AMFO 2016 aneb Zpráva ze života fotoamatérského hmyzu

Byli jsme pozváni na víkendovou fotografickou akci – Národní soutěž amatérské fotografie do Svitav, kde jsme měli představit Paladix a naši fotografickou skupinu X-pozice. Kromě Svitav nás čekal ještě FotoFestival Rudolfa Zukala v Moravské Třebové.

Vyrazili jsme s Jakubem a Zdeňkem už v pátek – přeci jen z Prahy je to kus cesty a chtěli jsme si užít už i přípravné práce. V bývalé továrně Fabrika, která se po rekonstrukci změnila na multifunkční kulturní centrum byly ve velkém sále nachystané šňůry, na které účastníci věší svá přivezená díla. My jsme přivezli dva soubory – projekt Idiot v knihovně a Sedm smrtelných hříchů, které jsme hned nainstalovali a šli jsme se družit s ostatními účastníky.

Zvýšený výskyt umění
Zvýšený výskyt umění

Sobotní dopoledne bylo ve znamení vyhlašování výsledků Národní soutěže amatérské fotografie, která probíhala v Muzeu esperanta, následované vernisáží výstavy z děl účastníků v protějším Městském muzeu a galerii. K vidění byly některé opravdu pěkné fotografie a série, ze kterých bychom rádi vyzdvihli práci Pardubického fotoklubu Alfa, který za svoji sérii Dvojice získal dělené první místo (druhým oceněným byl Fotoklub Svitavy).

Vyhlašování vítězů soutěže
Vyhlašování vítězů soutěže

Odpolední program nabízel několik možností – Fotosafari na okolní zajímavá místa, prohlídky několika doprovodných výstav nebo komentování portfolia od renomovaných odborníků (nám se především věnoval Josef Ptáček). Zdeněk využil právě této možnosti a rozhodně nelitoval. Během téměř hodinové konzultace rozebral prof. Ptáček jeho portfolio a u každé fotografie se rozvinula zajímavá debata nad různým vnímáním. Byla to zajímavá a poučná zkušenost, jen škoda, že této možnosti nikdo další nevyužil. Doporučil bych to každému amatérovi, který stojí o fundované, i když zběžné, posouzení své práce a to i s rizikem, že se dozví něco, co se dozvědět nechtěl.

Josef Ptáček komentuje portfolio fotoklubu postižených
Josef Ptáček komentuje portfolio Fotoklubu Večernice

Po recenzi Zdeňkova portfolia jsme se odebrali do skvělého Šenku u Viléma (který nás hostil výborným pivem a milou obsluhou celý víkend – za jeden den jsme tam byli 4x a to se prý ještě nikomu nepovedlo), kde jsme ladili poslední detaily naší večerní prezentace. Cestou jsme ještě shlédli happening Svěcení motorek, kdy se do centra Svitav sjelo několik desítek motorkářů nechat si místním farářem posvětil jejich stroje. K vidění byl i doprovodný program typu První pomoc při nehodě nebo trenažér stability při jízdě na zadním kole.

Večerní program začal zajímavou prohlídkou, kdy se nad fotografiemi sešli studenti střední umělecké školy a staří fotografové. V rámci téhle “generační rozepře” jsme dostali co proto – naše série Sedm smrtelných hříchů se dočkala kritiky, ani jsme se moc nebránili. Ale nezůstalo jen u nás, pod jemným nátlakem Vládi Skalického se tato parta mladých lidí (unavených celodenním maratonem) následně zastavila u několika dalších souborů.

Studenti fotografických škol komentují náš soubor Sedm smrtelných hříchů
Studenti fotografických škol komentují náš soubor Sedm smrtelných hříchů

Poté následovaly prezentace fotoklubů – jako první byl na řadě Fotoklub Večernice, což je klub fotografů s mentálním i fyzickým postižením, kteří fotografii používají zčásti jako terapii a zčásti jako prostředek svého sebevyjádření. Bylo poučné se na to podívat a jejich fotografie měly rozhodně úroveň – někteří z nich se s nimi umístili i v fotosoutěžích zdravých fotografů. Po našem vystoupení, kde jsme během 29 minut a 45 sekund představili naši historii i současnost následovaly prezentace klubů TemnaKomora.cz a Urbex.cz, kde nás DiverZant zavedl na hodně dobrodružné výpravy do opuštěných objektů. Mě osobně jeho prezentace hodně zaujala, protože podobné objekty taky rád fotím. Večer završil Honza Flaška vynikajícím pásmem různých prezentací kolem projektu FotoJatka.

Prezentace X-pozice
Prezentace X-pozice

Druhý den jsme vyrazili na FotoFestival Rudolfa Zukala do Moravské Třebové. Na jeho začátku byly předány ceny účastníkům soutěže Youngfoto, což je doprovodná soutěž pro žáky a studenty středních škol. Vyhlašování probíhalo netradičně stylem “pozveme všechny oceněné na pódium, kde si pak sami rozeberou ceny, které jim náleží”. Mladí vše zvládli na jedničku, nepoprali se a vypadalo, že jsou všichni spokojení.

Následovala prohlídka doprovodných fotografických výstav, které byly na dalších místech Moravské Třebové – za zmínku rozhodně stojí výstava Užitá fotografie a média studentů Střední školy umělecko-průmyslové v Ústí nad Orlicí. Odpolední program zahájila Tereza z Davle, která měla v Muzeu vernisáž své výstavy Grandhotel, po které následovala ještě cca hodinová přednáška a diskuse nad jejími fotografiemi.

Tereza z Davle ráda fotí i mobilem :-)
Tereza z Davle ráda fotí i mobilem 🙂

Celou akci jsme ukončili přednáškou “Fotografie a světlo” Petra Koblovského – držitele Českého lva za kameru, který povídal o barvách, jejich vztahu, tvarech, apod. Přednáška to byla hodně teoretická, škoda, že jsme museli odejít předčasně, přeci jen cesta do Prahy chvíli trvá.

Přednáška o světle byla hodně podrobná
Přednáška o světle byla hodně podrobná

Akce to byla povedená, rozhodně nás v mnohém inspirovala, popovídali jsme si se známými i nově známými lidmi a celkově to prostě bylo v duchu našeho mota – Focením se bavíme, bavte se s námi. Díky všem organizátorům i účastníkům, bylo to super.

Foto: Zdeněk Tichý

Napsat komentář