FOTOPIVNÍK ROKU – vyhodnocení 2. kola – říjen 2017

První, zářijové kolo dávalo tušit, že návštěvníky FOTOpiva nová soutěž zaujala a tak jsme se mohli těšit na kolo druhé. Téma K. J. Erben bylo poměrně dobře uchopitelné a očekávala se hojná účast tématických fotek. To co jsme ale minulý týden zažili by se dalo stručně a jasně nazvat Erbenovským masakrem.

Mirek Smejkal, který dorazil na FOTOpivo po dlouhé době se sice omluvil, že nemá fotografie na zadané téma, ale nezahálel a přinesl záběry z Chorvatských zapomenutých vesnic. A aby nezůstal pozadu, dal kolovat i pěknou fotografickou knihu od Vladimíra Birguse – Milan Borovička, která si od osazenstva po právu zasloužila body navíc. Byl také zároveň posledním vystavujícím bez tématických fotografií.

Fotopivo říjen 01
Fotopivo říjen 03

A pak se již rozjela přehlídka Erbenových básní ztvárněných na fotografických papírech.
Pavel Kopřiva hned na začátek nasadil vysokou laťku, kdy představil jedinou fotografii, která interpretovala skoro celou kytici v jednom záběru. Zároveň si pro nás připravil i kvíz, včetně veršované nápovědy. Prostě velice slušný rozjezd večera. Kateřina nastoupila s romantickou fotografií “Vodníka”. Na Erbena to bylo romantické až příliš, ale téma zpracované naprosto excelentně. Společně s Bitovodem a jeho “Erbenem životopisným” tak drželi dnešní úroveň fotografií na vysoké úrovni a bylo jasné, že hodnocení bude dnes opravdu složité.

Fotopivo říjen 05
Fotopivo říjen 02

Zdeněk Tichý velice obecenstvo pobavil sérií tří autoportrétů “Příběhy plné emocí” a nejen dle hlavního hrdiny bylo možné identifikovat autora. Zdeněk opět ukázal svůj osobitý smysl pro humor a kvalitu zpracování. Humorné zpracování “LEGOkytice” přinesla i vítězka prvního kola Blue. Panáčci pózovali jako diví a scény nepostrádaly ani důležité detaily, dle kterých byly jasně rozklíčovány jednotlivé básně Kytice.

Fotopivo říjen 04
Fotopivo říjen 06

To už ale z batohu vytahoval ZB alias Modrý pes obraz, tedy přesněji řečeno fotografií ve stylu první republiky ve starobylém rámu. Zpracování “Zlatého kolovratu” opět na vysoké úrovni a hororově pojaté zátiší k tématu sedělo jak… Další, diametrálně odlišné, barevné, ale hodně dobře a vtipně pojaté zátiší předvedl Urban. Jeho trilogie “Probouzení Polednice”
zaujalo nejen důvtipem, ale i technikou a brilantním zpracováním.

Fotopivo říjen 07
Fotopivo říjen 09

Petr Krupička evidentně zalovil v archivu a našel fotografie z cest, ale i tak jeho “Vodník v poledne” splnil zadané téma pro toto kolo FOTOpivníka. Laci naprosto lakonicky představil svoji fotografii “Erben” a v salonku Haštalského dědka to jen zašumělo, pak ztichlo a následně začalo hučet jak v úle. Koláž složená snad z 20 záběrů působila naprosto mysticky a nebojím se použít i slovo dokonale. Dnes byla konkurence veliká, ale asi už se nám všem rýsoval vítěz. Nastupovat na šňůry po Lacim bylo značně depresivní, ale někdo musí tu dnešní fotografickou smršť uzavřít. Uzavíral jsem tedy dnešní blog sérií z básní sérií “Polednice, Vodník a Svatební košile”, která byla na mé poměry celkem zdařilá, ale dnes jasně neměla šanci.

Fotopivo říjen 10
Fotopivo říjen 11

Po shlédnutí dnešního soutěžního kola bylo jasné, že si porotci s jedním bodem nevystačí a hodnocení by nebylo objektivní, takže jsme se rozhodli udělovat 3, 2 a 1 bod od každého přítomného a vytvořit tak jemnější a snad i objektivnější škálu pořadí v tomto kole FOTOpivníka. Na celkové hodnocení nemá tato změna vliv a celkové výsledky se počítají stejně jako po kole prvním. Hlasování bylo velice napínavé a těsné. Dlouho se na špici drželi Laci, Zdeněk Tichý a Modrý pes. Laci nakonec nasadil k trháku a naprosto zaslouženě se stal vítězem druhého kola FOTOpivníka 2017

Fotopivo říjen 08

Za pořadím, v závorce uvádím pro zajímavost i počet hlasů, které autor získal v tomto kole.

Výsledky druhého kola FOTOpivníka roku 2017

Pořadí Jméno Téma Název Zajímavost Bodů celkem
1. (24) Laci ANO Erben NE 9
2.(16) ZB alias Modrý pes ANO Zlatý kolovrat NE 4
3.(11) ZT ANO Příběhy plné emocí NE 4
4. – 5. (4) Blue ANO LEGOkytice NE 4
4. – 5. (4) Jakub Kencl ANO Polednice, Vodník a Svatební košile NE 4
6. – 7.(3) Petr Kopřiva ANO Kvíz na téma Kytice NE 4
6. – 7.(3) Urban ANO Probouzení Polednice NE 4
8.(1) Katox ANO Vodník NE 4
9. – 10. (0) Bitovod ANO Erben životopisný NE 4
9. – 10. (0) Petr Krupička ANO Vodník v poledne NE 4
11. (0) Mirek Smejkal NE Zapomenuté vesnice Chorvatska Ano – kniha 4

Bodováno dle pravidel FOTOpivníka 2017

Klobou dolů před všemi říjnovými účastníky, kdy 10 z 11 fotografů přineslo fotografie na téma a 9 jich je vytvořilo speciálně pro toto kolo FOTOpivníka. Krásná statistika a ještě hezčí zážitek na místě samotném. Díky moc všem.

Celkové výsledky po druhém kole

Pořadí Jméno Bodů celkem
1. Blue 15
2. Laci 13
3. Jakub Kencl 10
4. – 8. Petr Kopřiva 8
4. – 8. Katox 8
4. – 8. ZT 8
4. – 8. Bitovod 8
4. – 8. Petr Krupička 8
9. – 12. ZB 4
9. – 12. Urban 4
9. – 12. Bundes 4
9. – 12. Mirek Smejkal 4
13. Pavel Pola 2

Již teď se těšíme na další pokračování a téma Úhel odrazu rovná se úhlu dopadu. Termín listopadového FOTOpiva co nejdříve zveřejníme.

Většinu fotografií z tohoto FOTOpiva můžete vidět v galerii na Fotoprůvodci

Dokumentární foto: Zdeněk Tichý

Napsat komentář