Zvířetice

S mimosezónními tipy na výlet je potíž – mnoho památek je zavřených, některé cíle se stanou kvůli sněhu zcela nepřístupnými, a tak je poměrně těžké objevit něco, co vypadá v zimě nebo na samém počátku jara lépe než kdykoli jindy… Zvířetice však takovým cílem jsou.

Mapka - Zvířetice
Zvířetice leží asi 7 kilometrů na sever od Mladé Boleslavi, prakticky v Bakově nad Jizerou (přesněji řečeno 1,5 kilometru od města); alespoň tamní nádraží je od hradu na dohled. Dostat se na hrad je velmi jednoduché: od nádraží v Bakově vedou značené cesty a navíc svůj cíl pořád vidíte na skále přímo před sebou. Provoz na železniční trati je až nezvykle hustý, a tak můžete auto nechat klidně doma (stejně je jediným použitelným místem k parkování plácek přímo před nádražím…).

Zvířetice - ruina renesančního paláce
Hrad vznikl na samém počátku 14. století a jeho zakladatelem byl Zdislav z Lemberka, syn Havla z Lemberka (ten byl purkrabím Pražského hradu) a jeho ženy, svaté Zdislavy. Zdislav měl dva syny, Heřmana a Markvarta (oba už se psali po sídle ve Zvířeticích, hrad tedy už musel existovat), kteří se poměrně výrazně a poněkud zmateně (přecházeli z jedné strany na druhou) angažovali v politických událostech následujících po létě roku 1306, kdy vymřel po meči vládnoucí rod Přemyslovců.

Zvířetice - obytný palác
Pro stavbu si zakladatelé vybrali vynikající místo na břehu řeky Jizery. Ostroh byl chráněn ze dvou stran hlubokými koryty vymletými vodou, na východě pak srázem spadajícím k řece, bylo tedy nutno pouze oddělit západní předhradí příkopem přehrazeným příčnými zdmi. Hradba byla chráněna kulatými věžemi, z nichž se dosud zachovala jen jediná na severu; ta měla pravděpodobně strážní funkci, neboť byla nejblíže vstupu – u paty má 3,6 metru silné zdi a více než 9 metrů v průměru. Původně byla věž nižší, dvě vyšší patra, jež jsou zřetelně odlišitelná, jsou pozůstatkem renesanční přestavby. Hlavní obytnou stavbou byl palác, z něhož se dochovaly přízemní místnosti s valenými klenbami. V těchto místech jsou patrné ještě další pozůstatky staveb a vše dohromady tvoří zajímavý celek, kde se mísí mnoho stavebních vlivů.

Rod měl mnoho potomků a vlastnická situace se velmi zkomplikovala v době husitských válek, neboť se příbuzní ocitli na obou znepřátelených stranách. Dokonce není vyloučeno ani to, že se roku 1424 účastnil pravděpodobného (nicméně neúspěšného) obléhání Zvířetic i Jan Žižka, protože se s vojskem v té době pohyboval v blízkém okolí. V 16. století koupili hrad Vartemberkové. Jan z Vartemberka, tehdy jeden z nejbohatších šlechticů, byl v roce 1530 pasován na královského purkrabího (vládl Ferdinand Habsburský) a byl v takové pozici, že mu habsburský (a tedy silně katolický) panovník toleroval sympatie k luteránskému vyznání.

Zvířetice - pohled z věže Dírou v hradbách... Zvířetice - pohled z věže

Jan z Vartemberka a poté jeho syn Adam se zasloužili o velké stavební úpravy hradu. Nejprve bylo mezi původním palácem a západní věží postaveno nové pozdně gotické palácové křídlo, za Adama z Vartemberka pak přibylo jednopatrové renesanční křídlo, jehož stavba si vynutila dokonce změnu vstupu do hradu; do zdi byla vylámána nová brána a branka pro pěší, jimiž se do hradu vstupuje i teď. V roce 1592 pak byla zvýšena věž; přístavba byla provedena z cihel, tudíž je velmi dobře rozpoznatelná. V místě východní věže byla na počátku 17. století postavena kaple, jejíž zbytky jsou patrné dodnes. V roce 1693 (to už ale patřily do majetku Valdštejnů) zasáhl Zvířetice blesk a celý hrad vyhořel, byl však opraven a sloužil dále svému účelu. V roce 1720 postihl hrad stejný osud, ale tentokrát už byly Zvřetice ponechány svému osudu. V majetku rodu Valdštejnů zůstaly pak Zvířetice až do roku 1945.

