Blesk Nikon SB-22s

Praktické možnosti použití blesku Nikon SB-22s.

Otázka

Uvažuji o blesku NIKON SB22s. Můžete mi k němu něco napsat? Nemyslím technické údaje, ale spíš mě zajímají zkušenosti Vaše nebo někoho jiného, popř. zkušenosti s touto třídou blesků (relativně malé sm. číslo). Zatím jsem fotil zabudovaným bleskem v NIKONu F50, vadí mi ty osté stíny a červené oči. Také prý dobře pomáhá při ostření (červené světlo – matrice). Nikon je v šeru nemožný (F50). Jaké budou portréty, jaká bude kvalita, jaký je dosah? (sm. č. 28 / clona portrét 5,6 = 5 m?) a co při použití teleobjektivu 70-300? Chci např. fotit portrét a použít teleobjektiv pro detail tváře. Jak se to počítá?

Odpověď

Hned úvodem musím poznamenat, že si nemyslím o blesku Nikon SB-22s, že má malé směrné číslo. Má totiž směrné číslo 28 při citlivosti 100 ISO a úhlu pokrytí odpovídajícímu 35mm objektivu. Pro porovnání, špičkový model blesku firmy Nikon, typ SB-28, má směrné číslo 36 při 100 ISO a 35mm objektivu a nejmenší typ SB-23 má směrné číslo 20 při 100 ISO a 35mm objektivu. Typ Nikon SB-22s bych řadil spíše do střední třídy blesků, tedy alespoň výkonem. Oproti typu SB-28 má však jednu podstatnější nevýhodu, než menší směrné číslo. Tou je, že jeho reflektor není vybaven funkcí zoomování (změny úhlu vyzáření světla). Pokud se podíváte na tabulku, porovnávající parametry blesků Nikon SB-28, Nikon SB-50DX a Metz 54 MZ-3 zjistíte, že pokud začnete používat objektivy delších ohniskových vzdáleností, než 35mm, začne se u blesku SB-28 směrné číslo úměrně zvyšovat a to až do ohniskové vzdálenosti 85mm, kdy dosáhne hodnoty 50. V případě použití blesku SB-22s se stejným objektivem nám však zůstává k dispozici původní směrné číslo 28 (důvodem je právě chybějící funkce zoom). Další nevýhodou blesku SB-22s ve srovnání s bleskem SB-28 je absence funkce naklápění a otáčení reflektoru.

Oproti zabudovanému blesku v těle F50 (ale vůbec zabudovanému blesku v těle fotoaparátu obecně) bude použití blesku SB-22s výrazným krokem vpřed. Jednak se podstatně sníží riziko vzniku červených očí (tento jev souvisí s úhlem který svírá osa objektivu s osou blesku a v případě zabudovaných blesků je právě tento úhel kritický), pak také vlivem většího zmiňovaného úhlu a větší plochy reflektoru budou objekty lépe nasvětlené a v neposlední řadě bude k dispozici podstatně větší výkon blesku (vyjádřený směrným číslem).

Pomocný LED paprsek autofokusu – červené světlo blesku skutečně pomáhá autofokusu ve správném zaostření v šeru či úplné tmě. Jeho účinek je závislý zejména na vzdálenosti fotografovaného předmětu, struktuře jeho povrchu, světelnosti použitého objektivu a kvalitě zaostřovacího čidla autofokusu v těle fotoaparátu. Není-li okolní světlo dostatečné pro správnou funkci autofokusu, automaticky se rozsvítí pomocný LED paprsek. Nikon F50 patří mezi fotoaparáty Nikon, které tuto funkci blesku podporují.

Sám jste provedl klasický výpočet dle vzorce: b = L / c, kde L je směrné číslo, b vzdálenost od fotografovného objektu (v m) a c je clona. Při cloně 2,8 a citlivosti negativu 100 ISO je dosah blesku SB-22s 10m. Použití teleobjektivu (např. uváděného rozsahu 70-300mm) nemá z důvodů absence zoom funkce reflektoru blesku SB-22s žádný vliv na změnu tohoto dosahu. Jinými slovy, pokud budu fotit portrét objektivem o ohniskové vzdálenosti 50mm na film o citlivosti 100 ISO s nastavenou clonou 5,6 bude dosah blesku stejný, jako když budu fotit na stejný film objektivem 300mm opět s clonou 5,6 a bude v obou těchto případech činit 5m. Objektivy s různou ohniskovou vzdáleností docílíte pouze změny výřezu fotografovaného objektu, avšak pro výkon blesku je důležitá pouze citlivost použitého filmu, použitá clona a vzdálenost od fotografovaného objektu. Toto platí, pokud použijete jakýkoli objektiv s ohniskovou vzdáleností 35mm a delší (úhel, který zobrazuje objektiv 35mm pokrývá blesk SB-22s svým světlem). Pokud chcete použít širokoúhlý objektiv, který má ohniskovou vzdálenost menší než 35mm, máte možnost použít maximálně objektiv 28mm. Jeho zobrazovací úhel pokryje blesk SB-22s za pomoci zabudované předsádky. Její použití však sníží výkon blesku a z původního směrného čísla 28 při ISO 100 se rázem stane pouze směrné číslo 20 při ISO 100. To znamená, že při cloně 5,6 je dosah blesku přibližně 3,5m. Pokud tuto širokoúhlou předsádku necháte nasazenou na blesku i při práci s teleobjektivem 300mm, bude dosah blesku při stejné cloně a stejné citlivosti filmu opět 3,5m.

Použití teleobjektivu nemusí být přes nemožnost zoomování blesku SB-22s problematické, spíše naopak. Světlo blesku je totiž poměrně „tvrdé“ a je proto vhodné zejména pro portréty toto světlo změkčit. Velmi jednoduchým změkčením je i nastavení širšího úhlu pokrytí reflektoru blesku, než je ohnisková vzdálenost použitého teleobjektivu. Pak je totiž světlo blesku směrováno více do stran a dochází k odrazu od stěn, stropu apod. Právě díky těmto odrazům je světlo měkčí.

Blesk Nikon SB-22s je vybaven TTL funkcí a tuto funkci podporuje i tělo fotoaparátu Nikon F50. TTL měření světla blesku se samo postará o správnou expozici a výše uvedené výpočty jsou pouze pomocné a mohou například určit mezní možnosti dosahu blesku.

SB-22s SB-22sback

Další parametry blesku Nikon SB-22s představuje následující tabulka:

Blesk Nikon SB-22s
Směrné číslo při ISO 100 a objektivu 35mm / 28mm (se zabudovanou předsádkou) 28 / 20
provoz TTL / A / M ano / ano / ano
3D Multisenzor ano
napájení 4x AA baterie
rozměry (mm) 68 x 105 x 80
váha (g) 210

3 komentáře u „Blesk Nikon SB-22s“

  1. Drobné nepřesnosti

    Jinak zajímavý článek obsahuje bohužel dvě drobné nepřesnosti. Blesk SB-22s neumožňuje 3D multisenzorem vyvažovaný doplňkový záblesk a naopak umožňuje vyklápění reflektoru směrem nahoru (otáčení do stran ne).

    Odpovědět
    • RE: Drobné nepřesnosti

      Děkuji za upozornění. Konkrétní technické údaje u blesku jsem čerpal z oficiálních stránek Nikonu ČR, ale jak je vidět, i tam může být chyba. Blesk Nikon SB-22s “umí” jen multisenzorem vyvažovaný doplňkový záblesk, tedy bez 3D.

      Odpovědět
  2. použití s teleobjektivem

    Jak je to s časem?
    Mám jen vestavěný blesk a (možná to špatně chápu) čas je vždy 1/125s (nikon F60). Při focení z ruky a ohnisku 300mm je to příliš dlouhý čas. Dá se tedy použít tak dlouhé ohnisko bez nebezpečí rozmazání?
    Jaké typy blesků lze synchronizovat na kratší čas?
    Předem děkuji za odpověd´

    Odpovědět

Napsat komentář