Graphic converter

V oblasti kreativních digitálních úprav je jednoznačně nejlepším prgramem Adobe Photoshop – o tom asi pochybuje málokdo. Ale co když je potřeba provádět úpravy spíše technické než kreativní? Například převádět obrázky z různých formátů a paformátů, měnit velikosti apod. I v této oblasti existuje neoficiální i když zcela jasný král – Graphic Converter německé firmy Lemke software.

Podporované formáty

GC ikonaV tomto kritériu je Graphic converter jednoznačně nejlepší software který znám. Pop up menu se seznamem podporovaných formátů se nevejde na obrazovku ani v rozlišení 1600×1200. Podporovány jsou klasické formáty TIFF, JPEG a podobné, ale i exotické záležitosti jako loga na mobilní telefony Nokia, bitmapy pro Palm OS a EPOC. Je možné načítat i dokumenty Photoshopu, včetně některých informací jako třeba alfa kanály. Při ukládání formátů se ztrátovou kompresí je k dispozici náhled obrázku, je možno zapisovat dodatečné údaje (copyright apod.), “rozřezávat” obrázky pro použití v HTML tabulkách apod.

JPEG dialog

Počet formátů které je možno zapsat je o něco nižší než počet formátů, které je možné otevřít. Důvodem je hlavně patentová ochrana některých z nich (třeba Kodak PhotoCD).

Prohlížení

Graphic converter je možné použít k prohlížení prezentací (slideshows). Je to dobré řešení třeba pro uživatele digitálních fotoaparátů, kteří si chtějí rychle prohlédnout obsah jedné složky (třeba na vložené Compact flash kartě), ale pro tento účel doporučuji použít spíše nějakou aplikaci zaměřenou primárně na tvorbu a správu katalogů, třeba Extensis Portfolio (nástupce známého Aldus/Adobe Fetch).

Úpravy

Oproti prvním verzím, zaměřeným téměř výhradně na převod mezi různými formáty doznal dnešní Graphic converter značných změn. Paletka s nástroji se silně podobá Photoshopu, je zde možné používat základní nástroje pro kreslení, výběr apod. Přes menu jsou dostupné i různé rotace, zrcadlení a změny velikostí. V podstatě všechny se někdy hodí. Jen drobná poznámka: změnu velikostí raději provádím ve Photoshopu. Algoritmus používaný Graphic converterem se mi zdá o něco horší – zejména antialiasing je u Photoshopem přesamplovaných obrázků podstatně lepší.

Automatizace

Potřebujete-li zpravovat tisíce obrázků, máte na výběr dvě základní cesty. Můžete použít vestavěný dávkový převod nebo použít Graphic converter jen jako engine a vše si naprogramovat v AppleScriptu.

Applescript

Při použití základní funkce pro dávkovou konverzi stačí vybrat zdrojovou složku (nebo soubory) a pak jen zvolit formát pro uložení zkonvertovaných obrázků a seznam transformací, které se mají na obrázky aplikovat. Můžete tak jednoduše projet tisíce obrázků a přidat všem černý okraj, případně je oříznout.

Crop dialog Margin dialog
Oříznutí Orámování

Ve verzi 4 přibyla možnost podmíněné aplikace některých tranformací – takže je možné aplikovat odlišné tranformace na obrázky vodorovné a svislé, černobílé a barevné apod.

If dialog

V případě použití AppleScriptu je řízení transformací plně pod kontrolou. Obrázek je možné analyzovat bod od bodu a následně aplikovat transformace založené na výsledcích této analýzy. Celkově se dá říct, že implementace AppleScript je zde velmi luxusní, zejména porovnání s Photoshopem, kde je nutné vše obcházet pomocí vestavěného systému maker/akcí a ze kterého nedostanete informaci o dokumentu ani omylem.

HW požadavky

Graphic converter je na grafickou aplikaci pozoruhodně nenáročný. Rychlost konverzí pochopitelně záleží na rychlosti procesoru a dostupné paměti, ale nepotřebujete zrovna procesor G3 k pouhému běhu programu. Nějakou dobu sice už nejsou podporovány procesory Motorola 68k (opuštěné firmou Apple asi před šesti lety), ale v podstatě libovolný PowerMac se systémem 7.6 a novějším postačuje.

Po nástupu nového operačního systému Mac OS X (v podstatě odvozenina od NextStepu založeného na BSD) byl Graphic converter v podstatě první grafickou aplikací, na tento systém přeportovanou. Pravda, přeportováním se tu myslí využití API Carbon (to se na rozdíl od nativního API Cocoa vyznačuje snadnou portabilitou), ale i to umožňuje využití nových vlastností OS. Z uživatelského hlediska odpadá hlavně známé dilema “kolik RAMky mu mám dát”, protože paměť se alokuje dynamicky podle potřeby.

Závěr

Pro majitele Maců jednoznačně “must-have” software. Graphic converter je shareware a registrační poplatek je 45 USD. Registrace odstraní protivný upomínací dialog, který se objevuje při každém startu aplikace a zpřístupní některé pokročilé funkce v oblasti dávkového zpracování. Pro běžnou práci je sice Graphic converter použitelný i bez registrace, ale těch 45 USD za takto kvalitní produkt je cena více než slušná a v porovnání třeba s cenou scanneru a fotografické výbavy naprosto zanedbatelná. Více informací je možno nalézt na http://www.graphicconverter.com.

Napsat komentář