Canon EOS 1D Mark IV – detailní technické informace

Canon zveřejnil velmi podrobné technické informace o nové vlajkové lodi své DSLR flotily. Na cca 120 stranách white paperu se můžete pokochat tím, co a jak funguje uvnitř. Např. novému AF systému se věnuje celých 11 stran, další velká kapitola se zabývá HD videem, najdete tam informace i o novém čipu apod.

15 komentářů u „Canon EOS 1D Mark IV – detailní technické informace“

  1. S křížkem po funuse ?

    Tak já nevím, ale vždyť s novým “Markem” jsme si mohli zafotit již na digifóru začátkem listopadu 😉

    Odpovědět
  2. srovnání

    Myslím,že by tu mohlo být aspoň hrubé srovnání s předchozím modelem,když už tu není přímo praktický test.

    Odpovědět
    • srovnání

      Vzhledem k tomu, že kromě pár předpordukčních vzorků neměl přístroj v rukách ještě nikdo, tak praktický test bude těžko.

      Odpovědět
      • srovnání

        Foto Škoda už ho má v ceníku pár dnů (ovšem nevím,jestli i na skladě).A zítra ho asi budu mít v ruce taky-možná…

        Odpovědět
        • srovnání

          🙂
          A Amazon ho má v pre-order už od 21. října… ale to nic neznamená. První datum naskladnění (a pochybuju, že zbyde na Fotoškodu) je podle drbů plánováno na 9. prosince.

          Odpovědět
          • srovnání

            no jo,už jsem se díval na ty termíny dodávek…jak žigulíky za socialismu…
            Tak to jsem zvědavý,co to dnes na předváděčce bude za kus a jestli ho vůbec doopravdy přivezou.
            Na nějaké hloubkové testy se necítím dostatečným odborníkem a i proto jsem s nadějí četl tento článek,protože mám k redaktorům Paladixu velkou důvěru.

          • srovnání

            Tak nějak – před týdnem byl jeden k vidění na akci fotoaparat.cz, ovšem jaksi s poznámkou o předprodukčním vzorku atd.
            Ten prosinec je asi reálný…

            Jinak podrobný popis jsem viděl a něco zdrbnul přímo se zástupcem Canonu – vypadá to docela slibně. Jednak dost mákli na AF, snad bude konečně zapomenut ten trapas s jedničkami mark III, které měly nejprve vyložené chyby a i po jejich odladění byly v některých ohledech v AF pořád horší než starý dobrý mark IIN. Docela se mi líbí i pojetí čipu – z vlastní zkušenosti mi crop 1,3x velmi vyhovuje, je to dost dobrý kompromis mezi APS-C a FF, rozlišení 16mpix už je slušné, ale přitom to není nijak extrémní hustota, nepřekvapí ani slibné výsledky při vysokch ISO.
            Zvědavý jsem dost na měření expozice, které jede v RGB – tady Canon tak trochu dohání Nikon, jenže je taky fakt, že ještě v D2X to Nikonu nějak extra nefungovalo a dělalo to možná víc škody než užitku, k dokonalosti to dotáhli až v dalších modelech. Tak je otázkou, jestli se to Canonu povede hned napoprvé anebo zda budou s měřením expozice v některých situacích potíže, to ale ukáže až praxe…

          • srovnání

            To si pletete, expozimetr zůstává stejný jako v Mk III, RGB má (bohužel) jen Canon 7D. Stejně tak hledáček, mechanismus závěrky a zrcátka, tělo a rozvržení ovládacích prvků jsou prakticky shodné s Mk III. Hledáček je dokonce menší jak u 7D. Údajně AWB by mělo být vylepšeno, taky bylo na čase.
            Po uvedení 7D jsem si říkal, že se inženýři z Canonu konečně probudili, ale po představení Mk IV si myslím, že už zase chrápou.

            Zvažuju, že stejně jako Mk III tento přístroj přeskočím nebo přejdu na D3s a budu za vodou.

          • srovnání

            No je fakt, že hledáček u 7D je luxusní.
            Jinak co se týče toho “barevného” měření – já se toho opravdu trochu bojím, zkušenosti se zaváděním u Nikonu nebyly až tak idylické, možná je rozumné to nejprve testovat na “nižší” řadě, je to ostatně tradice, viz třeba AF u EOSu 3 až po nějaké dově aplikovaný na EOS 1V atd…
            Podle mě je u mark IV opravdu zajímavé pojetí snímače – to APS-H mám prostě v oblibě a pak (pokud se plně osvědčí v praktických testech) nový AF. Úplně od věci není ani video – tohle ortodoxní fotografové neradi slyší, ale v dnešní době “multimediálnosti” to prostě důležité je, to se okecat nedá.
            Osobně jsem mark III zcela vynechal, ale mark IV mě v některých věcech oslovuje docela dost. Sice ho asi nekoupím, momentálně se moje zaměření ve fotografii posunulo trochu jiným směrem, kde mi koncept “jedničky” tak moc nesedí, nicméně celkový dojem špatný není…

          • srovnání

            No tak předprodejní kus jsem teda měl v ruce,ale nevím,jestli má cenu vlastně už teď dělat závěry,když je dost možné,že prodejní série může mít úpravy.Ještě jsem neměl čas najít starší fotky z 5D MkII,ale mám pocit,že na nich byl menší šum u vysokých ISO než u té 1MkIV.

          • srovnání

            Tak on mark IV má hustotu snímače proti 5D mark II o trochu vyšší (3,1 proti 2,4 Mpix/cm2), takže se nedá čekat, že by byl i přes pravděpodobný technický pokrok základní šum čipu nějak výrazně menší, spíš to bude tak nastejno. Což mi ale nepřijde jako kritika, snímač u 5DII je velmi dobrý…

Napsat komentář