Lightroom 3 prakticky

Před několika dny byla uvolněna finální verze Adobe Lightroom 3. Dovolím si proto publikovat některé mé postřehy, které jsem získal částečně ještě s poslední betaverzí – při mé nedávné cestě do USA jsem se rozhodl udělat ještě v LR3 beta2 skutečně reálné testy. Tedy tentokrát žádné laboratorní podmínky – opravdu jsem cca 2000 pořízených fotek importoval do katalogu LR3 a v LR3 i dále zpracovával…

Dojmy jsou jasně pozitivní, zdůraznil bych následující:

Co se týče importu a práce s popisky/klíčovými slovy, tak jsou tam sice jasná zlepšení (importní modul je zcela nový), ale objektivně spíš nekritická – aktuální LR2 mi nijak nevadila. Nicméně když už je nová verze, tak je dobře, že je lepší komfort práce i zde. Přeci jen ale jedna úplná novinka – lze importovat a katalogizovat i video soubory, to je určitě plus (u LR2 to sice šlo, ale jen omezeně s third party pluginem). Dodávám ještě, že v ostré verzi jsem již ověřil i konverzi katalogu z verze 2 – také bez potíží.

Poměrně zásadní jsou ale zdokonalení kolem úpravy (modul develop), zejména při práci v RAW. Co je asi nejvýraznější je redukce šumu – při této akci jsem poměrně často fotil při ISO3200, 6400 a výjimečně i 12800 a možnosti pro “kultivaci” výstupu jsou proti LR2 lepší zcela propastně, tady opravdu není co porovnávat, je to zcela jiná liga. Zajímavé jsou i vícebodové křivky, ale to se teprve musím naučit, zatím mě to v jistém smyslu spíš obtěžovalo, to je ale můj problém, časem to využiju. Příjemná je možnost přidání “filmového” zrna, lepší je i kvalita dostření.

Korekce objektivů jsou hodně očekávanou novinkou finální verze. Osobně jsem u nich ale trochu rezervovaný – pojetí kalibrace objektivů u Adobe, kdy zjevně dost spoléhají na “lidovou tvořivost”, může být i trochu zavádějící – minimálně dá nalezení vhodných kalibrací víc práce než třeba u DXo. Každopádně moje první výsledky u této funkce byly řekl bych “nejednoznačné”, toto chce ještě další průzkum a testy.

Úplně jsem naproti tomu nepochopil úpravy v exportech – LR3 má nyní samostatnou kategorii “publishing services”, ale ta se v principu (aspoň co jsem mohl zkusit) nijak neliší od klasických pluginů pro export a přijde mi, že exporty spíše zamotává, než že by byla na něco dobrá. Ale možná jsem jen něco nepochopil.
Rozšířeny jsou ale možnosti pro tisk, to se hodit bude určitě.

Celkově hodnotím LR3 velmi pozitivně – už beta 2 byla z hlediska reálné práce o slušný kus před LR2 a zcela jistě se omezil počet situací, kdy je nutno LR opustit a editovat v jiném programu – pro mě je to jasný klad. Finální verze toto jen dále podtrhuje.

Co mi proti konkurenční Apple Aperture připadá jako asi největší zaostání je geotagging – integrace modulu Places v Aperture je téměř dokonalá, LR3 tady nemá moc co nabídnout ani ve finální verzi. Toto je asi jediný bod, kde bych v souvislosti s LR3 mluvil o určitém zklamání. Možná jen zatím?

11 komentářů u „Lightroom 3 prakticky“

  1. Beztak špička

    Myslím, že už i LR2 byla skvělá, a že celý koncept Lightroom je vcelku revoluční. U mě odsunul například úpravu fotografií ve Photoshopu až na druhou kolej, protože většinu zvládne Lightroom, bezztrátově, s možností jednoduchého návratu na původní neupravenou fotografii a rychlého srovnávání a rozumné kategorizace. S naučením několika málo klávesových zkratek a přizpůsobením pracovního proastředí pak úprava stovky fotografií zabere ne víc než pár minut (samozřejmě ne vždy). Určitý posun ve funkcích je pak jasným evolučním krokem.

    Co však na nové verzi hodnotím opravdu kladně, je vyslyšení betatesterů – testoval jsem první betaverzi a hemžilo se to voláním právě po korekci distorze a možnosti kategorizovat videa. V původním konceptu LR3 toto vůbec nebylo, ale u Adobe se zřejmě chytili za nos a funkce kompletně dodělali. pouze na přání testerů, což nepovažuji za zcela běžný postup – vždyť se nejedná o zcela triviální funkce.

    Odpovědět
    • geotagging

      Ano, tohle je funkční a mělo by to jet i v LR3, jenže to prostě není součást LR. To vytváření “shadow” geodat je dost divoké a hlavně nemáte žádnou záruku, že až se Adobe k nějakému rozšíření odhodlá, tak to pořád pojede.
      Pokud byste si otevřel třeba mnou zmínené Places od Applu (a existují i mnohá řešení na PC), tak byste hned viděl, proč v tomto bodu píšu u LR3 o zklamání – plně integrované a dotažené řešení geoloc je prostě někde úplně jinde, než umí LR i s pluginem od Friedla a sama o sobě navíc neumí nic 🙁
      Je to opravdu škoda, LR je dobrý soft minimálně od verze 2 a LR3 to posunula o hodně dále, ale tohle je prostě neoddiskutovatelná díra ve funkcionalitě…

      Odpovědět
      • geotagging

        Možná se zeptám jako asi ne zcela znalý uživatel, ale přesto.
        Pro geotagging používám Zoner PS12 a data z GPS. Celkem mi způsob vyhovuje. Jakmile ale fotky uplouduju na Picasa web (Google), je nutné si tato geografická data zadat opět, jakoby nikde v EXIF nebyla dostupná, resp. nebyla ve formátu “standardním”. To si to každý dělá po svém – tzn. bude stejný problém i u LR3? (Ten jsem začal vzhledem k rychlosti používat místo ZPS12).

        Odpovědět
        • geotagging

          Obávám se, že jste to vystihl – kolem geotagu je to zatím dost chaos. Co se ale týče ZPS, tak by stálo za pokus se zeptat na jejich supportu, dost komunikují a divil bych se, kdyby se Picasou nezabývali, třeba je na to nějaká “finta”.
          U LR3 a toho pluginu od p. Friendla si to netroufám odhadnout, možná to ale bude OK, plugin pro PicasaWeb je totiž od stejného autora jak geoloc – viz http://regex.info/blog/lightroom-goodies , v popisu exportu do Picasy se o tom něco zmiňuje..

          Odpovědět
  2. Import klicovych slov

    Jeste se chci zeptat na jednu fci, umi LR 3 importovat klicova slova k danym fotkam? Nemuzu to nikde v LR dohledat a na webu spise pisi o skepsi, udajne ani pluginy nemaji pristup k tabulce s klicovymi slovy..

    Odpovědět

Napsat komentář