Český Krumlov – hrad & zámek

Jižní Čechy jsou zajisté jedním z nejzajímavějších regionů u nás. Ale tolik krásy a zajímavostí jako v Českém Krumlově se najde málokde na světě…

Č. Krumlov - na nádvoří zámku
Není proto divu, že roku 1992 bylo historické centrum Českého Krumlova zapsáno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Rekonstrukce v podstatě celého města probíhá sice již od roku 1970, ale teprve v posledních letech je to vůbec vidět. Zdá se, že tento gigantický úkol se chýlí k závěru. Krumlov si dodnes zachoval původní gotický půdorys a ani 19. a 20. století ho nijak zvlášť nenarušilo. Město tvoří vlastně tři původně stavebně nezávislá centra – hrad, podhradí (tzv. Latrán) a město na protějším břehu Vltavy.

Český Krumlov v zimě
Hrad založili v 1. polovině 13. století Vítkovci. Ti však v roce 1302 vymřeli a panství přešlo do rukou Rožmberků, kteří jej roku 1602 prodali císaři Rudolfu II. Pak už měl Český Krumlov jen dva majitele – v letech 1622 až 1719 to byli Eggenberkové a posledními majiteli byli Schwarzenberkové, jimž hrad patřil až do roku 1947. Hrad byl původně gotický a v průběhu let byl přestavěn napřed na renesanční, později barokní zámek. Jako poslední byla postavena zimní jízdárna.

Most
Nejstarší částí hradu je Dolní hrad neboli Hrádek, jemuž vévodí mohutná válcová věž, která je ostatně i dominantou celého města. V polovině 14. století byl připojen Horní hrad, jenž byl roku 1440 významně rozšířen. Obě části hradu jsou spojeny mostem, který přemosťuje hluboký příkop a sám o sobě patří mezi významné stavební památky. Most má uzavřené i otevřené části a dnes je dvoupatrový. Výškové vyrovnávání probíhalo postupně až do poloviny 18. století.

Průchod na Horní hrad

Fasády budov Horního hradu zdobí v obou nádvořích nástěnné malby z 16. století. Ze zadního nádvoří je pak přístup k dalšímu mostu, který nese název Na Plášti. Tento krytý most vede k zámeckému divadlu a jízdárně. V celém komplexu je více než 300 pokojů a sálů. Zámek je přístupný v sezóně (tedy od dubna do října), nabízí dva prohlídkové okruhy a také je možné samostatně navštívit věž a mincovnu.

Barokní zámecké divadlo z let 1765 – 1766 patří k nejlépe zachovaným objektům svého druhu v Evropě. Navíc jsou v něm zachovány originální dekorace i technické vybavení. Zámecký park se rozkládá na ploše 4ha a je v něm mimo jiné také kaskádová fontána s plastikami a letohrádek Bellarie. Otočné hlediště zámeckého divadla má být v nejbližší době odstraněno, neboť do parku skutečně nezapadá, ačkoli je to technický unikát.

Snímky byly zhotoveny zrcadlovkami Olympus OM 2000 a Olympus OM 101 s objektivy Zuiko (28 mm, 50 mm, 35-70 mm, 70-210 mm) a Vivitar (70 – 150 mm) na materiály Kodak ProFoto 400 a Agfa Vista).

Napsat komentář