Jak dopadl májový domácí fotoúkol

… aneb kdo se ukázal býti pohotovým reportérem.

Tak se mi zdá, že by bylo potřeba dávat domácí úkoly častěji. Vím, že ten májový byl vyhlášený těsně před dnem D, takže štěstí mohlo přát jedině připraveným a zároveň těm, kteří nemuseli v inkriminovaný den plnit závazky vůči rodině. Ovšem v reálném světě se reportérů také moc nevyptávají, proč nemohou přinést fotky z aktuální události: “Nemůžes? – Dáme zakázku někomu jinému.” Vidíte, někdy není profíkům co závidět.

Prvotní bilance je poměrně snadná. Ačkoliv fotoúkol nebyl povinný pro členy redakce, byli to právě naši aktivní a již tak dost vytížení redaktoři, kteří mezi účastníky početně převládli.
Dlouho jsem přemýšlela, zda a jak příspěvky hodnotit. Po zralé úvaze a vzhledem k malému počtu zúčastněných, bych hlavně chtěla vyzdvihnout a ocenit snahu. Pochvala tedy patří bez rozdílu všem, kteří se pokusili splnit zadání. Hodnotit budu spíše slovně. Neúčastnila jsem se, tak mohu. 🙂

Nebudu vás déle napínat a představím vám došlé fotografie:

neckar1.jpg

David je fotografický začátečník. Snímek pořídil v oblasti Moravského krasu při výletu na kole. Podařilo se mu zachytit zamilovanou dvojici v objetí. Z obrázku cítíme intimnost těch dvou na snímku. Ale zdá se, že David se nechal trcohu unést tím, co viděl, a tím pádem podcenil kompoziční stránku. Milenci na jeho snímku se hledají zhruba stejně obtížně, jako je tomu u provokujícího pojetí od Zdeňka Baksteina (viz níže). Co dodat, opakování a vytrvalost děla mistry. Davide, byl jsi jediný udatný začátečník, který se k domácímu úkolu postavil čelem a splnil!

1. máj podle Davida Neckáře
maj_letna

Petr Ozogan, v amatérských fotografických kruzích známý jako dokumentární tvůrce, se nezpronevěřil své pověsti a přinesl nám (jako jediný) snímek představující neromantickou tvář prvního máje. Snímek byl pořízen v prvomájovém průvodu na Letné. Petr zvoleným názvem jednak navazuje na text obsažený ve fotografii a navíc dává velmi jasně najevo, že by nechtěl zažít návrat starých pořádků. Přiznám se, že jsem se ho zapomněla přeptat, zda snímek vznikl opravdu v letošním květnu. V těchto dnech asi mnohým lidem Petrův námět připomene bilanci letošních voleb.

Petr Ozogan: Voli volte voly
bakstein1.jpg

Zdenek Bakštein, člen naší redakce, se projevil opět tak, jak jej už dlouho známe, tedy jako zkušený a vtipem a nápady hýřící autor. Ke snímku přidal titulek: “Najděte milence!” Není to klasické pojetí, jakým bývaji zobrazováni milenci – Zdenek pojednal téma sobě vlastním, tvůrčím způsobem, s trochou nadsázky.

Zdenek Bakštein: Najdi milence!
pola1a.jpg

Pavel Pola, další (vpravdě ústřední) člen redakce, našel v reálu, v nenahrané scénce, hned dvojice dvě. Vidíte, co můžete nalézt v pražské Šárce! Když uvážím, jaká náhoda mu přivála tento tak málo pravděpodobný výjev před objektiv, musel určitě zareagovat velmi pohotově, aby mu snímek neutekl.

1. máj podle Pavla Poly I
pola2a.jpg

Na tomto snímku se Pavlovi podařilo zachytit hned 4 dvojice najednou, čímž dosáhl rekordu v počtu dvojic na snímek. Nemohu říci jinak, než že se mu i zde podařilo zachytit další prchavý okamžik, výjev na který nenarážíme den co den.

