Vyhlášení vítěze GPTK 2001

Tetička nám přijela, bude veselo, křičeli synovcové a neteře v polovině června a hrnuli se do kavárny Imperiál, kde tetička hodlala rozdávat dárky.

Dědeček toho večera nevykládal svou vzpomínku z mládí. Odešel po večeři do svého pokoje, protože ho teta Kateřina urazila.
Bylo charakteristické, že to učinila jakýmsi příslovím.

Je tomu už pár měsíců zpátky, ve foťácích už projelo mnoho filmů a ve vývojnicích proteklo mnoho vývojek, kdy se pár lidiček na jednom diskusním webu bavilo o tom, že by byla legrace nafotit něco divného. A kam čert nemůže, nastrčí ženskou. Vlastně ne, tady za tím ženská nebyla, ta přišla až později, za to důrazněji. Za všechno může pivo. Ne že bychom byli pivem nějak ovlivněni, ale padl návrh, že by se teda mohlo fotit, ale to se nelíbilo Ivošovi, že pivo fotí každý a že na něj nemá zrovna chuť a že by si dal podmáslí. No a první téma bylo na světě. Fotilo se podmáslí. Určitě se ptáte co to tady blábolím a co má co dělat podmáslí s Kateřinou. Hodně. Tetičce, a vlastně i nám třem ostatním, se tato ptákovina zalíbila, dali jsme virtuální hlavy dohromady a začali vymýšlet békoviny. Netrvalo to dlouho a bylo jasně dohodnuto nejen co se bude fotit, ale že se z toho udělá soutěž. Jednomyslně jsme zvolili paní předsedkyni a jelikož je maličká a je daleko, tak k ní byl zvolen ještě pan místopředseda, který je vysoký dostatečně a je také dostatečně blízko, takže mohl zastávat funkci velvyslance tetičky v ČR. ISim se chopil programování a takřka přes noc spáchal stránky soutěže. Chtěl jsem být pokladníkem, ale zjistilo se, že žádné příjmy ani výdaje nebudou, takže na mě zbyla funkce vypravěče. Tak jsem tady a budu vám o tom celém pravdivě vyprávět.

Asi nemá cenu vám popisovat jak urputně se bojovalo. To asi všichni znáte ze stránek naší tetičky. A tak pojďme hned na věc. Na věc nejdůležitější. Na vyhlášení vítězů loňského ročníku GPTK. To probíhalo ve zcela stylovém prostředí kavárny Imperiál, která byla zvolena zcela záměrně. Těm, kteří znají prostředí, ve kterém se teta Kateřina pohybuje, nemusím snad ani vysvětlovat proč, a ti, co to nevědí, snad dále pochopí.

Myslím, že jsem se už zmínil, že mám tetu jménem Kateřina. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech… Teta Kateřina je starší paní, ale odmítá to vzít na vědomí. Strojí se, jako by byla bůhvíjak mladá, nosí senzační klobouky a velmi se maluje, ačkoliv to vůbec neumí. Při chůzi zvláštním způsobem poskakuje a špulí rty. Často se stává, že některý z mužů, které teta potkává, je jejím vzhledem udiven a podívá se na ni poněkud vyjeveně…. V kavárně pak teta vykládá všem známým dámám, že ji na ulici nějaký mladý muž fixíroval a že jí to bylo velmi nepříjemné…

Teta1
Tak tohle je místo činu, kavárna Imperiál.
Teta2
Do kavárny se začínají scházet hosté. Blue přišla bez kraťasů, jak slibovala na FotoPrůvodci, takže se smělo fotit jen od pasu nahoru.
Teta3
Dostavila se i samotná teta Kateřina. Tentokráte bez klobouku a vkusně namalovaná. Při chůzi se však podivně pohupovala a špulila divně pusu.
Teta4
Dorazil i vítěz loňského kola, ZdeněkT a hned se hrnul k míse koblih, jako by mu snad patřila.
Teta5
Teta s Modrým psem (prý umí číst) začali pracovat na scénáři večera. Pan místopředseda Ivoš pracuje spíše na sobě a hledá v nápojovém lístku coby do hrdla nalil.
Teta6
Teta začíná podlézat, ale nějak se nedaří. Ivoš pouze koulí očima a děsí se aby mu teta nevylila pivo.

