Exotičtí motýli před vaše objektivy

Někdy musíme za exotikou cestovat do dalekých zemí, jindy přicestuje exotika za námi, na dosah ruky.

Pokud jste si po přečtení úvodu představovali, že si Paladix zakládá svůj drobný zvěřinec, budu vás muset trochu zklamat.

Chci všem fotografům se vztahem k přírodě a jejím krásám připomenout a zdůraznit, že ono místo “na dosah ruky” je v Botanické zahradě v Praze Tróji. Zahrada opět hostí ve svých skleníkových expozicích tropické motýly z Asie, Afriky a Ameriky. Nezapomeňte si tedy do svých elektronických či papírových diářů poznamenat termín od 15.3. do 31.3.2005. Pokud si v uvedeném období najdete chvíli či celý den na návštěvu Fatamorgany, pravděpodobně spatříte krasavce podobné těm, které zachytil můj fotoaparát minulý rok na stejné výstavě.

Kukly dorazily z motýlí farmy z anglického Stratfordu. Některé z nich pilněji a jiné liknavěji pracují na své přeměně v dospělce. To znamená, že podle zvoleného termínu návštěvy budete mít možnost vidět ty či ony motýly – neboť motýli netuší, že je chceme vidět všechny najednou. No a krom toho mají své instrukce od matičky přírody. Některé druhy prý letos předvedou svůj motýlí šarm ve Fatamorganě poprvé.

Ve skleníku jsou instalována umělá krmítka se sladkou šťávou a ovocem. Tam asi motýly zastihnete nejčastěji. Nicméně jsem přesvědčena, že se nám opět podaří najít a zachytit mnoho přirozeně působících kompozic s pozadím tropické zeleně skleníku. Pokud na letošní výstavě pořídíte takové snímky motýlů, že budou potěchou pro oko biologa i výtvarníka, určitě je rádi na našich stránkách zveřejníme. Nejkrásnější záběry se mohou objevit i na výstavce v prostorách Botanické zahrady Praha. Snad se nám společně podaří zmapovat všechny zastoupené druhy.

Chcete-li se připojit k příležitostnému fotocvičení a vypracovat domácí úkol na téma
Exotičtí motýli v Praze,
zašlete nám vaše fotografie (max. 3 kusy). Dbejte, aby soubory byly
ve formátu JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB. Posílejte nám je, prosím, na adresu
ukoly@paladix.cz.
Uzávěrka je 30. dubna 2005 ve 23:59.

Praktická rada na závěr: mějte na paměti, že ve skleníku je teplo – při čekání na správný záběr se vám v teplé bundě nejspíš záhy přestane líbit. Proto včas myslete na to kdy, kde, a jak se zbavíte přebytečných svršků, aby vás při focení netížily. Blesk a stativ jsou ve skleníku zakázané pomůcky.

A nyní konečně slíbená obrazová vějička (uvidíte, že vám čas ve skleníku bude plynout rychleji, stejně jako mě před rokem)… Motýli, motýli, motýli a na závěr i pár kukel.

fm1 fm9 fm2
fm3 fm5 fm6
fm4 fm8 fm7
fm14 fm13 fm10
fm12 fm11

17 komentářů u „Exotičtí motýli před vaše objektivy“

    • neni trochu pozdě?

      Vždyť máš na to ještě celý víkend, velikonoční pondělí a ještě jako bonus další tři všední dny 🙂 Dobrý fotograf reaguje rychle, špatný (jako třeba já) to holt nestíhá :-)))

      Odpovědět
      • neni trochu pozdě?

        S ryhlosti mych reakci muzu fotit tak maximalne nadrazi. Takze v ramci treninku se to pokusim stihnout.

        Odpovědět
    • neni trochu pozdě?

      Podle jejich letáku je výstava tropických motýlů prodloužena až do 17. dubna 2005, takže kdo to chce stihnout, má ještě dost šancí 🙂 !!!

