Inscenovaná fotografie (kreativní neformální dílna)

Setkání volně navazuje na tradici OpenAirů. Tentokrát se očekává, že účastníci budou volný čas trávit aktivněji, než na jiných setkáních.

Redakce Paladixu vám nabízí neformálně pojaté fotografické setkání. Bude zaměřené na inscenovanou fotografii lidí. Čili něco jako Živé obrazy Járy Cimrmana ale s intimnějším, osobnějším obsahem. Zúčastnit by se měli pokud možno fotografové, kteří již s lidmi něco fotili a mají trochu představu o tom, co by chtěli fotit. Současně s fotografy inscenujícími zveme k účasti pokročilejší fotografy dokumentární. Usilovné snažení v dílnách bude určitě stát za zachycení – nejlépe z nadhledu, s dávkou nadsázky i porozumnění.

Účastníci by měli v časoprostoru daném časem a místem konání vytvořit jednu či více fotografií na zadané téma – emoce. Navíc by měli přitom spojit své síly a s několika dalšími fotografy vytvořit pracovní tým (říkejme tomu “fototlupa”). Členové “fototlupy” si budou navzájem “režisérem” a “sborem asistentů”. To má své opodstatnění – v inscenované fotografii je agregace sil časově výhodnější strategií, než strategie “vlk samotář”. Kdo má s tímto přístupem problém, nechť si představí, že studuje na fotograficky zaměřené škole a dostal za úkol uskutečnit konkrétní projekt s dalšími studenty.

Akce proběhne v historickém prostředí areálu cisterciánského kláštera v Plasích. Protože jde o místo jedinečné, které má svého ducha, měli by se účastníci dílny nechat tímto místem inspirovat a dát tak vzniknout fotkám, ve kterých bude prostředí hrát nezanedbatelnou roli.

Tvůrčím způsobem se může projevit každý – i modelky. Samozřejmě, že předpokladem dobrého výsledku je vzájemný respekt osob před i za kamerou. Vzhledem k tomu, že hlavním námětem dílny budou emoce (resp. inscenované snímky emoce buď znázorňující či vyvolávající) bude citlivá spolupráce modelů a fotografů hlavním předpokladem úspěchu.

Na dílnách bude přítomen i lektor – svoji účast nám přislíbil zkušený fotograf Tomáš Houda, kterého nejspíš mnozí znáte z webovských fór a galerií. Předesíláme, že nebyl přizván aby vedl účastníky krok za krokem – bude přítomen kvůli navození podnětné pracovní atmosféry. Dále bude k dispozici pro konzultaci případných tvůrčích dilemat, které při práci vyvstanou. Jeho portfolio můžete shlédnout na jeho webu.

Jako fotografické objekty vám budou k dispozici, kromě historických budov Diezenhofferova baroka, taktéž svěží modelky i modelové v počtu přibližně 12ti lidí. Ke zkrášlování či zohyzdění modelů jsme přizvali 2 profesionální vizážistky.

Ubytování účastníků bude zajištěno v budově prelatury. To znamená v prostorách, které dříve sloužily za ubytovnu mnichům a jsou, s ohledem na to, zařízeny prostě. Což konkrétně znamená topení v kamnech, sprchy a toalety přes chodbu. Stravování je zajištěno přímo až na místo po celou dobu konání dílny abychom se nerozptylovali chozením do relativně vzdálených restaurací.

Sraz a ubytování účastníků bude v pátek večer. V sobotu bude probíhat hlavní fotografická aktivita, v neděli bude dočesná, loučení, balení a odjezd domů.

Všichni účastníci (fotografové i modelky) mají za úkol si s sebou vzít cca 3-5 kusů svých fotografií (rozumí se, že fotografové budou čerpat ze své tvorby a modelky ze svého portfolia). Velmi zapálení fotografové nechť si přibalí do zavazadla také tábornickou svítilnu nebo jiný přenosný, ale vydatný zdroj světla – budou noční hrátky se světly. Stativy snad není nutné připomínat. Najdete-li doma jakékoliv atributy k dotvoření scény či oděvní součásti a drapérie, nezapomeňte si je přibalit do zavazadel – usnadní vám tvorbu. K dispozici budou i záblesková světla. Filmy si vezměte dle osobního vkusu, ale spíše citlivejší, protože budeme hodně pracovat pouze s existujícím světlem.

Z účastnických příspěvků budou hrazeny náklady na modely a modelky, vizážistky a jejich materiál, ubytování (2 noci) a stravování účastníků.