Zvířetice
Nyní je hrad volně přístupný po celý rok. Je odtud pěkný výhled do kraje, ale hlavně je coby rozhledna přístupná věž, respektive její stále ještě provozuschopné torzo. Do zdiva věže byly zazděny traverzy držící betonové panely, nicméně tato úprava není nijak přehnaně necitlivá a vůbec nenarušila charakter stavby. Z věže si lze udělat dobrou představu o tom, jak hrad původně mohl vypadat a jakou tvořil dominantu kraje. Domnívám se, že právě v zimě a na počátku jara nastává ideální doba pro fotografickou návštěvu hradu. Dost pravděpodobně budete sami a také torza staveb na sněhu dobře vyniknou, stejně tak jsou vidět – v jiných ročních obdobích zcela zarostlé – ruiny hradeb a menších staveb.

Zvířetice - věž
Těžko radit, co si vzít s sebou za fotovýbavu, univerzální doporučení neexistuje, platí snad jedině otřepané rčení každému co jeho jest. Zda film či digitál, zda černobíle či barevně, je docela jedno, vždy jde o výsledný produkt, a tím je fotografie. Nepochybně se hodí objektivy všech ohnisek, stejně tak stativ a chcete-li fotografovat v místnostech bývalého paláce, nezapomeňte ani na blesk. Nenechte si ujít pohled z věže, stojí za to – málokde můžete vystoupat až na vrchol věže, z níž polovina chybí… I rozsáhlou a těžkou výbavu, takovou fotografickou „plnou polní“ na hrad od vlaku nebo auta donesete, je to opravdu blízko. Mám takový nápad: zkusit na Zvířeticích pár fotografií za bouře nebo deště, takový hororový výjev. V ruinách paláce se dá docela dobře schovat i odtud fotografovat; kdyby na to přišlo, dalo by se zde i přespat (což podle zde nalezených ohnišť mnozí činí, ovšem pochopitelně v létě). Docela určitě tam ještě někdy vyrazím.

Technika: kinofilmová zrcadlovka Nikon F90X, objektivy Sigma 28 – 105 mm f/2.8 – 4 D ASP a Tokina 17 mm f/3.5 AT-X, materiál Kodak Royal Supra 200 ASA (pro vyšší saturaci barev byla manuálně nastavena citlivost 160 ASA).
Použitá mapa: PJSoft InfoMapa 9.0

10 komentářů u „Zvířetice“

  1. Drobné poznámky

    Jé, konečně nějaký článek o něčem co dobře znám a mám to kousek od domova. Mám jenom malou poznámku – Bakov má dvě nádraží. To které je blízko Zvířetic lze považovat za “hlavní”, kde zastavuje skoro každý vlak. Pokud však jedete “courákem” směrem od Mnichova Hradiště, tak nejprve zastavíte v Bakově “město” nebo “zastávka” (o přesném názvu si nejsem jist), a to je už mnohem dál.
    A co se týká přespání – je to opravdu možné a využívané, jenom pozor, že v době letních prázdnin se tady často konají dětské tábory!
    Jinak je to opravdu příjemné místo k návštěvě. Zajímavá je cesta z Mladé Boleslavi, přes Debř a pak podél Jizery ke Zvířeticím. Poněvadž však byl nějaký problém s vlastníkem debřského jezu, který před časem nesmyslně zakázal přechod přes Jizeru, nejsem si zcela jist jestli lze tuto mou navrhovanou trasu nyní absolvovat.

    Odpovědět
    • drobné poznámky

      Ten jez, který zmiňujete, je v obci Josefův Důl, ne v Debři. Je bohužel stále uzavřen, přestože přes něj vede značená turistická trasa. Majitel je asi bezohledný idiot, protože ten přechod přes jez předtím fungoval desítky let. Nicméně je jeho právo nevpustit tam veřejnost.

