Chris Gatcum: Fotografické experimenty – 52 projektů pro lepší (digitální) fotografie

Chris Gatcum je držitel mnoha fotografických ocenění a autor článků o fotografické technice a postupech, které vycházejí jak na internetu, tak v nejrůznějších tištěných publikacích. Dnes se nám do ruky dostává jeho kniha s 52 nápady či návody, jak na fotografické experimenty.

Hesla jako kompletní průvodce, …, recepty, …, projekty, …, výzvy, …, mi přišly vždy trochu podezřelá a působila na mě spíše jako reklamní slogany, než běžná praxe, a tak jsem tuto knihu otvíral s trochou nedůvěřivosti, ale i s jistou zvědavostí, co mě v 52 dvou kapitolách na 170 stránkách asi čeká.

experimenty 1

Každá kapitola je vždy na jedné dvoustraně (výjimky potvrzují pravidlo), takže veškeré texty i obrázky s tématem související, jsou pěkně přehledně pohromadě. Najdeme zde vždy i oblíbené rámečky „Co budete potřebovat“ a „TIP“. Některé kapitoly mohou starého fotografického praktika lehce nudit. Je však potřeba si zaprvé uvědomit, že kniha je spíše směřována do začátečnických, až mírně pokročilých řad fotoamatérů a za druhé, opakování je matka moudrosti.

Experimenty 2

Autor začíná pěkně pomalu a postupně, takže hned první rady o vyvážení bílé a jeho účinku na kreativitu fotografie, crossprocesingu či tvorbě hvězdiček kolem zdrojů světla si můžeme vyzkoušet třeba v pokoji, aniž bychom vstali od knížky a přesvědčit se tak, že popsané postupy opravdu fungují. Na vyzkoušení dalších kapitol už budeme muset knihu odložit a vyrazit do dílny či do exteriérů. Pro začátek si můžeme vyrobit nějaké jednoduché kreativní filtry případně vyzkoušet efekt zoomování při expozici. Zjistíme, že ne vždy se fotoaparát musí držet pevně nebo při dlouhých expozicích upevňovat na stativ. Po tomto lehkém rozcvičení pomalu přejdeme k náročnějším experimentům s kouřem, vodou a k malbě světlem.

Koho to baví a nemá ještě dost, začne shánět nějaké postarší fotoaparáty, bakeliťáky a pokud je jen lehce manuálně zručný, začne je upravovat podle Chrisových rad a dopracuje se tak z zajímavým fotografiím s různými účinky na diváka. Pokud vás domácí kutilství baví, určitě si užijete i další cca třetinu knihy, která se zabývá objektivy a příslušenstvím. Chvílemi můžou některé návodové fotografie působit poněkud drsně, ale věřte, že autor ví co nám radí a můžeme si tak v jednoduchých domácích podmínkách vyrobit či upravit zajímavě kreslící objektivy nebo dokonce dírkovou komoru, a to vše bez destrukce našeho miláčka. Řeknu vám, že mě teda nadchnul tilt objektiv ze starého skla, kusu manžety a pár metrů lepenky, přidělaný na moderním těle DSLR. A výsledek? Parádička, jak z první republiky od renomovaných krajinářů.

Experimenty 3

Pokud vás ještě neomrzela chvilka ručních prací, budete určitě listovat dále a dostanete se, stejně jako já, ke kapitolám pro osvětlovače fajnšmekry. Nemáte doma studiové blesky, voštiny, softy, deštníky, …, nevadí, v dalších dvaceti kapitolách najdete návody, jak si toto vše udělat doma na psacím stole. Vyrobené pomůcky nebudou sice sahat těm profesionálním ve vzhledu ani po kotníky, ale umí je v nouzi zastoupit alespoň do té míry, že dokážete udělat o řád lepší fotografii než s přímo namířeným bleskem, aniž byste museli na své pokusy a zkoušení, popřípadě nějakou jednorázovku, utrácet hned tisíce ve specializovaných prodejnách s fotopříslušenstvím. Prostě koho to baví, rád si hraje, a kdo si hraje, nezlobí.

