Expozimetr Sverdlovsk 4

Mezi “krásné staré stroje” samozřejmě nepatří pouze fotoaparáty. S fotografováním souvisí také celá řada dalších výrobků, které by se po ukončení “aktivní služby” měly dočkat alespoň malého ohlédnutí. Ostatně některým starým strojům ještě aktivní služba zdaleka nekončí…

Expozimetr Sverdlovsk 4
Expozimetr Sverdlovsk 4 je určen k měření správných expozičních hodnot nejen pro fotografii, ale také pro snímání filmovou kamerou. Expozimetr se vyráběl v 80. letech, ale přesně ověřit to v podstatě nelze, neboť nelze ani zjistit, kde přesně se přístroje vyráběly. Ani v originálním manuálu, který je pouze v ruštině, není žádná adresa výrobce, stejně tak ani na krabici či na vlastním přístroji. Jediný geografický údaj – “Mockba, CCCP” – najdeme na titulní straně manuálu. Připadá mi sice logické, že pokud se expozimetry “Leningrad” vyráběly svého času v Leningradě a fotoaparáty “Kiev” v Kyjevě, musel se tento expozimetr vyrábět ve Sverdlovsku, ale ta Moskva na návodu a absence jakékoli adresy mě – i při vědomí, že sovětské názvy bývaly vždy velmi pragmatické – matou.

Zadní strana přístroje
Expozimetr se vyskytuje ve dvou variantách, “domácí” (popsáno azbukou) a “expotrní” (popsáno latinkou); ruskou verzi jsem viděl (a měl v ruce) pouze jednou v bazaru. Rozdíly jsou tyto: rozdílná loga (exportní verze má logo se stylizovaným optickým systémem a zeměkoulí, zatímco ruská verze nese logo se sovou). Liší se i hledáčky – exportní verze má fialově zbarvený hledáček se čtyřmi tečkami symbolizující rohy obrazu, zatímco ruská verze má hledáček červený s čárami coby hranicemi obrazu. Na kalkulátoru je v ruské verzi zelené pole tam, kde je na exportní verzi pole bílé. Ruská verze má také na zadní stěně velmi praktickou kompenzační tabulku, zatímco exportní verze má pouze černou kovovou destičku.

Hledáček expozimetru
Hledáček přístroje

Sverdlovsk 4 má mezi běžnými expozimetry jednu zvláštnost – má totiž hledáček, který sice nemusíme používat, ale mám vyzkoušeno, že s ním je měření mnohem přesnější. Mezi výhody zmíněného přístroje patří nepochybně malé rozměry (mezi sovětskými výrobky vskutku výjimečná vlastnost!), poměrně velká přesnost měření a jeho rychlost. K přístroji se kromě návodu dodávala také kožená brašna a šňůra.

Držení expozimetru
Držení expozimetru

S expozimetrem se pracuje poměrně nezvykle – snímaný objekt sledujeme v hledáčku, zároveň ukazováčkem tiskneme tlačítko měření a palcem otáčíme kolečkem pro pohyb kalkulátoru. Při uvedeném způsobu uchopení (pravou rukou), je držení přístroje pohodlné a měření velmi snadné. V okamžiku, kdy zhasne červená dioda těsně pod hledáčkem (tudíž ji lze celou dobu sledovat), je na kalkulátoru možno odečíst správné expoziční hodnoty. Je lépe měření zopakovat několikrát, protože ovladač kalkulátoru je velmi citlivý. Je nutné také dát pozor na to, abychom si prsty nezakryli čidlo, jež je hned vedle hledáčku (což je samozřejmě logické – jinak by byl hledáček celkem k ničemu).

Dva způsoby měření

Dva způsoby měření
S přístrojem je možno měřit buď odražené nebo dopadající světlo. V prvním případě míříme expozimetrem od přístroje k objektu, který chceme vyfotografovat. Protože má hledáček relativně velmi malý zorný úhel odpovídající teleobjektivu ohniskové vzdálenosti 200 – 300 mm (pro kinofilm), je nutné zaměřit expozimetr co nejpečlivěji na ten objekt, jehož expozici chceme změřit. Pro měření dopadajícího světla je nutné přes čidlo sklopit otočnou bílou záklopku, která je nastálo připevněna na horní straně expozimetru. Při měření postupujeme tak, že expozimetr umístíme co nejblíže fotografovanému objektu a čidlo zakryté záklopkou namíříme co nejpřesněji k objektivu přístroje. Při obou způsobech měření manipulujeme s kalkulátorem stejně, pouze při měření dopadajícího světla není třeba používat hledáček (který je stejně napůl zakrytý záklopkou).

