Jiří Havel: Jak fotografovat krajinu

Fotografie krajin patří mezi nejstarší fotografické žánry a dodnes se krajina stále řadí mezi nejvyhledávanější fotografovaná témata. Kniha Jiřího Havla, jednoho z předních českých krajinářů, autora řady fotografických publikací a „dvorního“ fotografa Krkonoš, je určena fotografům, kteří již zvládli základy fotografování a hledají podněty a inspiraci ke svému dalšímu zdokonalování.

Jak fotografovat krajinu - titul

Autor shrnuje ve čtyřech obsažných částech svoje zkušenosti s fotografováním krajinného detailu i monumentálních horských pásem, nabízí srovnání fotografického hledání v místech opakovaně navštěvovaných se snímky míst, která navštívil pouze na několik hodin. Na snímcích, které jsou rozloženy do období několika desítek let, je vidět jak kontinuita autorova pohledu na krajinu, tak i výsledky jeho hledání a experimentování, ať již jde o působivé snímky krkonošských oblak nebo, pro Jiřího Havla typické, použití blesku. Kniha je volně rozdělena do 4 částí.

Krajiny na dosah

Jiří Havel zde pojednává o fotografiích v různých ročních obdobích s různým přístupem k tématu. Nejen že probere úskalí různých ročních podmínek pro fotografování, ale podíváte se na krajinu jako na nalezené přírodní zátiší nebo na manipulace s Rýchorským pralesem. Jiří Havel vás seznámí se svým názorem na správný výřez, na fotografie „dlouhé“ vody a nezapomene ani na skalní reliéfy.

Krajiny blízké

Jak fotografovat krajinu 2

Jak již název napovídá, kapitola bude pojednávat o krajině domácí, kterou Jiří Havel rozšířil o některé Evropské lokality, na kterých vám autor poradí, jak udělat z počasí kreativní prvek a volně naváže na krásná oblaka v jeho oblíbených Krkonoších. Když nejsou oblaka, vykoukne na vás ze stránek knihy Slunce, které Jiří Havel umí také. No, a když Slunce již osvětluje jen vrcholky hor, nezbude nic jiného, než vyndat blesk a krajinářské fotografie oživit umělým světlem. Když už jsme u těch umělých pomůcek, tak se podíváte i na použití přechodových filtrů.

Krajiny vzdálené

Jak fotografovat krajinu 3

V různých ročních obdobích, rozmarném počasí a různých denních dobách navštívíte s Jiřím Havlem Jižní Rakousko, Dolomity, francouzské, švýcarské i italské Alpy, kde se budete moci kochat jak krásnou barevnou fotografií, tak emotivními černobílými záběry horských krajin. Poznáme zde rozdíl mezi krajinou divokou a kulturní, kde autor do fotografie komponuje i civilizační výdobytky. Opět se lehce dotknete různých filtrů, abyste tuto kapitolu zakončili s půlnočním Sluncem na Lopotech.

Krajiny daleké

Jak fotografovat krajinu 1
Čtvrtá, poslední a také nejobsáhlejší kapitola, vás vtáhne do krajin pro našince opravdu exotických. Nahlédnete na krajinu očima ptáků, dozvíte se, jak se fotografuje v Africe na zájezdu s Čedokem a zasype vás i písek Namibijských pouští. Následně se přesunete do Asie na nehostinné svahy nepálských údolí a přes Luklu si odpočinete v meditačních zahradách Japonských zahradních umělců. Z Japonských ostrovů přeskočíte do Amerických národních parků a přes Patagonii skončíte až u protinožců.

Pokud bych měl srovnat knihu Jiřího Havla s publikací Naučte se fotografovat dobře krajiny od Guy Edwardese (kterou jsem měl tu čest také hodnotit), potom se obě knihy vzájemně doplňují či na sebe navazují. Zatímco Edwardesova kniha je spíše velmi dobrou učebnicí fotografických technik, kniha Jiřího Havla techniku jen lehce načrtává a pojednává spíše o fotografii a fotografování jako takovém.

Jak jsem uvedl již na začátku, nejedná se o typickou učebnici. Tato kniha je určena pro ty, kteří již o fotografování něco vědí, znají zásady dobrých fotografií, ovládají techniku a chtějí najít další inspiraci pro svoje krajinářské záběry. A té je na 175 stranách opravdu hodně.

Jak fotografovat krajinu
Autor: Jiří Havel
Vydavatel: Zoner Press 2007
Přibližná cena: 399,- Kč
Rozsah: 176 stran
ISBN: 978-80-86815-65-7

2 komentáře u „Jiří Havel: Jak fotografovat krajinu“

  1. I trocha historie

    Kniha Jiřího Havla Jak fotografovat krajinu je velice inspirativní i pro pokročilé fotoamatéry, kteří si ze svých “turistických cest” chtějí odnést více než pouhý dokument. Ale i pohled na krajinářskou fotografii se v průběhu 30 – 40 let velmi změnil a vůbec nezaškodí si zalistovat v publikaci A.Hinšt, K.O.Hrubý Krajinářská fotografie (Orbis 1974) a porovnat nejen současné technické a “cestovatelské” možnosti, ale i pojetí kompozice, detailů, flóry i člověka v krajině a s otevřenýma očima zachytit naše mizející ráje. Proto knihu Jiřího Havla vřele doporučuji všem cestovatelům-fotografům k jejich inspiraci.

    Odpovědět

Napsat komentář