Syl Arena: Blesky Speedlite

Máte ve své fotografické brašně některý z řady blesků Speedlite a stále se vám nedaří z něj dostat to pravé světlo, které potřebujete pro svůj záběr? Vzdali jste již své pokusy s nastavováním? Nebo vše funguje jak má, ale chcete z blesku vymáčknout ještě nějaké to procento navíc? Tak přesně pro vás je určena kniha Blesky Speedlite od Syla Areny.

Syl Arena, kalifornský fotograf, vystudoval fotografii na Brooks Institute a uměleckou fotografii na Univerzitě v Arizoně. Fotografuje pro mnoho časopisů, novin a různých katalogů a je znám svým uměním proměnit noc v den pomocí několika blesků Speedlite, odpálených správným směrem, v ten správný okamžik a se správným nastavením. Tento rudovlasý ďábel vám pomůže poznat celou řadu blesků Speedlite, umožní vám proniknout do tajů světla a prozradí vám, jak z těchto blesků dostat to správné světlo pro vaši fotografii. Sylovy rady vám budou nápomocny při tradičních portrétech, na společenských akcích, ať už se budou konat v interiérech či na plném slunci v přírodě. Každopádně však počítejte s tím, pokud budete chtít držet krok se Sylem, budete muset pořídit minimálně E-TTL kabel k blesku, neboť Syl Arena ve většině případů „nezná“, co je nasazený blesk na těle fotoaparátu.

Speedlite titulní

V prvních části knihy se seznámíte se základní funkčností blesků Speedlite a zopakujete si základy expozice vztažené právě k fotografování s bleskem. Mnozí se asi pousmějí, že tohle všechno znají, ale jak jsem se sám mohl přesvědčit, mnoho lidí nezná ani základní „poučku“ při míchání světla blesku s okolním osvětlením: časem krotím přirozené světlo, clonou blesk. Stejně tak si dost lidí neuvědomuje, jak rozdílně vnímá světelnou scénu lidské oko a jak fotoaparát, respektive použité médium. I s barevností světla bývá často problém a právě tyto fotografické nástrahy probírá autor hned na začátku své knihy. Pro někoho možná nudný začátek knihy, ale opakování je matka moudrosti. I znalý člověk si připomene některé fyzikální vlastnosti světla, které prostě nejdou obejít, a kterým se bude muset přizpůsobit, nebo ještě lépe je využít ve svůj prospěch.

Ve druhé části rozeberete s autorem blesky Speedlite do posledního šroubečku a seznámíte se velice podrobně s jejich funkčností, nastavením a mnoha maličkostmi, které se Vám budou následně hodit při fotografování. Dozvíte se, kdy používat manuální režim blesku, co je to E-TTL a kdy tento režim nejlépe využít při své práci. Teoreticky se naučíte nastavit a zkrotit několik Canonních blesků najednou a dozvíte se, jak je propojit se zábleskovým zařízením třetích výrobců. Plynule přecházíte do třetí kapitoly, která vás provede všemožným příslušenstvím k bleskům Speedlite, včetně krátkého zhodnocení baterek a akumulátorů, které Syl Arena používá při své práci. Tuto kapitolu doporučuji brát hodně s rezervou a třeba výrobu Softboxu FourSquare ze čtyř blesků, či výrobu rampy pro 6 a více blesků Speedlite přenechat movitějším kutilům.

Speedlite 2

V poslední čtvrté části knihy se dostaneme již k praktickým ukázkám. Na klasických portrétních fotografiích si zopakujete světelný kompas a budete se věnovat portrétu s jedním bleskem. Jakmile si toto osvojíte, přidáte k blesku odraznou desku, následně fotografický deštník, gelové filtry … a nakonec další blesk, ještě jeden blesk … až skončíte u 13 blesků. Ale to už je opravdový extrém, který je třeba brát opět s rezervou a zaměřit se spíše na opravdu praktické rady, kterých je ve čtvrté kapitole opravdu mnoho. Syl Arena zde probírá nejen směr, druh a sílu světla, jeho rozptyl, ale naučí vás i synchronizaci na druhou lamelu, která se hodí při pohybových snímcích, stejně jako vysokorychlostní synchronizace, která u blesků Speedlite také není problém. Naučíte se jak zkrotit a ztlumit slunce za horkých letních dní, které nejsou zrovna dvakrát vhodné pro fotografování, ale pokud není na výběr, dokážete s bleskem udělat slušný portrét i za těchto podmínek.

Speedlite 3

Na posledních stránkách knihy si můžete ještě prohlédnout pár příkladů s extrémním svícením, kdy je v akci více jak 10 blesků, ale i praktické rady jak na společenské akce a focení s asistencí, či jak si nejlépe poradit osamocen v davu. A perličkou na závěr je kapitola věnovaná stroboskopickému režimu a vytváření fotografií s tímto zajímavým efektem.

Kniha Syla Areny Blesky Speedlite je poměrně rozsáhlá a určitě nepatří k oddechovému čtení na jeden večer. Někdy si budete muset určitou pasáž přečíst několikráte, jindy si postup hned vyzkoušet, abyste viděli a pochopili rozdíly v nastavení a výsledku. Je to prostě učebnice, kterou budete muset vzít do ruky několikráte a ponechat ji na přístupném místě, neboť se k ní budete neustále vracet, abyste si zažili potřebné postupy. Někdo knihu využije od první stránky po slovníček pojmů, někdo si vybere pár kapitol, které mu budou pro jeho tvorbu vyhovovat nejlépe. Já osobně jsem nikdy nebyl velkým uživatelem blesku a bral jsem jej pouze jako doplněk při nedostatku světla, či při prosvětlování stínů. A právě tento typ uživatele možná kniha přesvědčí, že blesk může být i dobrým společníkem při tvůrčí fotografii a výborným pomocníkem při každodenní práci s fotoaparátem. Pro úplného začátečníka a čerstvého majitele blesku Speedlite může kniha působit značně složitě, ale při postupném překonávání prvních problémů a postupném seznamování se s bleskovým světlem dovede i eléva k dobrým výsledkům, které udělají na výsledné fotografii určitě radost.

Blesky Speedlite – Naučte se fotografovat s blesky Canon Speedlite
Autor: Syl Arena
Vydavatel: Zoner Press 2012
Doporučená cena: 540,- Kč
Rozsah: 408 stran
Rozměry: 190 x 232 mm
ISBN: 978-80-7413-157-8
Ukázka: Podívejte se na ukázku na stránkách Zoner Press>

1 komentář u „Syl Arena: Blesky Speedlite“

Napsat komentář