Kontrola stavu baterií

Titulní strana návodu
Sverdlovsk 4 umožňuje také kontrolu stavu baterií, nicméně zde končí veškeré pohodlí. Kontrola stavu baterií probíhá skrze měření, přístroj pro tuto činnost nemá žádný zvláštní obvod. Postupujeme takto: nastavíme citlivost filmu na 100 ASA (důležité!!!) a nějakým neprůhledným předmětem (tedy ne záklopkou; nejlépe se osvědčuje prst, nic jiného tam nedrží) zakryjeme čidlo, dále na 10 – 15 sekund stiskneme tlačítko kontroly zdroje (kvůli delšímu zatížení zdroje, které právě vybité baterie nevydrží). Po uplynutí výše uvedeného času (za stálého tisknutí kontrolního tlačítka) stiskneme tlačítko pro měření a pohybujeme ovladačem kalkulátoru, dokud nezhasne červená dioda. Při dobrém stavu baterií by se měly vzájemně krýt kontrolní značky u clony f/8 a času 1/250 s. Pokud se nekryjí, je nutno baterie vyměnit. Při běžném používání vydrží baterie několik let.

Kontrola stavu baterií
Originální baterii není možno u nás (a možná že vůbec nikde) koupit, proto se jako ideální náhrada jeví následující řešení – do bateriového prostoru vložíme 3 baterie PX 625 o napětí 1,35 V a dva desetníky, abychom vyplnili zbývající prostor. Funguje to prostě bezvadně. Přístroj evidentně není náročný na zdroj – v rozmezí mezi 3 až 4 V pracuje s jakoukoli baterií, kterou se podaří vměstnat do bateriového prostoru. Tři baterie PX 625 mají dohromady 4,05 V; to je ale pouze teorie (měřil jsem mnohokrát). Při použití baterií o napětí 3 V je možné, že bude třeba expozimetr nakalibrovat, abychom ho nezbavili jeho klíčové vlastnosti, jíž je přesnost. Při použití 3 baterií PX 625 není kalibrace nutná.

Praxe

S expozimetrem se pracuje opravdu velmi dobře. Můj exemplář má výrobní číslo 27.152 (asi počet kusů od počátku výroby, jiný smysl to číslo nedává) a datum výroby 16. září 1989; koupen byl až 29.7.1992 (konkrétně v AZ Foto v pasáži Světozor ve Vodičkově ulici). Paragon nemám a na cenu si už nevzpomenu, nicméně nebyla to žádná horentní suma. Bez jediné opravy a teprve s druhou sadou baterií tedy Sverdlovsk “kroutí” už svou desátou sezónu. Protože mám samé TTL-kamery, používám externí expozimetr jen pro zcela netypické podmínky, např. pro noční snímky. Nejdelší čas, který mi Sverdlovsk změřil, byl v řádu minut – a zcela v pořádku. Je pochopitelné, že směrem k extrémně dlouhým časů přesnost měření klesá; žádné měření není zcela přesné pro časy kolem jedné hodiny a více (jenže při takových časech roste samozřejmě také tolerance k odchylkám a pár minut nic moc neznamená). Samozřejmě je nutno přístroj chránit před mechanickým poškozením (k tomu plně dostačuje originální futrál) a také před vlhkem. Nevšiml jsem si, že by expozimetru vadily teplotní výkyvy (ostatně o teplotním rozmezí se návod nezmiňuje ani slovem) – funguje stejně spolehlivě při +40°C u moře jako při -25°C v tuhé zimě v horách. Je to holt poctivá ruská práce…

Technické údaje

Technické údaje expozimetru přehledně shrnuje následující tabulka, jejíž předloha je – ovšem v ruštině – součástí návodu k použití.