Jaký je předpokládaný časový rozvrh? (Vymiňujeme si drobé úpravy programu podle aktuální situace)

2.4. – V pátek večer plánujeme od cca 16:00 příjezd a ubytování účastníků. Nepovinnou, ale doporučenou složkou programu bude vzájemné seznámení (nad přinesenými fotografiemi účastníků). Dále plánujeme noční prohlídku objektů kláštera (možná se první inspirace dostaví již první noc ve snu 🙂 ).

3.4. – Sobotní ráno zahájíme líčením a přípravou modelů. Potom předvede lektor svůj způsob práce s prostorem a modely. Účastníci budou posléze v samostatných skupinách po 4-5ti lidech za vzájemné asistence fotografovat smluvené téma (po konzultaci s lektorem). Vše by mělo probíhat tak, aby zdroje, t.j. modely, prostor i čas byly rovnoměrně a spravedlivě rozděleny mezi všechny členy spolupracující fototlupy.

V sobotu večer bude dle tradic OA podáván společný guláš a naražen sud. Ovšem ani tak nebude sobotní večer důvodem k lenošení – budeme promítat snímky, které vznikly tentýž den digitálně (ať již v rámci dílen nebo jako doprovodná dokumentace).

Pro zarputilé fotografy a modely, které do večera nepřejde chuť fotit, budeme pořádat hrátky se světly (využijeme přirozeně nastalé tmy).

4.4. – Nedělní dopoledne začneme opět přípravou modelů. Budou se dodělávat témata, která nestihnete ztvárnit v sobotu. Kdo bude mít pocit, že má zadané téma zpracováno, může se věnovat dalšímu focení, na kterém se dohodne s kolegy a modelkami. Po obědě začneme balit a pomalu a jistě se budeme rozjíždět do svých domovů.

Přihlašovat se můžete pomocí formuláře. Počet účastníků je limitován ubytovacími a cateringovými kapacitami. Účastníci, kterým potvrdíme místo v dílně, jsou povinni uhradit poplatek 1250,- Kč, který bude po odečtu skutečných nákladů v neděli vyúčtován. V ceně je zahrnuto ubytování účastníků, jídlo, celkové náklady na pobyt modelů a vizažistek a na spotřebovaný materiál. Jídlo je konkrétně: lehčí svačino-večeře v pátek; snídaně, oběd, společný guláš v sobotu; snídaně a oběd v neděli.

Společně s přihláškou nám též nahlaste, zda upřednostňujete vegetariánskou stravu a zda můžete nabídnout volné místo v autě či naopak, zda takove místo hledáte (nezapomeňte uvést místo odjezdu).

Termín konání 2. – 4.4.2004
Místo konání Plasy u Plzně
Uzávěrka plateb a přihlášek 25.3.2004
Počet fotografů 21
Modelové a modelky 13
Vizážistky 2

Přikládám několik snímků prostředí pro inspiraci:

sal2 puda sypka_in
Prelatura sál Sýpka – půda Sýpka – uvnitř
sypka_vne schody
Sýpka zvenku Prelatura schody

9 komentářů u „Inscenovaná fotografie (kreativní neformální dílna)“

  1. to vypada nadejne

    skoda ze nejsem v republice hned bych zaskocil.

    Mimochodem pobavila me zminka o praci pouze s ‘existujicim svetlem’. Predstavil jsem si jake by to bylo pracovat s ‘neexistujicim’ ;-)))

    Odpovědět
  2. KAM S FOTKAMA Z AKCE???

    Mam pomerne dost dokumantacnich fotek z Plassky akce, uz mate vymysleno jak se s tim nalozi? Jinak zdravim a preju peknej zbytek dne. Arnold

    Odpovědět
  3. Tomas Houda a jeho Web ???

    Nejak se na strankach Tomase Houdy nedostanu dal, nez na prvni uvodni stranu…
    Zde sice stoji napsano, ze pokud nemam heslo, muzu dale jen kliknout na ” eintreten” ale bohuzel, nic se nedeje….

    Lokalita v Plasich mne zajima i ikdyz uz je davno po teto akci….Muze mi dat nekdo Kontakt, jak se do teto lokality dostanu ???

    Dekuji

    Gabriela

    Odpovědět
    • RE: Tomas Houda a jeho Web ???

      problem bude mozna v tom, ze mas zakazane otevirani dalsich oken (popup okna). Ta stranka se (z estetickych duvodu) otevira v novem okne bez ovladacich elementu od vilika gatesu… Takze budto musis u sveho prohlizece ty popup okna opet dovolit (coz, pokud netravis cas na nejakych strankach s erotickym obsahem, neni az zase takovy problem), nebo musis pouzit link na kterem ta stranka bezi v okne. Tam ale je kvalita tech fotografii lehce horsi, nejak se to trochu kostrbate resampluje.

      http://www.situations.ch/main.asp

      Odpovědět

Napsat komentář