Doktor Vlach si totiž rozdělil lidi podle toho, jak se chovají v poloprázdné kavárně, mají-li před sebou mísu koblih. Představte si luxusní kavárnu za nedělního dopoledne. Venku je krásný den a hostů v kavárně je málo. Už jste se nasnídali, přečetli jste všechny noviny a teď jste se pohodlně opřeli v měkkém boxu a zamyšleně se díváte na mísu koblih. Nuda se pomalu rozlézá do všech koutů kavárny. A tu se tedy má ukázat, do které skupiny lidí podle teorie doktora Vlacha patříte. Jste-li prý člověkem bez fantazie, bez touhy po dynamice a bez smyslu pro humor, budete se na ty koblihy dívat tupě a bezmyšlenkovitě třeba až do poledne a pak se zvednete a půjdete k obědu….je to lepší než být příslušníkem skupiny druhé, která prý při pohledu na ty koblihy baví představou, co by se dělo, kdyby někdo zčistajasna a bez výstrahy začal ostatní návštěvníky kavárny tím pečivem bombardovat. Nechápu jak dospělý a rozumný člověk může myslit na takové věci.

Teta7
Zdeněk zatím nahlíží do Saturnina, aby vůbec věděl o co tady jde.
Tata8
Tetička konečně šla pro něco k snědku. Nebo že by v tom byl jiný záměr?
Teta9
Modrý pes opravdu umí, na rozdíl od ZdeňkaT, číst a tak vítěze i ostatní neznalé hosty seznamuje alespoň s nejdůležitějším obsahem Jirotkova Saturnina.
Teta10
Po slavnostnim čtení dostává ZteněkT diplom za svůj chrabrý výkon. My ostatní jsme stále na pochybách. To přece není možné, aby tenhle člověk vyhrál. To bude mít ještě nějaké pozadí.
Teta11
A mělo! Hned po slavnostním aktu ZdeněkT bez ostychu vytahuje pár švestiček ze své zahrádky a podstrkuje je paní předsedkyni a tetičce v jedné osobě. Takový slušný člověk to byl…
Teta12
Pak už se s nechápavým výrazem chápe první koblihy a my čekáme do které skupiny, dle doktora Vlacha, patří.
Teta13
Tušili jsme to. Už ty švestičky to naznačily. Je to člověk bez fantazie. On tu koblihu normálně sežral.
teta14
Naštěstí jsou zde lidé s velice bujnou fantazií a ZdeněkT se musí začít bránit. Koblihová bitva se rozjíždí.
Teta15
Zapojují se opravdu všichni a v kavárně začíná být nebezpečno.
Teta16
Místo aby metal včerejším pečivem, snaží se ulovit nějaký ten záběr, který by se mohl hodit do dalších kol soutěže. Všiměte si ďábelského výrazu v jeho tváři, který mu naskočí vždy při povedeném snímku. Asi taky ulovil tu koblihovou kometu.
Teta17
Vše jednou musí končit a tak je u konce i tato malá válka fotografů.
Teta18
Co sis nadrobil……
Teta19
Naštěstí přispěchaly na pomoc místní uklízečky a Zdeňkovi trochu pomohly.
Teta20
Přišla i virtuální realita Petr Chlumský. Teda nevíme jestli to byl on či jeho kaskadér homelesák. Každopádně jsme se rozhodli mu věnovat jeden výtisk Jirotkova Saturnina i s věnováním.
Teta21
Byl to homelesák! Po obdarování se rozplakal, jelikož v životě prý dostal tak maximálně pětku na polévku.
Teta23
Pavel začal přemýšlet co s načatým večerem.
Teta22
Zato teta Kateřina nám dala jasně najevo co si o tom myslí…
Teta24
… a prchla domů
teta25
Pár jedinců ještě chvilku pokračovalo v příjemném večeru, ale to už jsou jen mlhavé a velmi rozmazané vzpomínky. Tady by už tato reportáž nemusela být úplně pravdivá jako dosud, takže se radši rozloučíme.

Kurzívou psané odstavce jsem si s dovolením propůjčil z knihy Zdeňka Jirotky – Saturnin, která nám byla inspirací při vzniku této naší fotografické soutěže.

2 komentáře u „Vyhlášení vítěze GPTK 2001“

  1. Připomínka

    Jakube Jakube, zapomněl jsi zmínit jednu důležitou funkci a to Dozor nad dodržováním pravidel. Aby ti slečna dohlížečka neukázala zuby!

    Odpovědět

Napsat komentář