Sverdlovsk 4 – technické údaje
Obrazový úhel hledáčku
(šířka x výška)
12° x 8°
Typ měřícího čidla: CdS
Rozsah měření:
– svítivost
– osvětlení
0,15 – 19 700 cd / m2
3,3 – 432 000 lx
Rozsah citlivosti filmu:
– ASA
– DIN
3 – 3 200
3 – 36
Rozsah expozičních hodnot:
– expoziční časy
– clonová čísla
– frekvence filmové kamery
1/2000s – 2 hodiny
f / 1 – f / 45
8 – 125 obrázků / s
Korekce expozice ± 1 2/3 EV
Rozměry
Hmotnost
55 x 24 x 100 mm
0,12 kg
Napětí zdroje 3 – 4 V
Typ baterie
– původní

– náhradní
3PC53 (1x)
PX 625 (3x)

Snímek hledáčku přístroje použit se svolením majitele Alfred´s Camera Page.

Logo expozimetru

36 komentářů u „Expozimetr Sverdlovsk 4“

  1. Cena tohohle strojku apod.

    Sverdlovsk jsem kupoval někdy v roce ´90 nebo ´91 a pamatuju se, že stál 440 Kčs. Na druhou stranu si nejsem schopen vzpomenout, kde jsem ho kupoval – ale možná to bylo ve taky Světozoru.
    Kombinace baterek a desetníků funguje bezvadně. Baterky mi vydrží tak asi dva roky, pak měření dost ztrácí na přesnosti.
    Jo, a ten můj bude asi o chlup starší brácha exempláře popsaného v článku, má číslo 27140 🙂
    H.

    Odpovědět
  2. Sverdlovsk 4 – cena

    Expozimetr jsem zakoupil v Usti n.L. (naproti divadlu) za Kcs 400,– jako novy, v exportni verzi nekdy v r. 1991.
    Dodnes funguje s originalni baterii a nemohu si na jeho presnost stezovat. Vadi mi ale, ze pri mereni dopadajiciho svetla neni videt LED a je nutno pouzivat zrcatko. Take kontrola stavu baterie se provadi silenym zpusobem.

    Odpovědět
    • sverdlovsk 4 – cena

      SVERDLOVSK 4 MÁM JIŽ HODNĚ LET A JE S NÍM RADOST PRACOVAT . HNED Z POČÁTKU JSEM TAKÉ DIODU MOC NEVIDĚL A TAK JSEM JÍ NAHRADIL MNOHEM SVÍŤIVĚJŠÍ ŽLUTOU A JE TO NAPROSTO BEZVADNÁ MAŠINKA.BATERIE JSEM KOUPIL VE FOTO ŠKODA – TŘI KOUSKY PLUS MNĚĎENOU VLOŽKU KTEROU MAJÍ V RŮZNÝCH ROZMĚRECH.

      Odpovědět
  3. Baterie – 10 let???

    Teda co ja si vzpominam, tak originalni baterka mi vydrzela asi dva roky (kupoval jsem to dohadem asi tak taky 91-92), pak jsem to bastlil z knoflikovejch baterek od vietnamcu (velmi levne), to samozrejme vydrzelo prt, pak jsem dost dlouho pouzival 3 tuzkovy aku po 1,2 V tedy 3,6 V (dal jsem tam kablik ven a baterky daval pres suchej zip na zadni stranu), to bylo take levne (pokud si odmyslim pocatecni cenu aku). Ted jsem tam dal nejakou baterii co mi nabidli v obchode s fotopotrebama, musel bych se na ni podivat, je o fous kratsi, ale dal jsem tam pruzinku a sedi, jak dlouho vydrzi, to se teprva ukaze… ale tech deset let, to se mi nechce verit…

    Odpovědět
    • RE: Baterie – 10 let???

      Můžu vás ubezpečit, že i přesto, že mi to bylo dost divné, vydržela originální baterie bezmála 10 let. Teď používám baterie Varta, které sice nejsou tak levné jako nějaké z tržnice, ale zase se mohu spolehnout, že do přístroje nedávám nic podezřelého. Používání baterií z tržnice bych v souvislosti s fototechnikou SILNĚ nedoporučoval…

      Odpovědět
      • RE: RE: Baterie – 10 let???

