Fotografický ateliér ještě jednou a jinak

aneb Když dva dělají totéž…

V souvislosti s mojí nedávnou recenzí knihy Jan Sucharda: Fotografický ateliér mne kamarád upozornil (díky, Tomáši) na dost zajímavý web, který by asi neměl uniknout pozornosti nikoho, kdo se o ateliérovou fotografii zajímá:

Strobox

Je to opravdu nečekaná aplikace – vyberete si parametry fotografie (kategorie, druh osvětlení, třídění), web projede databázi a vybere záběry, splňující zadaná kritéria. Po rozkliknutí kteréhokoli z nich je zobrazena tato fotografie ve větším, jak se ostatně dá očekávat, ale hned vedle je popis, nákres či fotografie použitého setupu (a samozřejmě i expoziční údaje této fotografie). Volejte sláva a pět dní se radujte!

Jak to vypadá uvidíte třeba na téhle fotografii – mimochodem, přijdete někdo na to, co to tam “teče”? Já se jen dohaduji.

Mám dojem, že procházení této databáze dá zájemci výrazně víc, než například výše uvedená kniha. Vyzkoušejte, obdivujte, učte se – já dávám jednoznačně palec nahoru.

8 komentářů u „Fotografický ateliér ještě jednou a jinak“

    • “sirop de chocolate”

      Koukal jsem, že už Tomášovi odpověděl, ale stejně z toho moudrej nejsem – na fotce to vpadá jako čiré, u toho čokoládového sirupu (ať to znamená, co chce 🙂 by to znamenalo, že ta “průhlednost” je udělaná přesvícením a reflexy na té tekutině. Každopádně zajímavý nápad.

      Odpovědět
      • “sirop de chocolate”

        kamoska spanelstinarka byla trochu bezradna, ale strejda Google nakonec prozradil, ze asi jde o normalni cokoladovou polevu 🙂 ale taky jsem byl pekne zmatenej z “cokoladovyho sirupu”..

        Odpovědět
  1. MED

    Med chlapci, je to med! Ohřátím si vytvoříš konzistenci, záleží i na teplotě lžiček. Mnoho pokusů nakonec dovede ke kýženému cíli.

    Odpovědět
  2. dik za odkaz

    perfektní stránka, jak už bylo řečeno, na dlouhé zimní večery je to pro čerpání inspirace jak dělané 😉

    Odpovědět
  3. poznámka ke knize

    výčet některých použitelných věcí,
    když už to ale začíná být zajímavé
    – detail chybí např.:
    blíže o možnostech sw pro Elinchrom záblesky,
    by jistě zkonkrétnilo představy co to umí

    Odpovědět

Napsat komentář