FOTOPIVNÍK ROKU – vyhodnocení 1. kola – leden 2018

Lednové FOTOpivo a první kolo FOTOpivníka roku 2018 předčilo veškerá naše očekávání a to včetně toho, že byla překonána hranice 100% přinesených fotografií. Nevěříte? Čtěte dále.

Salonek u Haštalského dědka byl opět zaplněn do posledního místa. To nás velice těší a hlavně máme radost, že se nám FOTOpivník pěkně rozjel a vy, fotografové, jste pilní a nosíte spoustu pěkných fotografií na zadaná témata. Hned na začátku jsme slavnostně vyhlásili vítěze, v našem případě vítězku, loňského nultého ročníku. Gratulujeme Blue k vítězství a doufáme, že si cenu pěkně užije. Každopádně upozorňuji, že Blue nyní oslovujeme: “Óóó, náš velký FOTOpivníku (možno použít i tvaru FOTOpivnice)”. Nebyl čas, ztrácet čas, takže hned po gastronomickém předkole jsme se vrhli na fotografie.

Fotopivo leden 2018 01
Fotopivo leden 2018 02

Kačka – Katox – evidentně prožívá romantické období a do toho jí sedlo i toto téma, které ztvárnila pomocí plyšáka a své oblíbené rodinné modelky. Kontrast hebké srsti umělého psíka a brutálně rudých nehtů zabral i na obecenstvo a právem si odnášela pochvalné mručení celého salonku. Kontroval jsem přízemní sérií Hebký Prezident. Nejednalo se o politické téma, jak by se mohlo zdát, ale téma, které zaujalo leda tak místní gurmány. No, nebylo jich zrovna mnoho, ale vypískán jsem nebyl.

Fotopivo leden 2018 04
Fotopivo leden 2018 03

Pavel Pola, přesně dle očekávání, vystavil archiv, ale pěkný a líbivý. Jeho hebká laň u krmelce potěšila nejedno oko příznivce aktů. Jen ti služebně mladší museli chvilku přemýšlet na názvem fotografie, který nevymyslel autor, ale před několika lety přítomné publikum. Bundes se nenechal zahanbit a pokračoval svým pojetím aktu. Název fotografie – hebké pozadí – nemůže zdaleka vystihnout to, co jsme viděli a co nám všem prodloužilo život minimálně o několik desítek minut. Stando, díky.

Fotopivo leden 2018 05
Fotopivo leden 2018 06

Martin Valent uklidnil atmosféru a jeho hebké a aktuální mládě geparda z pražské ZOO rozněžnilo zvláště dámskou část poroty. Povedený snímek. Kateřina Božská představila svoji hebkou nevěstu v netradiční svatební kombinaci.

Fotopivo leden 2018 08
Fotopivo leden 2018 07

Pavel Kopřiva předvedl opět hebkého, tentokráte povalujícího se domácího mazlíčka. Laci zabrousil do portrétní fotografie a jeho soft úprava modelky Bogi byla opravdu hodně dobrá a byla dlouho obdivována porotou. Urban přinesl intimní zpověď a jeho série Hebký partnerský život určitě splnila zadání tématu a zároveň vyvolala vášnivou diskusi a mnoho podob výkladu tohoto příběhu.

Fotopivo leden 2018 10
Fotopivo leden 2018 09

Eva přišla se sérií hebkých hrátek se světlem a prostorem. Opět se nám tady rozvinula debata, zda toto publikovat jako ucelenou sérii, nebo jako jednotlivé fotografie, ale nic to nemění na tom, že snímky byly povedené. ZB recykloval svůj oblíbený rámeček a tentokráte vsadil, jako i jiní, na domácího mazla, odpočívajícího na podlaze. Kontrast hebké srsti a kresby dřeva fungoval. Navíc technické provedení fotografie bylo taky excelentní, takže o zájem v publiku nebyla nouze.

Fotopivo leden 2018 11
Fotopivo leden 2018 12

Petr Krupička, coby cestovatel, zapátral v archivu a přinesl sérii hebká vikuňa. Pěkné krajinářské, až abstraktní fotografie kombinované s portréty těchto zajímavých a pro nás exotických zvířat, umocněných hebkostí “na druhou” byly také přijaty pochvalným mručením přítomných kolegů, fotografů. Blue měla tématickou hebkou zimu – píchavou, kousavou, hebkou. Každá z těchto fotografií by obstála určitě samostatně, ale řazení do série bylo podnětem k dlouhé debatě.

