McCartney fotograf a Nikl výtvarník

Švandovo divadlo už čtvrtým rokem pořádá mimo jiné “Scénické rozhovory” – moderované jevištní rozpravy se zajimavými hosty. Osmnáctého října přijel do Prahy (nejen) fotograf Mike McCartney. A co víc, odpoledne představil na baru divadla svou poetickou knihu Petr Nikl.

Tady nebo třeba zde se můžete podívat, kdo všechno už si přijel do Švandova divadla popovídat.

Mike McCartney je opravdu mladší bratr slavného Brouka. A to je zřejmě tak veliký balvan, že s ním český publicista nedokáže hnout. Snad proto se moderátor večera David Hrbek (je chvályhodné, že Mika a všechny před ním pro Prahu získal) neustále k tématu Beatles vracel (Kdy jste naposledy viděl Johna Lennona?). Proč jen se nedokázal více soustředit na Mikovu práci samu – vždyť pan McCartney přijel v roce 2007 (!) jako fotograf a také zábavný společník. Naštěstí Mike s nadhledem a vtipem dokázal téma “vztahu k těm čtyřem” vždy lehce odbýt jednou pobavenou větou a věnovat se dále vlastním zálibám. Když to už nešlo jinak, prostě si s neuvěřitelnou otázkou – “Žárlil jste na Lennona, že vám vzal bratra?” – poradil lakonickou odpovědí “Nerozumím. Nerozumím, žárlil, jak to myslíte?” 🙂 Řeč se poté alespoň chvílemi točila kolem fotografií, bohužel opět postrkována typickými otázkami typu “který je váš nejlepší …” a nebo “jak dosáhnout …”

Nicméně celý večer běžely za oběma protagonisty večera promítané snímky fotografa McCartneyho a ty stály za shlédnutí. Dozvěděli jsme se rovněž, že přitažlivý Liverpool bude hlavním městem Evropské kultury pro příští rok – tedy o důvod více k návštěvě.

Chcete-li jako fotografové z tohoto kratičkého příspěvku alespoň něco mít – tenhle poslední odstavec je pro vás. V tomtéž divadle představil odpoledne dětem svou novou knihu veršů Petr Nikl. Pokud náhodou jste se s tímhle výtvarníkem ještě nepotkali (namátkou – skupina Tvrdohlaví, hravý český pavilón na EXPO 2005, hudební těleso Lakomé Barky, spousta loutek, koncerty Václava Koubka, pro fotografy úžasný film Rekviem pro loutky před měsícem premiérovaný v Arše, aj.) – učiňte tak ve vlastním zájmu co nejdříve 🙂

Protože kdo je hravý, nestárne.

Petr Nikl

Napsat komentář