Úvodník 1.1.2002 aneb Vítejte v novém roce 2002…

Opět se sešel rok s rokem, opět nastal čas, kdy většina z nás bilancuje, ohlíží se za tím, co uplynulý rok přinesl a přemýšlí, co přinese rok následující. Když se ohlédnu zpátky, co přinesl loňský rok na fotografické scéně, tak mi v hlavě vytane hned několik věcí.

První z nich je jistě mnohem větší pronikání digitálních fotoaparátů mezi “normální” uživatele. Přístroje se za poslední rok cenově i funkčně velmi přiblížili tomu, co od nich většina běžných uživatelů požaduje. Samozřejmě, je to zcela jiný způsob práce i použití, ale musíme si přiznat, že v určitých směrech jsou již na takové úrovni, která spoustě fotografů naprosto vyhovuje. Při rozhodování se o nákupu nového přístroje proto dnes už zcela běžně řeší uživatelé otázku, jestli investovat do klasického nebo digitálního přístroje. Ať chceme nebo ne, tyto přístroje budeme stále častěji vídat v našich rukou. Ale i tady platí, že všude je chleba o dvou kůrkách, každá technologie má svoje výhody a nevýhody a je jenom na nás, abychom z nich dokázali využít to nejlepší. Bude zajímavé sledovat, jak se bude tato oblast rozvíjet a co přinese příští rok zajímavého. Nemyslím si, že bychom se dočkali konce klasické fotografie, to v žádném případě, ale budeme pravděpodobně svědky jejího “očištění” – sváteční a kompaktní fotografové budou přecházet na digitály a zrcadlovky s kinofilmovým pásem zůstanou v rukou převážně jen vážných zájemců, kteří se nespokojí jen s fotkou 10x15cm dovolenkové kvality, ale požadují od snímku mnohem víc. Ti nejlepší se dokonce nespokojí ani se službami laboratoří a zpracovávají si snímky (barevné i černobílé) doma sami chemickou cestou. Bude také zajímavé sledovat diskuse ohledně kvantity a kvality snímků – jedna z prvních se celkem bouřlivě rozvinula v závěru roku na FotoPrůvodci.

Když se podívám na to, jak se digitální fotografie dotkla v loňském roce přímo nás, tak poměrně významně. Na jaře jsme pro reportážní účely pořídili digitální fotoaparát do redakce, během roku se postupně objevily další i v rukou našich redaktorů a spolupracovníků, takže teď si již na žádné společné akci nemůže být nikdo jist tím, jestli se náhodou hned další den neobjeví jeho fotka (nebo dokonce krátké video i se zvukem) na internetu… Důkazem budiž některé reportáže z našich akcí… Na druhou stranu mě osobně tento trend také ovlivnil natolik, že jsem v závěru roku investoval do staré velkoformátové kamery, kde je pořízení jednoho snímku menším obřadem, při kterém se dokonale uvolním a zapomenu na jinak každodenní shon.

Druhou věcí, která v posledním roce doznala také mnoha změn, je internet. Vznikaly nové stránky, nové projekty a dnes je již považováno za téměř samozřejmé, že každá akce má svoji stránku na webu (příkladem budiž pozvánky na některé akce nebo výstavy, osobní stránky fotografů nebo zatím ojedinělý (ale doufám, že ne poslední) projekt pro prezentaci jednoho jediného modelu fotoaparátu – Minolta Dynax 5). Tento trend se bude určitě dále rozvíjet, takže budeme postupně na webu nacházet více a více zajímavých informací, zábavy, apod.

A jak se vliv internetu podepsal na našem webu? Samozřejmě mnohem více, než digitály… V uplynulém roce jsme zcela změnili strukturu i design, přidali jsme nové aplikace a možnosti a stali jsme se vaším denním společníkem ve světě fotografie. Vaše ohlasy a stále rostoucí návštěvnost našich stránek jsou důkazem toho, že to byl krok správným směrem.

Nyní je také čas pro různá předsevzetí. V loňském roce jsme si předsevzali, aby se náš server rozvíjel minimálně stejně dobře, jako dosud a toto se nám podle mého názoru povedlo bezezbytku splnit. Pro ten nadcházející rok jsme si také samozřejmě vytyčili některé cíle, kterých se budeme snažit dosáhnout. Nechci v tuto chvíli zcela odkrývat naše záměry, ale každopádně chceme i nadále přinášet množství kvalitních a nezávislých informací, nabízet užitečné aplikace a další služby spojené s fotografií. Nechte se překvapit… Věřím, že vám budou k užitku minimálně stejně dobře, jako dosud.

Na závěr bych upřímně rád poděkoval všem autorům a redaktorům, kteří velmi usilovně pracují na tom, aby byl PALADIX takovým, jakým jsme si předsevzali, aby byl. Velmi oceňuji jejich práci, kterou často musí odvádět na úkor jejich volného času. Zároveň bych velmi rád poděkoval i vám – našim čtenářům – za váš zájem o náš server, za vaše ohlasy, reakce i náměty na zlepšení našich služeb. Přeji si, aby nám tato vzájemná symbióza vydržela i příští rok a ještě více se rozvinula.

PF 2002

To nejlepší světlo v novém roce 2002 Vám za celý redakční tým přeje

Napsat komentář