        Mne baterka vydrzela zhruba 5 let dost intenzivniho pouzivani. Ted muj Sverdlovsk uz nekolik let nepouzivam. Chcel bych ho oprasit a znovu pouzivat, ale nemam vhodnou baterku. Co za vartu pouzivate. Jake je to cislo ?

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: Baterie – 10 let???

          Myslím, že je to číslo PX625 nebo ten její nový ekvivalent (staré baterie měly napětí 1,35V a nové mají 1,5), možná se to značení změnilo. Mají je ale všude. Nezapomeňte na výplň prostoru baterií pomocí 2 desetiheléřů…!

          Odpovědět
  4. Dva typy?

    Nebo co presne znamenaji ty dva rozdilne obrazky a ruznojazycne napisy na konci clanku? Ja jsem si ted poridil ten rusky popsany se suvickou. Znamena to ze je starsi, jiny horsi, lepsi, nebo je to jen z vyvoznich duvodu?

    Odpovědět
    • RE: Dva typy?

      To nejsou 2 typy, jen vývozní a varianta určená pro ruský trh. Vevnitř jsou oba expozimetry úplně stejné.

      Odpovědět
  5. Sverdlovsk kaput?

    Dostal sa mi do ruk starsi Sverdlovk 4, bohuzial je nefunkcny.
    Cervena ledka svieti cely cas pocas otacania kolecka, nikdy nazhasne.
    Nevedel by niekto poradit?

    Odpovědět
    • Sverdlovsk kaput?

      Pokud je vše správně nastaveno a jsou čerstvé baterie (!), pak se jistě jedná o poruchu. Otázka je, jestli má cenu expozimetr opravovat (a jestli to jde – náhradní díly jsou velkou neznámou), protože stejný expozimetr stává v bazarech kolem 800 korun – ale moc často na něj nenarazíte. Určitě je to za dané peníze nejlepší a nejpřesnější externí expozimetr…
      Milan Sýkora

      Odpovědět
  6. Používám běžně dostupné AA baterie

    Problém s jejich uložením, vyplývající z jejich menšího průměru, řeším omotáním textilní pásky široké kolem 2 cm vhodné délky kolem obvodu každé baterie. Je to jednodušší a spolohlivější než dávat mezi ně mince.

    Odpovědět
    • Používám běžně dostupné aa baterie

      Dost dobře si neumím představit, jak dostanete do S-4 tužkové baterie (píšete, že používáte AA) – leda by byly venku a dovnitř šel jen kabel, ale to je pak z expozimetru dost ohavná věc s dvojnásobnou hmotností, o ergonomii nemluvě.
      Používám 3 baterie V625U (LR09) + 2 desetníky. Mince nejsou mezi jednotlivými bateriemi, ale mezi bateriemi a kovovým víčkem bateriového prostoru. Problémy veškeré žádné.

      MS#

      Odpovědět
      • používám běžně dostupné aa baterie

        Sverdlovsk 4 jsem si někdy v letech 1987-88 nechal přivézt z tehdejšího SSSR. Možná jsem neudělal dobře, protože přístroje na vývoz byly asi více kontrolovány. A teď mi už nějak nechce fungovat. Ale k těm bateriím. Ta ruská verze měla v originálním balení nástavec na 3 tužkové baterie, který se přišrouboval zespodu přímo k přístroji. Bylo to celkem elegantní řešení. Podle zdejších příspěvků to vypadá, že k nám dovážené expozimetry tento nástavec neměly, nevím.

        Odpovědět
  7. Prodám

    Mám doma tento expozimetr a ráda bych ho prodala – měl by někdo zájem? Cenu navrhněte….

    Odpovědět
  8. Vaše zkušenosti s exp.Sverdlovsk?

