Ing. Juraj Gažovčiak: Tibet, Nepál

Pozvánka do Tibetu a Nepálu prostřednictvím výstavy fotografií cestovatele a fotografa Ing. Juraje Gažovčiaka.

Tady vládnu já

K pražskému Mánesu se nejlépe dostanete po nábřeží tramvají č. 17 a 21 nebo ze zastávky metra Karlovo náměstí je to pěšky asi 5 minut. Výstava je umístěna v 1. patře, vchod je z boku budovy Mánesu.

Výstava je uspořádána u příležitosti 43. výročí povstání Tibetského lidu. Veřejnosti je představeno na 55 fotografií pořízených Ing. Jurajem Gažovčiakem. Výstavě dominují dvě obrovské černobílé zvětšeniny 100 x 155 cm, na nichž jsou zachyceni prostí lidé. Následuje 20 barevných fotografií formátu cca 40 x 60 cm. Na třetině z nich je ukázána krása horského života a velehor. Na zbývajících dvou třetinách fotografií tohoto formátu jsou portréty místních lidí a výjevy z jejich života. Zbytek výstavy tvoří 33 barevných fotografií formátu 20 x 30 cm. Tyto fotografie jsou uspořádány po trojicích. Každá trojice má vždy určité zaměření, celkem je takto představeno 11 celků. Jednotlivé trojice se týkají krásy hor, portrétů lidí a zachycení jejich běžného života.
Všechny vystavené fotografie mají vysokou technickou a výtvarnou úroveň.

Autor nám tak pomocí fotografií představuje krásný, ale těžký život v těchto dvou horských zemích. Prezentaci fotografii drobně škodí, že dá často dost práce najít takový úhel pohledu, aby se ve fotografiích nezrcadlila světla. Více ale ve výstavní místnosti ruší debaty u pracovního stolu jedné ze zde sídlících firem. V době mé návštěvy jsem takto byl nucen poslouchat naprosto neplodnou debatu o naší současné politice. Vzhledem k politické okupaci Tibetu Čínou to bylo více než nevkusné.

Tibet

Tibet je často nazýván „Střecha světa”. Má rozlohu cca 2,5 milionu km2, žije v něm na 6 miliónů obyvatel a hlavním městem je Lhasa. O první sjednocení roztříštěných tibetských kmenů se zasloužil král Songcän Gampa v první polovině sedmého století. Znovu sjednocený Tibet prohlásil tibetský buddhismus za státní náboženství. Po rozpadu říše na několik knížectví se stal Tibet součástí mongolské říše. Sjednocení Tibetu bylo možné až v sedmáctém století za vlády 5. Dalajlámy. Po jeho smrti byl Tibet rozdělen mezi Mongoly a Číňany. V roce 1793 byl Tibet definitivně začleněn do Čínské říše. V roce 1913 se vrátil 13. Dalajlama z exilu a vyhlásil nezávislost Tibetu. Ta trvala až do roku 1950, kdy do Tibetu vtrhla čínská armáda a začlenila Tibet do ČLR. V roce 1959 vypuklo v Tibetu rozsáhlé povstání, které Čína krvavě potlačila. Čtrnáctý Dalajlama uprchl do Indie, kde žije dodnes. V posledních letech s podporou protičínských sil na západě a s využitím změn v mezinárodní situaci vyvolala Dalajlámova klika tzv. „tibetskou otázku“ a zesílila své aktivity k „nezávislosti Tibetu“, podkopání jeho stability a obstrukcím proti jeho rozvoji. Přírodní krásy Tibetu zahrnují vysoké himalájské vrcholy, velká jezera mnohých barev, travnaté oblasti poseté stovkami jaků, hluboké lesy Khamu a rozsáhlé plošiny, po nichž křižují Nomádi na koních. V centrálním Tibetu se nacházejí rekonstruované kláštery a chrámy s malými komunitami mnichů, které přežily Kulturní revoluci.

Nepál

Nepál zůstal ve své dlouhé a slavné historii vždy suverénním státem. Bylo zde mnoho slavných dynastií, které přispěly velkou měrou k suverenitě Nepálu. Ve skutečnosti většina pamětihodností, pagod a buddhistických náboženských staveb (stúp) vznikla za vlády dynastie Malla, tj. ve 12. až 18. století. V únoru 1951, po slavné revoluci, nastal v Nepálu počátek demokracie. Povstání v roce 1990 nastolilo pluralitní demokratický systém s konstituční monarchií podle nové ústavy z téhož roku. Po otevření hranic okolnímu světu v roce 1951 se stal Nepál jedním z nejvýznamnějších turistických cílů na světě. Celková plocha Nepálu zaujímá 147 181 km2. Jsou zde nejvyšší hory na světě včetně vrcholu Sagarmatha (Mt. Everest) vypínající se nad obydlenými údolími a zalesněnými nížinami, v nichž žije důstojný tygr a těžkopádný nosorožec. Himaláje skrývají mnoho chrámů a svatyní, klášterů a posvátných jezer v divokých a odlehlých částech regionu. Zdálo by se, že v této zemi zbožnosti se čas zastavil na celá staletí. Nepál je jedinečným místem pro všechny vyznavače Buddhismu, protože je rodištěm velkého Buddhy, tohoto apoštola míru a odpuštění.

Ing. Juraj Gažovčiak: Tibet, Nepál
Kde: Mánes, Masarykovo nábřeží 250, Praha 1, 1. patro
Kdy: 12.3.2002 až 5.4.2002
Otevírací doba: Po – Pá od 8 do 17, So – Ne od 10 do 18 hodin
Vstupné: dobrovolné
Téma: Lidé, život, hory

Vystavené fotografie je možné si koupit. V případě dotazů je možné autora kontaktovat na jeho e-mailu.

3 komentáře u „Ing. Juraj Gažovčiak: Tibet, Nepál“

  1. výstava

    Pro nás mimopražské je trochu škoda,že s tímto článkem přicházíte až teď. Jsem z Mostu a určitě bych se jela podívat.Hana

    Odpovědět
  2. Doba uverejneni

    Pridavam se. Ono zverejnit recenzi na vystavu den pred jejim ukoncenim nebude asi to prave orechove. Ta vystava za shlednuti rozhodne stala.

    Odpovědět
    • RE: Doba uverejneni

      Jsem si vědom toho, že recenze byla uveřejněna pozdě. Dost jsem zvažoval, jestli ji vůbec mám psát. Pak jsem si ale řekl, že ty fotky za to stojí a třeba budou vystaveny někdy příště někde jinde. Proto byl ten článek tak trochu myšlen i jako informace o autorovi a jeho zaměření. Datum uveřejní byl dán tím, že z důvodu pracovního vytížení jsem se na výstavu dříve nedostal a nemohl o ni recenzi napsat.

      Odpovědět

Napsat komentář