Zářijové FOTOpivo za námi

Připomínalo tak trošku rekapitulaci letošní fotografické letní sezóny. A tak bylo na co koukat i o čem povídat. Po srpnové komorní akci se nás zase sešel plný salonek a k naší radosti dorazily nové i staronové tváře.

Jako obvykle nejvíc ukázek přinesl Skalda. Měli jsme si tak možnost naživo prohlédnout výstavní soubor,

FOTOpivo září 2010
Foto: Zdeněk Tichý

který někteří z nás prezentovali na letošním Výtvarnále. Navíc již byl sestaven krásný katalog a
tak pěkná tradice Výtvarnále pokračuje. Dalším Lanškrounským produktem je zakončení projektu Sudety uvnitř. Měli jsme možnost shlédnout opět graficky zajímavou publikaci, tentokrát i s texty, které celý kontext projektu doplňují. Dokumentace krajin, nesoucích výraznou, i když ne vždy lichotivou stopu pohnuté i kruté historie má svůj smysl. Předposledním Skaldovým příspěvkem byly plachty z výstavy Maximální fotografie, jichž si tak po ukončení výstavy v Zámečku u Rudoltic mohou autoři opět užít pro dekoraci bytových prostor.

Poslední ukázkou pak byl katalog prací Miroslava Tichého. Výpravná kniha s vyobrazeními fotografií v
původních adjustacích tohoto rozporuplně vnímaného fotografa intimit opět rozproudila debatu na téma co je a co není uměleckým dílem a co dokáže reklama a

FOTOpivo září 2010
Foto: Zdeněk Tichý

propagace v moderním světě. Katalog je ovšem i překrásnou ukázkou dokonalého tisku a grafické práce.

Ostatní předvedli fotografie z letošního Fototvrďáka, záznamy z dovolených a letních cest (např. variace na téma psů a koček v turistických městech Zdenka Baksteina nebo Chosého Tour of Scotland). Pozadu nezůstali nováčci, a jediná prezentující dáma Dáša svými citlivými čtverci zastavených okamžiků v kaleidoskopu městského pohybu zastínila i mnohé matadory. Sbírka by po jemném doladění vydala na pěkný výstavní soubor. Zkrátka bylo na co koukat.

Podstatnou částí večera byla i gratulace k životnímu jubileu jednoho ze zakládajících X-pozičníků a

FOTOpivo září 2010
Foto: Josef Krása

bujará oslava tedy mohla okořenit příjemně rozběhnutý večer. Buďme diskrétní, nebudeme jmenovat, to bychom přece Zdeňkovi neudělali!

Na závěr nám zbývá jen připomenout. Příští FOTOpivo se koná tradičně v restauraci Na kovárně, ve středu 20.10.2010. Hned na něj navazuje hlavní akce podzimu – XPO 2010. Tak nezapommeňte, závazné přihlášky už před koncem září! Těšíme se na Vás na všech dalších akcích a nezapomeňte – špatné snímky patří do koše, ale fotoaparát na krk! Pojďme na to, barevný podzim začíná.

Napsat komentář