Blatenský fotofestival

Pátý ročník Blatenského fotofestivalu vybočil z řady čtyř předchozích ročníků, které byly zaměřeny monotématicky. Spojovacím článkem řetězu jednotlivých výstav jsou tentokrát autorské dvojice, tedy v podstatě již kolektivní tvorba. Jedná se o fenomén, který se ve fotografii masivněji projevuje teprve v posledních několika desetiletích. Zejména u mladých autorů (často ještě studentů uměleckých škol) se objevují výrazné tendence po kolektivní tvorbě.

Tak jako v předchozích ročnících i letos vystavují další autoři v rámci Otevřené scény. Do ní se však autorské dvojice přihlašovali jen výjimečně, a tak na dalších doprovodných výstavách můžeme sledovat zejména tvorbu jednotlivců, kteří se dvojicemi vypořádali každý po svém. Budou k vidění i velmi zajímavé soubory rovnající se svojí kvalitou hlavním výstavám. Nicméně stále je Otevřená scéna připravena jak pro autory vážněji se zabývající fotografií, tak i studenty či amatérské fotografy, kteří se nebojí jít „s kůží na trh“.

Výstavní program je opět koncipován jako konfrontace současných trendů (zejména studenti či nedávní absolventi fotografických škol – částečně zámek Blatná a Sokolovna) s fotografiemi s datací minulého století (Manželé Šechtlovi – Městské muzeum, ale též i Lukáš Jasanský s Martinem Polákem, jejichž průřez tvorbou bude prezentován formou projekce). Zavedená dvojice Dvořáková a Fischer představí svůj soubor Nejvyšší Čech, spolu s ukázkou souboru Hodina války. Velmi netradičním způsobem vznikaly fotografie Cysaře a Berkoviče, kteří fotografovali automobilem – dodávkou, jejíž nákladový prostor upravili na „Cameru obscuru“ a dali tak vzniknout novému automobilovému i fotografickému stroji, tedy autofotomobilu.

Během jednoho víkendu tak budou mít návštěvníci jedinečnou možnost na několika nepříliš od sebe vzdálených místech shlédnout celkem 19 výstav a setkat se s přítomnými autory. Vyjma výstav v Městském muzeu budou všechny výstavy k vidění v Blatné pouze a jen o víkendu 25. – 26. 9.! Vedle výstav budou probíhat i besedy a přednášky, jejichž cílem je nejen získání nových informací pro návštěvníky, ale i podnícení vzájemné diskuze.
Jako doprovodný program po oba víkendové dny je připraveno Setkání s vínem, na němž budou k představeny zejména moravská vína doplněná nabídkou z celého světa. Hudbou a zpěvem celý fotofestival zpestří Matthew Devereux, irský hudebník, který v současnosti žije v České republice.

Hlavní výstavy:
Marie & Josef Šechtlovi – Život s fotografií
Alena Dvořáková & Viktor Fischer – Nejvyšší Čech, Hodina války
Lukáš Jasanský & Martin Polák – Projekce fotografií
David Cysař & Pavel Berkovič – Labyrintem aneb autofotomobilem po magické krajině Čech a Moravy
Barbora & Radim Žůrkovi – Zástupní, Potomci
Juliana Křížová & Jakub Vlček – Transcedence
Jakub Skokan & Martin Tůma – Na pasekách nehoří
Art from Prague – Don&t tell me what you see

Otevřená scéna:
Petr Willert & Růžena Malá – Babiččina diskotéka
Roman Dobeš – Vnitřní hlas / Inner voice
Martina Gajdačová – People on the beach
Kateřina Měšťánková – Kept memories
Kateřina Göttlichová – Rodinné srovnávání
Eva Pandulová – Back to the Future / Návrat do budúcnosti
Jan Schýbal – Diptychálně
Magda Veselá – Sweet
Drahoslava Hájková – Zrcadlo
Mirka Hedbávná – Sudý svět
Jiří Franc – Paměť

Přednášky a besedy:
Alena Dvořáková & Viktor Fischer – Fotografické projekty (Misie, Hodina války, představení knihy Voda)
Lenka Sýkorová – Principy autorských dvojic v evropském kontextu
Marie Michaela Šechtlová a Eva Hubičková – Ateliér Šechtl & Voseček
Pavel Štěrba – Tvorba českých fotografických dvojic

Blatná, 25. – 26. 9. 2010, zahájení 25. 9. v 10:30 v Městském muzeu v Blatné

Více informací na webu: www.fotofestival.cz

Napsat komentář