou tak byl rozdíl 8 a dnes má 53.

    Zkoumáním těch číselných řad jsem došel k tomu, že se při čištění
    senzoru číslo fotky nezvětší, ale počet cyklů závěrky se
    inkrementuje. Drtivá většina nárůstu rozdílu mezi číslem fotky a
    počtem cyklů závěrky vznikla mezi dvěma použití (tím myslím rozdílné
    akce které ukládám do různých adresářů) mých fotoaparátů. Všechna
    čištění si pochopitelně nepamatuji, ale venku to nikdy nedělám, což
    tuhle teorii jen podporuje.

    Našel jsem ale i několik poposkočení, které se udály když jsem byl
    někde na výletě. Pro ně nemám žádné vysvětlení. Nemám přímo ty dvě
    fotky mezi kterými se to událo, takže nedokážu porovnat EXIF. Při
    porovnávání dvou nejbližších jsem nic neobjevil. Vím o jediném
    vysvětleném poposkočení tohoto typu. To se stalo letos v zimě, kdy mi
    došla baterka přímo během snímání fotky (a nebo se závěrka zasekla).

    Upgrade firmware žádný poposkočení počítadla cyklů závěrky nepřivodil.
    Pro doplnění mohu ještě uvést, že výměna CCD kterou provedli v Českém
    Nikonu číslo cyklů závěrky také zvětšila – asi s ohledem na
    čištění. Změnilo se i sériové číslo uváděné ve fotce (tj. nepatří
    aparátu jako takovému ale CCD).

    Takže z toho co jsem zatím při prohlížení své databanky zjistil mi
    přijde, že případní zájemci o nákup Nikonů D70 z druhé ruky by se měli
    vyvarovat přístrojů s příliš velkým rozdílem mezi číslem fotky a
    počtem cyklů závěrky. Možná to půjde zobecnit i na ostatní přístroje,
    nemohu to ale potvrdit, mám jen ty dvě D70. Pochopitelně majitel může
    tvrdit, že počítadlo fotek několikrát vynuloval a pak se nic
    nedozvíte. Pro mě osobně by to bylo varování a zvýznamně bych zvýšil
    ostražitost při zkoumání takového přístroje. Obezřetnost je vždy na
    místě při nákupu z druhé ruky a bez oficiální záruky.

    Ještě mě napadá jedna možnost jak by mohlo dojít k vzniku
    rozdílu. Canon má možnost přímého propojení fotoaparátu a
    počítače. Snímání pak probíhá přímo na disk počítače a já nevidím
    důvod proč by v tomhle režimu mělo dojít k inkrementu počítadla fotek
    mělo by ale dojít k zvětšení počtu cyklů závěrky. Nikon má nějaký PTP
    režim místo Mass Storage, možná je to ekvivalent toho Canoního. Tohle
    je čistá spekulace… nemohu to ověřit nikdy jsem neviděl software co
    Nikon dodává. Na Linuxu neběží, takže bych si rád přečetl zkušenosti
    těch co používají Windows jak se Nikoní zrcadlovky chovají v tomhle
    režimu a jestli ho vůbec umí.

    Odpovědět
    • nesouvisí díry s čištěním senzoru?

      Nikon zrcadlovky tento rezim podporuji, mimo jine je to uvedeno i v manualu.

      Cyklus zaverky je ale porad cyklus zaverky, bez ohledu na to jestli je fotka ulozena na kartu nebo primo do pocitace nebo neni ulozena vubec.

      Servis vzdy provede nejake testovaci zabery pri cisteni snimace.

      K resetovani pocitadla v servisu je nutna vymena zaverky, coz je jediny pripad kdy je pocitadlo nastaveno na 0.

      Nicmene, u Nikon zrcadlovek by bylo treba znat stav interniho pocitadla, nikoliv toho co se zapisuje do exifu. Tento udaj bude jediny spravny.

      Odpovědět
  14. jak zjistit kolik má fotoaparát najeto

    proč ztrácet čas něčím tak nepodstatným,když výměna závěrky u současných fotoaparátů je nejednoduší a nejlevnější oprava

    Odpovědět
    • jak zjistit kolik má fotoaparát najeto

      Nejjednodussi ani nejlevnejsi urcite neni, v nekterych pripadech se jedna i o desitky tisic.

      U vetsiny starsich aparatu cena presahuje cenu samotneho aparatu v bazaru, takze kupovat v bazaru aparat a za mesic zaplatit jeste jednou tolik za vymenu zaverky se uz nevyplati.

      Odpovědět
  15. Digitalni fotak = software

    Jen bych podotkl, že pokud se vám digitál kousne/sekne, tedy jeho firmware, tak klidne muze dojit k resetovani i tohoto pocitadla. Sam jsem to zazil na vlastnim fotaku (Canon A95). A nepředpokládám, že u jiných digitálů to bude jíné. (pozn. na okraj, např. u kopírek tento problém řešilo zdvojené počítadlo jak sw tak i hw).
    Jinak EXIF umí číst Zoner, ACDSee a mnoho dalších.
    Např. u Canonu je číslo fotky i číslem pořadovým img_XXXX.jpg

    Odpovědět
    • digitalni fotak = software

      Aj u iných fotoaparátov je XXXX číslo fotky, to
      všetci vieme, ale záleží od nastavenia zobrazenia formátu súboru.

      Ale napr. XXXX je len 9999 fotiek, čo je niekedy hodne málo. Po roku dvoch, od štýlu fotenia. Niekto fotí panorámy, skladá napr. jednu panorámu z 10snímkov a viac, niekto fotí sériové fotenie šport a podobne a niekto vyfotí za dovolenku len 50fotiek. Každý sme iný.

      Takže číslo img_9999.jpg sa môže napr. niekomu za rok zopakovať viackrát a niekto sa k nemu nedopracuje vôbec.

      Odpovědět
    • digitalni fotak = software

      To se mi nezda, u zrcadlovky jsem jeste nevidel ze by se ten udaj dokazal sam vyresetovat (zvlast kdyz je treba ho menit a pocitat CRC soucty)

      Nicmene kompakty Canon mohou delat obcas velice divne veci, jen skoda ze je pocet expozic u nich uplne k nicemu, protoze zadny kompakt nema zaverku.

      Odpovědět

Napsat komentář