Gps4cam aneb Geotagging pomocí iPhone

Recenze zajímavé aplikace z Apple AppStore, která umožní snadné doplnění GPS pozic na fotografie pořízené jakoukoli DSLR či digikompaktem.

Okolnosti tohoto článku jsou opět dalším potvrzení zákona schválnosti… Jednu sobotu jsem na setkání Fotoaparat CZ ve své přednášce mimo jiné jako tip zmínil, že pro geolocation lze využít i mobilní telefon. Což o to, to je samozřejmě pravda, stejně jako poznámky o tom, že Aperture má pro import GPS z iPhonu přímé funkce. Ovšem až následující sobotu se mi dostal do rukou produkt, který tuto možnost značně rozšiřuje a navíc je při následné správě fotek platformově nezávislý a jeho popis by přednášku učinil mnohem názornější… Pojďme se na něj podívat aspoň nyní.


Jde o aplikaci gps4cam od Michaela Digueta. Její fungování je velmi jednoduché. Nejprve si za 2 USD stáhnete aplikaci z iTunes Store (uživatelé iPhonu postup jistě znají, jen dodávám, že lze legálně nakoupit i z českého účtu, nejsou nutné žádné “finty”). Aplikace se nainstaluje do telefonu a provede se banální konfigurace, v podstatě stačí zvolit, jak často má zapisovat polohu, což má dopad na výdrž baterie a některé další věci. Pro test jsem zvolil zápis jednou za minutu, obvykle asi bude stačit i jednou za 5 minut. Pak jen klikneme na spuštění záznamu, mobil strčíme do kapsy a jdeme na procházku, při které fotíme přístrojem podle svého vkusu (při mém testu EOS 5D mark II). 🙂

QR kód z gps4cam
Reálný příklad
z této fotky byla načtena data

To zajímavé nastane až po výletě. Na konci zastavíme v telefonu záznam a klikneme na volbu “export”. A iPhone zobrazí tzv. 2D či QR barcode, v podstatě obrazec pro přenos binárních dat. Ten vyfotíte a to je ze strany mobilu vše. V počítači fotky stáhneme do jakéhokoli adresáře a spustíte triviální aplikaci (bezplatně ke stažení na MAC i WIN), která snímky projde a po nalezení zmíněného QR kódu z něj načte trasu a podle času ji přidá do fotek. V Aperture pak rovnou vidíte pozice v Places, v LR a asi i Zoneru to pojede také, data se zapíšou do klasické GPS pozice v IPTC metadatech. Při použití MACu je možné načíst data i ze snímků focených do RAW (podpora je v jádře OS), na Windows si s tím nejsem jistý (neměl jsem čas testovat).

Závěr je jednoduchý – jde o velmi vtipnou aplikaci, která se může hodit zájemcům o doplnění fotek o GPS data. K dispozici je pouze pro Apple iPhone, nicméně inspirací může být pro uživatelé jiných telefonů k pátrání, nepřekvapilo by mě, kdyby něco existovalo (anebo se časem objevilo) i pro ně. Naproti tomu na straně počítače jde o univerzální aplikaci, která by měla spolupracovat prakticky s jakýmkoli programem jak pro OS X, tak pro Windows.

Výsledek v Apple Aperture
Výsledek v Apple Aperture,
“špendlíky” jsou všechny z jednoho výletu, vlevo je vidět hodnota GPS

7 komentářů u „Gps4cam aneb Geotagging pomocí iPhone“

  1. princip funkce?

    Nebyly by podrobnější informace jak to vlastně funguje? Mě totiž přijde použití toho QR kódu hodně omezující, např. oproti stavu kdy by si aplikace zaznamenávala trasu do standardního GPX formátu? A hlavně … neumím si představit jak vlastně můžu jako uživatel poznat stav kdy jsem už překročil hranici pro úspěšné vygenerování QR?

    Nemám bohužel iPhone, a ani mobil s dostatečně kvalitním foťákem na to abych si ten ukázkový obrázek vyfotil a zanalyzoval. Ale vycházím z toho že podle http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code se dá do QR kódu úspěšně nacpat max. 7089 znaků, a to musí jít jen o čísla. U alfanumerických kombinací by to bylo už jen 4296 znaků. Pokud jsou v tom QR kódu uložené přímo souřadnice a časy, vychází mi to odhadem na cca 44 znaků na jednu uloženou pozici (2×10 znaků souřadnice + 14 znaků datum a čas). To by při ukládání po minutě dělalo 2640 znaků za hodinu, takže by se kapacita QR kódu vyčerpala po necelých 3 hodinách zaznamenávání trasy.

    Předpokládám tedy že takhle to asi nefunguje :-).

    Ale ať už ten SW provádí při ukládání trasy jakékoli optimalizace, je tahle metoda už z principu omezená tím co dokáže přenést.

    Přiznám se že bych raději oželel ten “komfort” při fotografování displeje mobilu, a místo toho si z iPhonu stáhl podrobný tracklog třeba z celodenního výletu nebo 14-denní dovolené.

    Což ale nemění nic na tom že takhle s focením QR kódu je to rozhodně kouzelné a působivé :-).

    Odpovědět
    • princip funkce?

      Na webu aplikace je zmínka, že pokud se trasa do jednoho QR kódu nevejde, aplikace na to při exportu upozorní a generuje pak postupně tolik QR kódů, kolik je třeba. Ty se pak samozřejmě musejí všechny nafotit a přidat k obrázkům, přičemž nezáleží na jejich pořadí. Osobně si myslím, že export GPX jako alternativa pro delší treky by určitě nebyl od věci.

      Odpovědět
      • princip funkce?

        Pokud jsem to Michale dobře pochopil, tak ten QR kód má ještě jeden drobný klad – aplikace v něm udá, kdy byl generován a srovnáním s daty z fotky, na které je vyfocen, ještě ověřuje čas ve foťáku a pokud by se rozcházelo, tak se to bude snažit řešit. U GPX by tato kontrola nebyla.

        Odpovědět
    • princip funkce?

      Jak už tu byla reakce, tak při překročení by to mělo vygenerovat kódů více. Navíc ale pokud by byl váš výpočet správný, tak při běžném logování spíše jen 1x za 5 minut jste na kapacitě, který na den musí stačit – při většině akcí stejně člověk večer zpracovává fotky, tak tím uzavře trasu. Co se týče GPX, tak tento export z aplikace možný je (za příplatek 0,79EUR je modul GPX exportu). Nezmiňoval ani nezkoumal jsem ho ale proto, že zjevně není míněn pro popis fotek (ta popisovací aplikace pracuje s QR), ale je to doplňková funkce pro záznam trasy jako takové. Pokud to ale chcete, tak máte možnost.

      Odpovědět
      • princip funkce?

        Ještě poznámka pro upřesnění – aby to někdo nechápal špatně, ty “špendlíky” v Aperture jsou místa, kde byly pořizovány fotky. Pozic GPS bylo ale sejmuto mnohonásobně více a celý záznam trval cca 1,5h – v pohodě se vešel do jednoho QR. Z toho plyne, že při záznamu 1x za 5 min by to muselo vydržet minimálně 7,5h a patrně ještě o dost déle – to by na běžnou fotovycházku mělo stačit s rezervou.
        Problematiku řešení týdenních treků milerád přenechám někomu jinému, já jsem na takové věci už moc starý a líný 🙂

        Odpovědět

Napsat komentář