Hrad Choustník

Mnoho lidí si pod tímto názvem nic nepředstaví. Ale – jednak je Táborsko velmi zajímavé samo o sobě a jednak je tato stavba s trochu podivným jménem opravdu unikátní. Pojďme nebo pojeďme se tam podívat…

Orientační mapka - Choustník
Jihovýchodně od Tábora leží na protáhlém a zdaleka viditelném hřebeni mohutné zříceniny hradu Choustník; je to jediný dochovaný příklad tzv. dvojhradu – tedy šlechtického sídla, které má dva paláce a dvě věže, ovšem pouze jediné – společné – opevnění. I když je to již skoro čtyři století zřícenina, dochovalo se toho docela dost a představu, jak vypadá pro Čechy unikátní typ stavby, získají návštěvníci velmi dobrou.

Pohled z věže
Hrad založil Beneš z Choustníka mezi lety 1262 – 1282. Poloha byla více než strategická, neboť nový hrad ležel při obchodní cestě z Vitorazska do Prahy. Teprve synové zakladatele z něj učinili dvojhrad, ale už roku 1322 jej koupili Rožmberkové. Ti provedli patrně největší stavební úpravy – přidali druhou opevňovací linii, zřídili parkánovou zeď s hranolovými baštami, které jsou ale směrem dovnitř opevnění otevřené, hluboký příkop a také velkou hranolovou věž. Na hradě bydleli pouze purkrabí a naposledy byl opraven roku 1563. Poslední Rožmberk, známý Petr Vok, hrad koncem 16. století prodal a ten se roku 1614 popisuje již jako pustý.

Hranolová věž
Z předhradí bylo možno se dostat na nádvoří a odtud do obou palácových jader po dřevěném mostě ležícím na kamenných sloupech. Větší jádro bylo na západní straně hradu a tvořila ho velká čtyřhranná věž, palác ve tvaru L a kaple. Menší hradní jádro bylo na východě a stejně jako první jádro bylo tvořeno zejména věží (opět hranolovou) a palácem. Zajímavé a do jisté míry neobvyklé je i to, že se kromě zřícenin vlastního hradu zachovaly také vysoké zdi, jimiž bylo obehnáno předhradí, kde původně byly kromě pivovaru také pila, mlýn a studna. Hranolová věž západního jádra je vysoká 18 m a byla upravena jako rozhledna, z níž je při dobré viditelnosti opravdu vynikající rozhled (prý až na Šumavu a do Brd). Nahoře na věži jsou popsány směry a místa, kam je vidět. Pokud chcete z věže fotografovat hrad z ptačí perspektivy, musíte provést kousek, který z hlediska bezpečnosti doporučit nelze, z hlediska fotografického však ano. Uvidíte, až budete na věži.

Okno 1 Nádvoří hradu Choustník Okno 2

Hrad Choustník je dostupný pouze pěšky ze stejnojmenné obce ležící přímo pod ním. Do obce Choustník, kde se mimochodem vyrábějí docela známé bramborové chipsy, se dostanete z Tábora po silnici č. 19 směrem na Pelhřimov, v Chýnově odbočíte vpravo na Hroby a Radenín. Cesta z obce na hrad je vedena lesem, značena turistickou značkou a je dlouhá cca 1 km. Parkovat se dá téměř kdekoli v obci, nejlépe však na malém parkovišti těsně pod kopcem. Cestu k hradu i parkoviště najdete podle směrovek v obci. Hrad je otevřen v sezóně a vstupné je vskutku lidové – činí jen 15 Kč. Prohlídka je bez průvodce, ale v pokladně lze zakoupit informace nebo se můžete spolehnout na tabuli v útrobách hradu.


Snímky byly pořízeny kinofilmovou zrcadlovkou Nikon F 801s (objektivy Nikkor 35 – 70 mm f/3.3 – 4.5, Voigtländer 19 – 35 mm f/3.5 – 4.5 a Sigma 70 – 210 mm f/4.5 – 5.6) na materiál Kodak Royal Supra 200 ASA.

1 komentář u „Hrad Choustník“

  1. Opravdu pěkný hrad

    Jelikož na Choustník jezdím často a toulám se i po okolí hradu, tak stojí za to obejít hrad po vnějším obvodu hradeb. Dostanete se tak do celkem zachovalých a působivých bučin, zvláště na podzim tam mohou vzniknout zajímavé fotografie …
    PS: když fouká silný vítr, tak ten nefotografický kousek je opravdu napínavý :-).

    Odpovědět

Napsat komentář