1. máj podle Pavla Poly II
pola4a.jpg

Pavlova jehňátka symbolizují spiše plody lásky než vlastní vznešený a těžko definovatelný cit. Přinejmenším něžnější polovina lidstva se bude nad chlupatými plyšáky samou láskou rozplývat. Máme tu na výběr dvě varianty – jednu se všemi hlavičkami “jehněčí trojhlavé saně” dolů a druhou s jednou zvídavou hlavičkou nahoře. 🙂

1. máj podle Pavla Poly III
pola3a.jpg

Druhá varianta jehňátek od Pavla. Nelákají k pohlazení?

1. máj podle Pavla Poly IV
luky1.jpg

Jirka Charvát, další pilný člen redakce, na tomto snímku zobrazil …¨no říkejme tomu “veřejný milostný dopis”, napsaný na zdi. Toto téma svádí začátečníky k prosté čelní reprodukci nápisu. Ne tak Jirku. Docílil toho, že je dopis zasazen do okolního prostředí, aniž by se oslabila funkce dopisu jako hlavního obrazového prvku.

1. máj podle Jirky Charváta I
luky2.jpg

Zde máme od Jirky Charváta zobrazený nejsymboličtější rámec pro prvomájové milence. Karel Hynek se zamilovanou mladou dvojicí v popředí. Výtečný postřeh! Možná kompozičně roztříštěnější, než ostatní Jirkovy příspěvky. Ale byl tam, viděl a zaznamenal.

1. máj podle Jirky Charváta II
luky3a.jpg

Další Jirkův snímek mluví méně jednoznačným jazykem. Dvojice není na sebe soustředěná, spíše se zdá, že každý z nich sám za sebe bojuje s vedrem, žízní a únavou. Přesto ale očividně oba patří k sobě, spolu si přišli na louku sednout a spolu také odejdou. Tento snímek bych zařadila pod “sociální dokument”. Jirkova parketa.

1. máj podle Jirky Charváta III
luky4a.jpg

Poslední Jirkova dvojice se zdá býti spřízněna především intelektuálně. Oba lidé působí spokojeně, vyrovnaně, spiše jako přátelé, než milenci. Společné posezení v lůně městské přírody si vychutnávají při rozpravě nad příspěvky v Prague Post. Jirkovi se podařilo asi ze všech nejbarvitěji zachytit různé druhy lidské sounáležitosti.

1. máj podle Jirky Charváta IV

Jsem ráda, že ačkoliv při prvním fotoúkolu nebyla masová účast, potvrdilo se, že i pošetilá zadání v šibeničnim termínu lze zvládnout. Je hodně překážek objektivních a je hodně překážek v nás samých. S čím kdo musel zápasit, víte nejlépe sami. Doufám, že při vyhlášení dalšího fotoúkolu se pokusí o překonání překážek v sobě víc členů naší fotoamatérské virtuální komunity. Slibujeme, že další zadání ohlásíme ve větším předstihu.
Avizované dárečky asi postoupíme do dalšího kola, až početní převahu získají nečlenové redakce…

Jaký snímek se nejvíce líbí čtenářům?

2 komentáře u „Jak dopadl májový domácí fotoúkol“

  1. Muj favorit

    Ja bych asi radil na prvni misto fotku Zdenka Baksteina. Jenom nevim, proc se mi libi nejvic. 🙂 Asi tim, ze je tam kombinace prvku industrialnich, starobylych a mileneckych zaroven. 🙂 A taky se mi tam libi prijemne mekke svetlo. Jednu pripominku bych ale mel. 🙂 Mam rad prehledne fotky a tak bych tam mel rad ty hlavy trosku zretelnejsi. Ale to je detail.

    Odpovědět
  2. můj favorit….

    Rozhodně se mi moc a moc libí fotografie Jirky Charváta a to rozhodně všechny. Jsou proste… já nemám to slovo, neumím se vyjadřovat, jsou to fotky nad kterejma se člověk prostě zastavi a chvili prohlíží a zkoumá a snaží se je…., ne jinak a za chvili si myslí že je pochopil… to se mi na nich libi… ze se v soucasnym světe zastavim a čučím na to…
    Jirko jen tak dál! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář