Představení produktů Nikon DL

V poměrně krátkém sledu po nedávném uvedení profesionálních zrcadlovek uspořádal Nikon další předvedení nových produktů – tentokrát se vše točilo kolem nové řady prémiových kompaktů DL.

Fotoaparáty v řadě DL jsou kompaktní, bez výměnné optiky a s cílem být vždy při ruce. Samotné označení DL je zkratkou z Digital Lens a odkazuje se k zaměření na kvalitní objektivy se špičkovými parametry. Aby mohla být řada nazývána řadou, připravil Nikon pro začátek rovnou tři fotoaparáty, které spojuje řada shodných technoogií, ale odlišuje právě objektiv a více či méně i vnější provedení. Nejdříve se ale podívejme na to, co mají společné.

Nikon DL18-50 f/1.8-2.8
Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

Společné parametry

Snímač

Všechny tři fotoaparáty staví na stejném jednopalcovém CMOS snímači formátu CX s 20,8 megapixely s technologií zpětného osvětlení (BSI) a bez low-pass filtru. Jeho citlivost se pohybuje v rozmezí ISO 160 až 12 800. Snímači sekunduje procesor Expeed 6A.

Tento základní parametr prozrazuje blízkou příbuznost s řadou kompaktů s výměnným objektivy Nikon 1 – a není to jediný parametr, ve kterém se vzájemně podobají.

Ostření

Systém používá hybridní AF kombinující 105 bodů s detekci fáze a 171 bodů s detekcí kontrastu. Dle zkušeností z Nikonu 1 ze očekávat, že rychlost ostření bude na velmi solidní úrovni. Manuální ostření je vybaveno funkcí Focus Peak pro zvýraznění zaostřené oblasti.

Rychlost

Stejně jako v systému Nikon 1, i u kompaktů DL je kladen velký důraz na rychlost, takže všechny uvedené fotoaparáty zvládají fotografování rychlostí 20 snímků za vteřinu (nesejde na tom, jestli do RAWu, JPEGu nebo obou najednou) s přeostřováním a měřením expozice, případně až 60 snímků za vteřinu bez něj.

Nechybí ani další schopnost známá z „jedniček“ – snímání sekvence moment před a/nebo po stisku spouště pro zachycení rychlých dějů.

Objektivy

Všechny tři fotoaparáty dostaly do vínku stabilizované objektivy s novou funkcí Dual Detect VR, která kromě klasických gyroskopů využívá i snímače fotoaparátu a dodatečné informace nutné k ideální stabilizaci získává také analýzou obrazu. Výsledkem by měla být účinnost okolo 5 EV.

Všechny objektivy disponují vrstvami Nano Crystal Coating.

Video

Jelikož se zdá, že přinejmenším na straně záznamových zařízení se éra 4K videa rozjíždí naplno, nemůže ani v Nikonech DL scházet schopnost záznamu videa 2160p v rychlosti 30 nebo 25 snímků za vteřinu. Pokud si vystačíte s Full HD, může být zajímavá funkce nekomprimovaného HDMI výstupu, která jinak v této kategorii nebývá úplně obvyklá.

Z Nikonu 1 si fotoaparáty DL přinesly i schopnost záznamu zpomaleného videa v nižším rozlišení při snímkové frekvenci až 1 200 fps. Mezi video funkce lze počítat i podporu snímání timelapse a superlapse videí.

Ovládání

Jednou z cílových skupin fotoaparátů DL jsou fotografové pracující se zrcadlovkou, pro které by mohl plnit funkci skladnějšího, pohotovějšího přístroje. Proto menu a ovládání do jisté míry vychází ze zrcadlovek a také některé z funkcí se nastavují přímo voliči na těle. Kromě toho zde najdeme konfigurovatelná tlačítka a také rotační ovladače – jeden na zadní straně fotoaparátu a jeden na objektivu, kde standardně slouží k manuálními ostření, ale může plnit i jinou funkci.

Fotoaparáty disponují otočným voličem režimů i korekce expozice
Fotoaparáty disponují otočným voličem režimů i korekce expozice

Zajímavé je nastavování zoomu, které probíhá buď plynule a nebo v pevných krocích. Druhý způsob znamená v podstatě možnost aretace na určitém ohnisku. Zejména pro natáčení videa jsou nicméně fotoaparáty vybaveny i klasickým kolébkovým tlačítkem, které umožňuje zcela plynulý motorizovaný zoom.

Konektivita

Fotoaparáty disponují pro letošní rok již standardní výbavou pro využití firemní technologie Snapbridge, která kombinuje Wi-Fi a Bluetooth s nízkou spotřebou. Aplikace pro mobilní zařízení, která bude pro spolupráci s těmito fotoaparáty třeba by měla dorazit v průběhu dubna.

Představené modely

Jak již bylo řečeno, řada DL startuje se třemi modely.

Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

Nikon DL18-50 f/1.8-2.8
Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

První model cílí na krajinu, architekturu a další žánry, v nichž využijete hodně širokoúhlý objektiv – 18–50 v názvu modelu totiž uvádí rozsah ohniskových vzdáleností po přepočtu na kinofilm, takže jde opravdu o poměrně zajímavé sklo, které kombinuje šířku záběru s dobrou světelností. Průměr filtrového závitu je 46 mm, takže filtry vás nezruinují. Velikost objektivu nicméně neumožnila přidání vestavěného blesku (ostatně s pokrytím takového úhlu by jeho výkon těžko dosáhl použitelných hodnot).

Nikon DL18-50 s vyklopeným displejem
Všechny tři fotoaparáty mají výklopný displej

Fotoaparát má výklopný dotykový displej s konstrukcí kloubu podobnou té z novějších zrcadlovek (D750, D500), ale umožňující překlopení až o 180° dopředu. Standardně není vybaven hledáčkem, ale bude možné jej dokoupit později a nebo si vybrat rovnou set, v němž bude přibalen. Půjde o elektronický hledáček DF-E1, který zobrazuje stejné informace jako zadní displej. Zajímavostí je, že jeho konstrukce umožňuje vyklápění nahoru, takže i přes hledáček můžete fotit například u země. Jelikož bleskové sáňky, které se pro připojení hledáčku používají, jsou na tomto modelu umístěné zcela vlevo, fotoaparát s ním bude do určité míry připomínat hledáčkové přístroje.

Nikon DL18-50 s nasazeným hledáčkem
Hledáček působí masivním dojmem, ale je třeba uvést, že fotoaparát samotný je opravdu hodně malý, takže zdání do určité míry klame.

Specialitou tohoto modelu bude vestavěná softwarová funkce korekce perspektivy pro focení architektury (pravděpodobně pro JPEG a následně s možností použít stejnou úpravu i v desktopové aplikaci pro RAW, ale protože se prozatím jedná o předprodukční vzorky, nebylo možné funkci ověřit).

Fotoaparát bude stát 23 690 Kč bez hledáčku a 27 790 Kč v sadě s ním.

Nikon DL24-85 f/1.8-2.8

Nikon DL24-85 f/1.8-2.8
Nikon DL24-85 f/1.8-2.8

Nikon DL24-85 f/1.8-2.8 se vizuálně velmi podobá předchozímu modelu – tělo je až na několik detailů prakticky stejné. Odlišný je samozřejmě objektiv s rozsahem ohnisek 24–85 mm (po přepočtu na kinofilm) a opět velmi dobrou světelností 1,8–2,8. Fotoaparát cílí na fotografování lidí, portrét a také na makro, při němž umožňuje snímat oblast velkou přibližně 36×24 mm, což odpovídá 1:1 na plném formátu nebo kinofilmu. Neděje se tak nicméně při nejdelším ohnisku, ale zřejmě někde v oblasti ohniska ekvivalentního 35 mm, takže předmětová vzdálenost je okolo 3 cm. Filtrový závit má průměr 40,5 mm.

Nikon DL24-85 s vyklopeným displejem
Vyklápění displeje je u Nikonu DL24-85 shodné s širokoúhlým modelem

Další odlišnou funkcí tohoto modelu je vestavěný ND filtr. Objektiv je na první pohled o něco menší než u širokoúhlého modelu, což umožnilo umístění bleskových sáněk nad střed jeho optické osy. Není to jen rozmar inženýrů, tělo s bleskem uprostřed se bude určitě lépe držet, a kromě toho byl uvolněný prostor v levé části využit pro umístění vyskakovacího vestavěného blesku.

Nikon DL24-85 s nasazeným hledáčkem
U Nikonu DL24-85 je blesková patice – a tudíž i externí hledáček – umístěna uprostřed

Cena fotoaparátu bez hledáčku bude 18 990 Kč a v sadě s ním 22 990 Kč.

Nikon DL24-500 f/2.8-5.6

Nikon DL24-500 f/2.8-5.6
Nikon DL24-500 f/2.8-5.6

Poslední model se vnější konstrukci razantně odlišuje. Ačkoliv jeho vnitřnosti jsou prakticky stejné, konstrukce těla se podobá jiným ultrazoomovým fotoaparátům. Rozsah ohniskových vzdáleností objektivu je ostatně 24–500 mm při světelnosti 2,8 až 5,6. V tomto případě už nemůžeme zdaleka hovořit o kapesním přístroji, ale jeho velikost stále umožňuje, aby se stal například univerzálním cestovním fotoaparátem. Nikon sám jej kromě cestovatelské fotografie vidí jako vhodný i pro občasné focení přírody, zvířat nebo sportu. Průměr závitového filtru je pořád velmi přijatelných 55 mm.

Výklopný displej Nikonu DL24-500
Výklopný displej u Nikonu DL24-500 používá jiný kloub než oba menší modely

Kromě již zmíněné konstrukce se tento model odlišuje od předchozích i výbavou. Stabilizátor dostal možnost přepínání režimu Normal a Sport, které známe z profesionálních objektivů. Displej je rovněž dotykový, výklopný a otoční, ale používá postranní kloub podobný jako zrcadlovka D5500. Větší tělo dovolilo přímo integrovat elektronický hledáček, který je funkčně srovnatelný se zmíněným externím DF-E1, ovšem bez možnosti vyklápění. O přepínání mezi displejem a hledáčkem se stará oční senzor. Přibyl také konektor pro připojení externího mikrofonu.

Fotoaparát se bude prodávat za 25 990 Kč.

Závěr

Nikon poměrně razantně vstoupil do segmentu kompaktních fotoaparátů s pevným objektivem a středně velkým snímačem, kde velké úspěchy sklízí Sony s několika generacemi modelu RX100. Srovnání těchto fotoaparátů zejména s oběma menšími modely řady DL se přímo nabízí, protože mají podobné parametry i rozměry. Najde se samozřejmě i řada odlišností a rozhodování bude nepochybně dost subjektivní. Předtím si ale budeme muset ještě počkat na první zkušenosti s kvalitou fotografií, protože Nikon momentálně předvedl jen předprodukční vzorky a finální verze se do obchodů dostanou až v průběhu června.

Další podrobnosti o fotoaparátech Nikon DL najdete na webu společnosti Nikon.

4 komentáře u „Představení produktů Nikon DL“

  1. radost

    Jsem nadšený, kvalitní kompakt 18-50mm. Musím Nikon pochválit, že myslí i na nemasové potřeby profi fotografů. Těším se až je vyzkouším!

    Odpovědět
  2. Zajímavé

    Jen škoda, že snímač není velikosti APS-C, ale uvidíme, až budou k dispozici nějaké fotografie. RAW bude asi jen 12bitový? Nicméně 35EQ 18mm f/1,8 – to je příjemné překvapení.

    Odpovědět
    • zajímavé

      S APS-C je nejspíš neřešitelné dosáhnout těchto rozměrů objektivu. Na druhou stranu je fakt, že světelnost je tady do určité míry iluzorní – větší snímač by měl i menší hloubku ostrosti a lepší schopnost fotit na vyšší ISO, takže by se tím dalo dorovnat i méně světelné sklo. Samozřejmě by to pak nepůsobilo tak hezky na papíře a je třeba říct, že ani méně světelné širokoúhlé objektivy pro APS-C se nedají dělat úplně malé kvůli úhlu dopadu paprsků na snímač.

      RAW bude podle mého názoru stejný jako u systému Nikon 1.

      Michal Krause

      Odpovědět
      • zajímavé

        Nevím. Osobně, kdybych věděl, že prodeje kompaktních fotoaparátů se propadají ročně o desítky procent a zrcadlovky se vcelku drží, bych už dávno vytvořil kompaktní fotoaparát se snímačem ze zrcadlovky (APS-C). Objektiv by asi musel být trochu větší, ale pořád bych měl argument “velkého” snímače. Tělo v klasickém vzhledu, kovové, nabídky co nejvíce detailní a propracované. Špičková kvalita obrazu (aspoň 14-bitový RAW). Zkrátka nenechávat si pořád něco “na potom”, ale udělat opravdu vynikající kompaktní fotoaparát, který by se stal svým způsobem ikonou, etalonem pro ostatní výrobce. A ne k neúspěšné řadě bezzrcadlovek (Nikon 1), o kterou není valný zájem, udělat zase další vágní a marketingově nevýraznou sérii. V době, kdy telefony fotografují již tak dobře, že na fotografické poznámky mi úplně stačí, musí kompaktní fotoaparát nabídnout znatelně vyšší kvalitu obrazu, klasický vzhled těla a ovládání (nabídky) velmi blízké zrcadlovce. To vše za cenu kolem 15000,- Kč s daní.

        Ovšem to my dva tady asi nezměníme 🙂

        Díky za článek a dobré světlo, M.

        Odpovědět

Napsat komentář