      Odpovědět
  1. Díky za inspiraci

    Díky Jájině článku jsem dnes (24.4.2005) výstavu navštívil a skutečně je co fotit a na co se dívat. Jen mě překvapilo, kolik lidí tam je ve všední den dopoledne (hodně 🙁
    Poznámka pro T. Hrubého – článek 10 se dá sice vyložit různě, ale pracovníci BZ mají názor jasný – cokoliv živého se s bleskem fotit nesmí…

    Odpovědět
    • díky za inspiraci

      Vidíš, já ochrance doslova ocitoval článek 10 a on se mi omluvil, že obtěžoval. Zjevně to ochrankář narozdíl ode mne nečetl, což ho zaskočilo :-))

      Podotýkám ale, že jsem žádné výtržnosti netropil ani jsem nevyvolával hádky, spíš jsem se dobře bavil. Na té výstavě stejně blýskají skoro všichni…

      Jinak ale podotýkám, že při slunečném počasí ten blesk není nezbytný, taky jsem cvakl pár fotek bez blesku a dopadly docela slušně. Analogisté prominou, ale je to další příklad jasné převahy DSLR, kde si můžeš dát pro každý snímek ISO jaké chceš, nehledě k tomu, že při 800 a 1600 ISO je kvalita proti filmu celkem bez debaty lepší…

      Odpovědět
  2. Jake ISO filmu?

    Zdravim,
    Fatamorganu se jiz delsi dobu chystam navstivit a toto je dobra prilezitost. Jake jsou tam svetelne podminky pro foceni bez blesku. Jakou citlivost filmu by jste doporucili?

    Odpovědět
  3. použití blesku

    Zdravím všechny, byl jsem tam v neděli a fotil jsem s makrobleskem celkem bez námitek ochranky, tedy do té doby nežse blesku z té vlhkosti nějak neudělalo dobře. Je třeba počítat tak půl hodiny na vytemperování foťáku. Nicméně jsem byl svědkem když ochranka napomenula ohledně blesku nějakého kolegu. Spíš myslím že je to dle momentální nálady. Hezký den.

    Odpovědět
    • použití blesku s ISO

      S blesky opravdu není problém. Ochranka neprudila nikoho ani s makrobleskem, ani s velkým bleskem na foťáku. Protože je to většinou o delších ohniskách doporučuji ISO 400 a 800. A dobu návštěvy směřovat na všední den mezi 11 a 14 hodin (to už jsou školní výpravy pryč a je tam relativně volno a více světla při jasném dni). Objektivy opravdu potřebují v tropické zóně cca 30 min na vytemperování ( a to bylo venku 15°C). Nezapomeňte si v šatně opravdu pořádně odložit. I v tričku z vás poteče pot 🙂

      Odpovědět
  4. Monopod není stativ 🙂

    Byl jsem tam již před rokem a v sobotu jsem si to moc rád zopakoval.
    Blesk jsem nepoužíval, přestože spousta “kopkatálistů” ano, zato jsem si tam po dlouhé bitvě propašoval monopod, proti němuž měli nekompromisní výhrady. Až můj argument: “To přece není stativ, zkuste si to postavit”, mě pustil přes turniket. I při focení jsem si však od pozorné ochrany vyslechl svoje.
    Závěr, dokonalá příležitost si zafotit a příště si tam vezmu i externí blesk jako “thr” 🙂
    Pro inspiraci:
    http://www.cotopaxi.cz/g_motyli2/index.htm
    http://www.cotopaxi.cz/g_motyli/index.htm

    Odpovědět
  5. Motýl?

    Mám zajímavou fotku motýla. A moc by mě zajímalo, co je to zač.
    Kdo by měl snahu nebo zájem mi pomoct. Stačilo by mi napsat zpátky a já mu foto pošlu. Byla bych moc ráda.
    Mějte se a děkuji za pomoc.
    Bára

    Odpovědět

Napsat komentář