Závěrečné kapitoly věnované digitálním úpravám a tisku nám pomáhají dostat na obrazovku či papír to co jsme se doteď naučili v co nejlepší kvalitě a mohli tak svoje dílo prezentovat i ostatním zájemcům o fotografii.

Experimenty 4

Co říci závěrem? Ti, co mají svoji knihovnu plnou starých fotografických knih vázaných ještě v plátně raženým zlatým písmem, a ti co už mají nafoceno pár kilometrů filmů nebo terapixelů asi žádný z popsaných fíglů v zásadě nepřekvapí, ale jak jsem napsal již v začátku, tato kniha není určena pro ně. Svým provedením, zpracováním, i obsahem, však ostudu v takovéto knihovně dělat nebude. Pro začínající fotografy, či spíše pro ty co mají první krůčky za sebou a chtějí se naučit jak udělat pěkné fotografie, které jim dosud přišly jako nezvladatelné, je tato kniha dokonalým průvodcem všemi nesnázemi v experimentální fotografii.

Ale dost řečí, končím a jdu fotit kapající vodovod. Kdo by to opravoval, když se s tím může člověk tak pěkně vyblbnout a ještě udělat pěkné snímky. Třeba takový, jaký ukazuje efektně udělaná titulní stránka s parciálním lakem, který ještě zvýrazní efekt vody a nutí mě neustále přebal utírat hadrem. A to je již opravdu vše, zbytek si už přečtěte sami.

Fotografické experimenty – 52 projektů pro lepší (digitální) fotografie
Autor: Chris Gatcum
Vydavatel: Zoner Press 2010
Přibližná cena: 298,- Kč
Rozsah: 176 stran
ISBN: 978-80-7413-057-1

6 komentářů u „Chris Gatcum: Fotografické experimenty – 52 projektů pro lepší (digitální) fotografie“

  1. názor

    článek mě zaujal,díky za něj.Knihu jsem si objednal ve středu – poštou na dobírku,došla druhý den,takže poděkování Zoneru za rychlost.
    Některé věci jsou tam opravdu velmi jednoduché a celkem asi všem známé ale jsou tam i celkem dobré nápady – např. focení zrcadlovkou přes hledáček TLR.Kdo rád blbne s foťákem – doporučuji koupit,všem dobré světlo !

    Odpovědět
  2. o ničem

    Knihu jsem koupil před třemi dny, a musím bohužel konstatovat, že je o ničem. Maximálně mi přinesla nostalgii po bývalých časech, kdy se bastlilo co se dalo. Takže, je mi líto, vřele nedoporučuji.

    Odpovědět
  3. bastleni

    Knihu jsem si po precteni recenze zakoupil. Prislo male zklamani, asi jsem byl z te recenze prilis nateseny. Rozhodne vsak nemam jeji koupi za vyhozene penize. Ikdyz nektere veci v knize uvedene jsou vseobecne zname, naslo se jich jeste dost, ktere jsem neznal a zaujaly me. Fotografovani mam jako hobby, a tak si mohu dovolit metodu chudeho muze – tj. neco si vyrobit ba primo ubastlit na vyzkouseni ruznych fotografickych technik. Takovy softbox (polo-profi nebo profi) prijde u Skody i se zlatou kartou na daleko vetsi sumu, nez z jakou si dle Gatcuma spacham softbox typu home made…
    Knihu doporucuji alespon k prolistovani v knihkupectvi – urcite se najde alespon jeden napad, ktery vas oslovi.

    Standa

    Odpovědět
      • bastleni

        Chapu… Vim, ze na aukru se da sehnat mnoho veci, ktere lide nabizeji levne anzto uz je nepotrebuji… To vsak neni nic pro me – radeji si neco ubastlim, bavi me tvoreni rukama. A verte, je to jiny pocit neco ubastlit a videt, ze to funguje a neco koupit a videt, ze to funguje. A to ze mi to trva o neco dele nez par kliknuti na aukru? S tim uz se nejak srovnam 😉

        Dobre svetlo,

        S.

        Odpovědět

Napsat komentář