Helmut Newton – SUMO

Původně jsem chtěl napsat o něčem „velkém“ z roku 2009. A právě tuto podmínku prakticky beze zbytku plní vydání obří knihy Helmuta Newtona SUMO ze srpna 2009. A to i přes to, že jde o výrazně menší verzi prvního vydání z roku 1999.

Helmut Newton (1920-2004), původním jménem Helmut Neustaedter, se narodil 31. října v berlínské městské části Schöneberg v dobře situované židovské rodině. Helmut Newton se začal zajímat o fotografii již ve svém mládí jako student reálného gymnázia. Svůj první fotoaparát Agfa Box Tengor si pořídil v roce 1932. Události v Evropě ho donutily odejít z vlasti. V roce 1938 odešel do Singapuru, kde pracoval nejprve jako fotograf novin Straits Times, později založil vlastní portrétní fotoateliér. V roce 1940 dolehla válka i na Asii, a tak byl internován v Austrálii. Po válce – v roce 1946 – si změnil jméno z Neustaedter na Newton. V roce 1956 se mu podařilo získat vysněný kontrakt s Vogue, který ho přivedl zpátky do Evropy a přes počáteční problémy odstartoval jeho následnou hvězdnou kariéru. Práce mu postupně přinesla celou řadu významných ocenění a vyznamenání. Až do své smrti v roce 2004 Newton pracoval společně se svou milovanou ženou June Brunellovou. Zemřel ve svých 83 letech při autonehodě v Los Angeles. Jeho ostatky jsou uloženy v rodném Berlíně.

Helmut Newton je českému publiku známý především díky výstavě Work, pořádané v roce 2003 na Pražském hradě Galerií Leica. Výstava, kterou shlédlo celkem 65 tisíc návštěvníků, se stala nejnavštěvovanější výstavou v ČR v daném roce.

SUMO vydání z roku 1999
SUMO vydání z roku 1999

Ve svém prvním vydání z roku 1999 měla kniha SUMO 10 000 číslovaných výtisků podepsaných autorem. S rozměry 50 x 70 cm, váhou přes 30 kg, speciálním stolečkem v dodávce a cenou, která v době uvedení na trh v ČR začínala na částce 54 tisíc korun a postupně se vyšplhala až na 149 tisíc korun (ano, za takovou cenu se v Česku prodaly poslední dva kusy z celkem asi 70 prodaných výtisků), byla nejen celosvětovým nakladatelským počinem, ale hlavně dobrým, byť riskantním nápadem Helmuta Newtona vytvořit exkluzivní přehled vlastních fotografií ve výstavním formátu. Není proto divu, že její výtisky jsou chloubou mnoha slavných sbírek včetně Museum of Modern Art v New Yorku.

SUMO vydání z roku 2009
SUMO vydání z roku 2009

V roce 2009 – tedy po deseti letech – je SUMO nabízeno v ekonomičtější podobě, ale se shodným obsahem i kvalitou tisku, papíru a vazby jako původní verze. SUMO formátu 26,7 x 37,4 cm představuje na 464 stranách 350 fotografií, mnohdy poprvé publikovaných, které tvoří reprezentativní přehled pokrývající všechny stránky Newtonovy výjimečné tvorby. Od ohromujících módních fotografií, které ovlivnily celé generace mladších fotografů, až po silné, erotické akty či dokonale výmluvné portréty celebrit. Vždyť tato pozoruhodná publikace také vznikala tři roky a kromě Helmuta a June Newtonových se na ní podílelo na padesát lidí! Výhodou vlastníků nového vydání se standardnějšími (byť i tak poměrně obrovskými) rozměry je fakt, že díky stojanu, který je součástí knihy, si mohou pohodlně vychutnat krásu a výjimečnost tohoto knižního skvostu.

Není bez zajímavosti, že menší verze Suma měla premiéru v České republice, protože originál i další knihy Newtonových fotografií se u nás velmi dobře prodávaly. Knihu pokřtil fotograf Robert Vano v pražském Mánesu. Obě verze vydalo nakladatelství Taschen.

HELMUT NEWTON – SUMO
Formát 26,7 x 37,4 cm
Rozsah 464 stran
Vazba pevná s přebalem v odnosném kartonovém pouzdře, speciální stojánek pro snadnější prohlížení
Jazyk anglicky, francouzsky a německy
Cena 100 EUR
ISBN 978-3-8365-1730-0 (08/2009)
Nakladatelství Taschen

2 komentáře u „Helmut Newton – SUMO“

Napsat komentář