    Chtěl bych se zeptat uživatelů exp.Sverdlovsk 4 na zkušenosti s jeho přesností a korektností měření.
    Jeden kus vlastním a pokud se rozhodnu pro práci s kinofilmovým aparátem vždy jej použiji.Mám vyzkoušeno,že vestavěné měření např. v zrcadlovkách je vyjímečně korektní.Nevěřím Prakticám (možná je omlouvá stáří),už vůbec ne vestavěným ruským selenům,ale ani např. Nikonu FM3A,který je v podstatě nový… a měří často všelijak…
    Bez Sverdlovsku 4 si nedovedu fotografii na “klasiku” vůbec představit,je to sázka do loterie…nebo pak už hodně o zkušenostech a odborném odhadu 🙂
    A co vy ostatní,jakých výsledků s a bez Sverdlovsku dosahujete?

    Odpovědět
    • vaše zkušenosti s exp.sverdlovsk?

      Jsem taky spokojen, užívám ho k Bronice ETRsi, kterou mám bez měřícího hranolu. Blbé je jen to, že už nejsou dostupné původní baterky a náhrada třemi PX625 (doplněnými o dva desetníky) sice funguje dobře, ale aktuálně je dost hnusně drahá – až 70 korun za kus, tedy 210 korun za výměnu. Byly dostupné nějaké levnější 625, ale teď už je třeba GME v nabídce nemá, je to evidentně výběhový typ.
      Jinak jsem ale opravdu poměrně spokojen, sice koketuji o koupi nějakého Sekonicu z druhé ruky, nicméně ale mezi ruskými výrobky patří Sverdlovsk k těm poměrně málo věcem z ruské produkce, které do značné míry obstojí i v absolutním srovnání a nejde jen o nízkou cenu či nostalgii 🙂

      Odpovědět
      • vaše zkušenosti s exp.sverdlovsk?

        Souhlasím s Vámi,nejde o nějakou nostalgii,za současnou pořizovací cenu na trhu je funkční Sverdlovsk (se svými min.rozměry a max.přesností) bezkonkurenční.
        Digitální Seconicy jsou určitě ještě přesnější,ale cena je už jinde…

        Jinak zkuste ve svém okolí vyhledat Kodak express,firma Kodak baterii pod ozn.P.625 vyrábí a prodává za 49,-Kč/ks.Kupoval jsem v Interspaaru Brno(kde je fotolab Kodak) minulý týden.
        Baterii také pod ozn.PX625 vyrábí Energizer,ale stojí kolem 130,-Kč/ks.
        P.S. já dva desetníky nepoužívám (žádné nemám 🙂 ) ale obyčejnou ohnutou kancelářskou sponku,která funguje skvěle jako pružina…

        Odpovědět
        • vaše zkušenosti s exp.sverdlovsk?

          Kodak to zcela jistě nevyrábí, jen na to lepí samolepku 🙂
          Jinak ale jde o to, že ty PX625 mizí – byly i za 30, ale když jsem se na to ptal, tak byla odpověď jasná – výběhový typ. Jsou pořád dostupné mezi 65-70 korun (130 už je fakt síla), ale třeba stav skladových zásob v GME i GES naznačuje, že i tady jde spíš o doprodej.
          Pokud hodláte Sverdlovsk užívat i nadále a potkáte ve svém okolí baterky pod 50, tak doporučuji jednu náhradní sadu koupit – nechci strašit, ale nedivil bych se, kdyby za další rok byly tyto články dostupné jen obtížně. Na druhé straně ale i kdyby se toto naplnilo, tak by tu pořád jisté možnosti improvizace byly, běžně jsou dostupné články s potřebnou tloušťkou 5-6mm v o něco menším průměru, ve spojeni s nějakou trubičkou “ať se to neviklá” by fungovaly určitě taky.

          Odpovědět
  9. baterie

    lithium SPSAF-14250-STD(SAFT LS14250), 3.6V cena cca 160,-Kč. Je o malinko delší, ale malé vypodložení v protější straně pod krytkou vše řeší. Funguje skvěle.

    Odpovědět
  10. Muzejní kousek?

    Dobrý den.
    Mám exportní S-4, výrobní č. 7496!!! Kupoval jsem si ho ještě na SŠ, tedy asi 78-79. Ze začátku používán s Prakticou L2, tedy pořád. Později už jen výjimečně, zejména na dlouhé časy. Vždy spokojenost. Posledních asi 5-6 let jsem ho nepoužíval vůbec. Po přečtení článku jsem do něj vložil po těch letech znovu celkově 2. baterie (PX625A -China). Funguje!!!!! Přesnost jsem nekontroloval, ale na denní světlo to bylo v normě…. :))))))

    Odpovědět
  11. Chybné měření?

    Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti s tím, že by Sverdlovsk 4 špatně měřil? Mám dva kousky, jeden exportní, který jsem koupil před časem spolu s Flexaretem a jeden ruský, který jsem koupil na Ebay možná snad ještě nepoužitý v originální krabici. Oba jsem používal nezávisle na sobě, nikdy žádný problém. Dnes jsem zkoušel srovnat měření obou a ten ruský podměřuje o 2 clony! Konfrontováno ještě se starým Lunix 4 a Pentaxem Super A. Baterky jsou v pořádku a i když jsem je zkusil prohodit mezi sebou, výsledek stále stejný. Ostatní nastavení (korekce, citlivost filmu) rovněž tak.

    Odpovědět
  12. Mám ho 25 let

    Asi, baterky sem vyřešil taky tak, koupil sem u 3 vietnamců a mezi ně sem dal matičku.
    Bacha tenhle expozimetr de seřídit prostě pod tou bílou krytkou /dopadající světlo/ je takový obdélníkový otvor se kterým jde přidat nebo ubrat množství procházejícího světla. /Pokus-omyl a ten můj ukazuje OK když je ten obdélník kolmo.
    Používám ho ještě dneska, když du ven s Magnolou. Měření přez ten bílý dzindzik nemá konkurenci /dopadající světlo/.

    Odpovědět
  13. Sverdlovsk 4

    Mám možnost zakoupit tento expozimetr –v originál krabici je ještě nějaká jiná krabička údajně na 2 tužkové baterie můžete my prosím napsat k čemu to slouží Dík Valeš.

    Odpovědět
    • Sverdlovsk 4

      Nikdy jsem nic takového neviděl, v mém balení žádný “battery-pack” nebyl. Pokud ale je uvedená věc na tužkové baterie, pak nahrazují knoflíkové, s kterými je u S4 trochu problém, jelikož ty původní se už nevyrábějí a substituty se musejí různě podkládat, jak je uvedeno v článku.
      Expozimetr, pokud je funkční, si klidně kupte, litovat nebudete. A onu “věc” přece můžete, ale také nemusíte používat…

      MS#

      Odpovědět
    • sverdlovsk 4

      Sverdlovsk 4 jsem si někdy v letech 1987-88 nechal přivézt z tehdejšího SSSR. Možná jsem neudělal dobře, protože přístroje na vývoz byly asi více kontrolovány. A teď mi už nějak nechce fungovat. Ale k těm bateriím. Ta ruská verze měla v originálním balení nástavec na 3 tužkové baterie, který se přišrouboval zespodu přímo k přístroji. Bylo to celkem elegantní řešení. Podle zdejších příspěvků to vypadá, že k nám dovážené expozimetry tento nástavec neměly, nevím.

      Odpovědět
  14. Sverdlovsk 4 – napájení

    Když jsem koupil Sverdlovsk 4 (za ty léta už nevím kde), dostal jsem k němu pouzdo na tři tužkové baterie. Pouzdro se přišroubuje pod expozimetr a jede se.
    Mimochodem je dodnes funkční, pro mne k ničemu a kdyby ho někdo chtěl, tak na ceně se určitě domluvíme.

    Odpovědět
  15. Sverdlovsk vs. Leningrad

    Rád bych se zeptal, zda-li můžete někdo porovnat přesnost měření Sverdlovsku 4 s Leningradem 6 či 7, zvláště pak v nočních podmínkách. Případně navrhnout mi jiný tip cenově dostupného spolehlivého expozimetru. Předem díky za odpověď!

    Odpovědět
  16. Známý mi věnoval tento přístroj ve verzi na export. Uvnitř je ještě originální baterie, žel vyteklá, ale myslím, že nebude problém to trochu vyčistit a zprovoznit. Je to včetně pouzdra a šňůrky. Zaujala mě možnost měřit dlouhé expozice, takže to určitě otestuji a dám vědět. Nabízet ho tu nebudu, dokud nemám ověřené, že je funkční.

    Odpovědět

Napsat komentář