Enna

Město ve vnitrozemí, na kopci s nejvyšším bodem 931m. Založená byla lidem sikulským neznámo kdy, jisté však je, že 1200 let před n.l. tu už stála.

Enna
Enna

Enna
Její historie byla podobně bouřlivá jako historie mnoha jiných sicilských měst. Nebudu se zde o ní rozepisovat, zájemci si jistě prameny najdou, napřílklad na www.bestofsicily.com (anglicky). Snad jen to, že v roce 137 př.n.l. byla Enna centrem povstání otroků proti římské nadvládě a po porážce tohoto povstání byla přejmenována na “Tábor Enna” (Castro Hennae), což se různými přepisy a překlady do jiných jazyků postupně změnilo na Castrogiovanni a teprve v roce 1920 bylo městu vráceno původní sikulské jméno.

Do Enny jsme přijeli v časných odpoledních hodinách, bylo vedro, u vjezdu do města nás vítalo moře ohavných stožárů a antén, všude zavřeno a ulice prázdné, na rozdíl od Sirakus ale čistší a relativně zápachuprosté. V centru je parkování omezeno na jednu hodinu, když ale dojedete až nahoru k hradu, můžete tam parkovat podle libosti.

Enna - hrad
hrad z Rocca di Cerere
Enna - hrad
hrad

Došli jsme až na severovýchodní cíp města a vylezli na skálu Rocca di Cerere, odkud byl pěkný výhled do kraje. Ale ještě lepší výhled byl z věže normanského hradu Castello Lombardo. Hrad byl postaven někdy na počátku 14. století a zachovala se z něj především vysoká věž. Na rozsáhlých nádvořích jsem byl úplně sám, věž byla otevřená a tak jsem vylezl nahoru a užíval si silného chladivého větru a výhledu na město a okolí, na městečko Calascibetta, šplhající po svahu sousedního kopce a na obdělaná pole ve zvlněné krajině, táhnoucí se až k obzoru. To je vlastně jedna z věcí, které Sicilii odlišují třebas od Korsiky: na krajině ve vnitrozemí je daleko více vidět lidská práce, půda je obdělávána a využívána třebas i k zakládání plantáží opuncií (které jsme viděli cestou u Vizzini).

Enna - dóm
dóm
Enna - Rocca di Cerere
Rocca di Cerere
Calascibetta
vesnice Calascibetta
Enna
Enna z hradní věže
Enna - dóm
věž dómu
Enna
průchod

Odpoledne zatím pokročilo, odbila čtvrtá a otevřely se dveře dómu. Kromě chladnějšího vzduchu jsem v něm nalezl také zajímavý dřevěný kazetový strop a bestie vytesané do patek sloupů. Letopočty? No, 1307 založen a potom nějaké ty požáry a přestavby.

Enna - dóm
strop dómu
Enna - dóm
patka sloupu

A pak už se připozdilo a my jsme měli před sebou ještě dlouhou cestu.

A nejsvětlejším bodem Enny byl stejně ten hrad.

příště: Agrigento

Napsat komentář