Fotopivo leden 2018 14
Fotopivo leden 2018 13

Závěr patřil, jak jinak, neobvyklému dílu kolegy Bitovoda. Jeho hebkou cihlu v denním příběhu světla doplnila i vlastní, temná básnická tvorba – hebká zpověď. Některým sice unikla vtipná pointa na závěr dramatického díla, ale po lehkém popíchnutí se mohli pobavit úplně všichni. ZT tentokráte přinesl fotografie mimo téma.Omluvou mu budiž to, že původně neměl na FOTOpivu být vůbec, ale nakonec si dokázal uspořádat čas tak, že dorazil, za což mu patří dík. Jeho pražské dokumenty zaujmou ale vždy. Nebylo tomu jinak ani při lednovém setkání.

Fotopivo leden 2018 16
Fotopivo leden 2018 15

A jsme již ve finále a právě začínáme překračovat onu, již zmíněnou, 100% hranici v počtu přinesených fotografií. ZB vybaluje leteckou obálku, která mu dorazila zpoza velké louže a představuje nám fotografii od naší kamarádky Radky, která sice nemohla osobně dorazil, ale poslala nám fotografii svého Českého fouska ve skoku. Fotografie úžasná a navíc ještě vyvedená na plechu. I když fotografie nebyla na zadané téma, zaujala natolik, že se lehce vyhoupla na nejvyšší příčku v hodnocení tohoto kola. Myslím si, že to byla taková pěkná tečka za tou naší fotografickou částí lednového FOTOpiva.

Fotopivo leden 2018 17
Fotopivo leden 2018 18

Velká byla i aktivita s příspěvky mimo galerii. Kateřina přinesla ukázat vlastní fotografickou knihu,
Martin předvedl krásný a zachovalý KIEV 30. Laci představil zajímavou knihu Ukaž co děláš a Zdeněk Tichý přinesl obsáhlý balík historických prospektů a fotografických materiálů. Ty budou mít ještě dohru na některých z našich vícedenních akcích, kde bude více klidu na řádné prostudování. Vše kolovalo dlouho po stolech a zaslouženě si všichni odnášejí prémiové body do hodnocení.

Fotopivo leden 2018 19
Fotopivo leden 2018 20

Na výsledcích prvního kola je patrné, jak je tato soutěž otevřená a jak je důležité využívat všech možností na získání bodů. Ve fotografické soutěži jasně zvítězila Radka i když neměla fotografii na zadané téma. ZB jako druhý v pořadí galerie ji však bodově dostihl díky splnění tématu. Třetí Laci však trumfoval a díky mimořádnému příspěvku se vyhoupl před oba na první místo lednového kola.

Fotopivo leden 2018 22
Fotopivo leden 2018 21

Výsledky prvního kola FOTOpivníka roku 2018

Za pořadím, v závorce uvádím pro zajímavost i počet hlasů, které autor získal v tomto kole.

Pořadí Jméno Téma Název Zajímavost Bodů celkem
1. (9) Laci ANO Bogi ANO 9
2. – 3. (28) Radka NE Český fousek NE 8
2. – 3. (12) ZB ANO Hebká NE 8
4. – 5. (2) Martin Valent ANO Gepard ANO 6
4. – 5. (1) Kateřina Božská ANO Hebká Nevěsta ANO 6
6. – 16. (8) Pavel Pola ANO Hebká laň u krmelce NE 4
6. – 16. (6) BLUE ANO Hebká zima NE 4
6. – 16. (6) Bitovod ANO Hebká zpověď NE 4
6. – 16. (4) Urban ANO Hebký partnerský život NE 4
6. – 16. (3) Katox ANO Podrbej mě za ouškem NE 4
6. – 16. (3) Pavel Kopřiva ANO Hebká kočka NE 4
6. – 16. (2) Jakub ANO Hebký Prezident NE 4
6. – 16. (2) Eva ANO Hebká NE 4
6. – 16. (1) Petr Krupička ANO Hebká Vikuňa NE 4
6. – 16. (0) Bundes ANO Hebké pozadí NE 4
6. – 16. (3) ZT NE Lidé v Praze ANO 4

Bodováno dle pravidel FOTOpivníka 2018

Téma druhého kola je už se nám to krátí.

Většinu fotografií z tohoto FOTOpiva můžete vidět v galerii na Fotoprůvodci

Dokumentární foto: Zdeněk Tichý

Napsat komentář