      Odpovědět
      • drobné poznámky

        Já bych možná trochu přibrzdil s nadáváním do idiotů. Majitel má odpovědnost za lidi, kteří tu lávku používají a vzhledem k nedávným opravám jezu bych si tipnul, že moc dobře ví, proč tam lidi nepouští …

        Odpovědět
  2. ještě pár drobných poznámek

    Zastávka se oficiálně jmenuje Bakov nad Jizerou město:-) Ovšem obě vlakové zastávky mají jednu zvláštnost – NĚKTERÉ rychlíky od Turnova staví pouze na zastávce město a hlavní nádraží projíždí, tak aby se někdo nedivil.
    Jinak i když vystoupíte na zastávce, není to špatná procházka, jde se podél kolejí (když vystoupíte z vlaku a máte ho za zády, tak vlevo vbok a pochodem chod, koleje mají být po levici), není kam zabloudit, zda to je značené teď nevím. Hned za městem se překříží koleje (je tam přejezd) a kus se jde po chodníku, stále podél tratě. Asi tak po 200m začínají železniční mosty přes louku a řeku Jizeru, je to tam docela hezké, takže netlačí-li vás čas. A když jede právě vlak, krásně to rachotí a duní:-) Není se čeho bát, pro pěší je vyhrazen chodník, před vlakem není třeba uskakovat.

    A ještě pro opravdové lenochy – parkovat se nechá blíž než u nádraží. Pokud pojedete autem směrem od Bakova, je úplně na konci obce Podhradí (od Mladé Boleslavi tudíž před;-) ), nejsem si jist, zda to není za cedulí “Konec obce”, na pravé straně malé parkoviště , řekl bych tak pro 8-10aut. Je zadara, takže těm lenochům opravdu nic nebrání dojet téměř k hradu. Ale ten kopec stejně budou muset vyjít po svých 🙂

    Odpovědět
  3. prosim Vas nepiste uz…

    … nepiste uz takove clanky, protoze jste me absolutne nalakal se do Zviretic okamzite vypravit 🙂
    Jsem ze Severni Moravy a je to opravdu kus cesty, takze se tam jentak nedostanu. Respektive to driv nez za nekolik mesicu/let/pokud kdy vubec/ nevidim. Nepiste uz tak lakave clanky. Nebo spis je piste ale nefotte tak pekne, ty fotky cloveka uplne vtahnou a naladi ho na atmosferu onoho mista. Diky.

    morte

    Odpovědět
    • prosim vas nepiste uz…

      No vy jste se severni moravy, tak to se muzete jet podivat Cvilin, nebo na Fulstejn, ci Vikstejn. krasnych mist je vsude spousta :o)

      Odpovědět
      • prosim vas nepiste uz…

        Je to pravda, je tady moc peknych mist a clovek se k nim muze stale vracet, mimochodem jak Cvilin, Fulstejn tak i Vikstejn uz mam zasebou (i opakovane) :o)

        Odpovědět
  4. Poděkování !

    Milane, rád bych Vám poděkoval za skvělý tip! :o)
    Hledal jsem inspiraci, kam vyvézt rodinku na první jarní slunečný víkend, abychom se trochu provětrali, trochu prošli a hlavně si to pořádně užili … Váš článek mě zaujal a nakonec jsme (vlakem z Praha hl.n.) vyrazili právě do Zvířetic.
    Všichni byli moc spokojeni, což potvrzují i fotky, co jsem tam napráskal … měl jsem s sebou jen turistickou výbavu (vedle EOS 300D objektivy Sigma 18-50DC a 70-300MS-II) doplněnou o Sigmu 15EX Fisheye v očekávání zajímavých exteriérů, vše je foceno z ruky bez stativu.
    Až budu hledat další inspiraci na rodinný či fotografický výlet, určitě začnu zde na Paladixu Vašimi tipy! :o)
    S pozdravem
    Martin Pospíšil (MPosp)

    Odpovědět
  5. Den země

    Taky jsem se nechal nalákat na výlet do Zvířetic.Četl jsem o nich knihu a tak jsem se s rodinou vypravil na výlet.Hodně mne nalákaly Vaše fotografie a to,že je pravděpodobné,že tam budeme sami.U poslechli jsme a auto jsme nechali v Bakově a šli pěšky.Po příchodu na hrad jsem utrpěl šok bylo tam asi 200 lidí.Oslavoval se Den země.Platilo se vstupné.Tím,že mám 7 letého kluka a pro děti tam bylo připraveno hodně zajímavostí tak jsme si to i přes ten dav užili.(Já se těšil na opuštěné místo).Líbila se nám i cesta z Bakova podél trati přes staré železniční mosty.Pěkný tip a už se těším na další cesty (už je mám vybrané) dle Vašich článků.
    Vítězslav Lea

    Odpovědět

Napsat komentář