Jak fotografovat neviditelné?

Při focení živé přírody je cílem nejen vytvoření vizuálně a obsahově poutavého snímku, ale také zachycení zvířete v co nejpřirozenější podobě. Jenže – co když je pro něj typické, že téměř není vidět?

V Thajsku jsme díky Petrově postřehu měli příležitost fotografovat gekona Ptychozoon lionotum, který dokáže dokonale splynout s kůrou některých stromů. Pamětliv výše zmíněné zásady jsem vytvořil tento snímek:

Neviditelný gekon
Neviditelný gekon

Přiznám se, že z něj mám docela radost, protože se domnívám, že skvěle demonstruje naprosto fantastické maskování gekona v jeho prostředí. Postupně jsem fotografii ukázal pár lidem (fotografům i laikům) při různých příležitostech, a reakce byly povětšinou pozitivní. Zdá se, že část lidí má na tuto fotku podobný pohled jako já sám.

Nicméně jsem se setkal i s celkem rezolutním odmítnutím a radou, že by pomohlo, kdyby byl gekon víc vidět – snad prý kdybych ztmavil pozadí, aby byl více odpíchnutý. Inu, ona je to vlastně pravda – z jistého úhlu pohledu by to asi fotografii prospělo. Jenže by pak neukazovala to, co jsem ukázat chtěl.

Na závěr přikládám ještě jednu fotografii téhož gekona. Sama o sobě snad funguje lépe, ale zdaleka neukazuje neuvěřitelné maskování tohoto tvora.

Trochu viditelnější gekon
Trochu viditelnější gekon

Od té doby přemýšlím o tom, jak fotografovat neviditelné. Jak zachytit typickou vlastnost živočicha, pokud jsou jí téměř dokonalé mimikry (mimeze)? Zatím jsem toho moc nevymyslel – zdá se, že nejsem tak daleko, abych dokázal v podobném případě vyhovět obsahem i formou. A co vy, milí čtenáři, ke kterému z obou hodnocení této fotografie se kloníte? Líbí se vám sama o sobě a nebo podle vás patří tak maximálně do atlasu s patřičným popiskem a já jsem jen podlehl přílišnému zoologickému nadšení? Podělte se o svůj názor v diskusi.

9 komentářů u „Jak fotografovat neviditelné?“

  1. palec hore 🙂

    Mne se fotografie libi… Idealni je ji ukazovat prave v kombinaci s tou druhou, kde gekon vynikne lip. On se clovek opravdu nemuze zavdecit vsem, protoze kazdej ma jiny vkus.

    Odpovědět
  2. laicky viděno

    se mi obě fotografie velice líbí. Musím ovšem říct, že mám obecně zálibu hledat skryté významy a detaily… 🙂

    Odpovědět
  3. Prva fotka je u mna skvela.

    Verim tomu, ze fotka je vec subjektivna, preto takmer kazda fotka bude mat zastancu i odporcu. To je podla mna v poriadku. Takze co sa fotiek tyka, u mna je druha fotka “bezna klasika”, ale ak sa podari prvu fotku neprehliadnut, tak sa do nej clovek naprosto ponori.

    Odpovědět
  4. “neviditelní” 🙂

    Nejprve jsem podle nadpisu myslel, že bude řeč o menšině žijící s námi po staletí, ale nakonec z toho vylezlo něco zajímavějšího 🙂
    Obě fotky mají svůj důvod. Pokud by fotografie měla mít edukativtní charakter, měly by se objevit obě a možná spojené vedle sebe do jednoho snímku. Typicky do učebnice.
    Jako umění bych spíš hlasoval pro první snímek, je to zajímavé a musí se hledat.
    Tam kde bychom chtěli prezentovat živočicha, tak samozřejmě druhá.

    Odpovědět
  5. Díky za názory

    Děkuji všem za názory – přiznám se, že jsem překvapen (ale současně i potěšen 🙂 příklonem k neviditelnému gekonovi. Postřeh s prezentováním obou fotek dohromady dává také smysl. Trochu v tomhle směru závidím filmařům, kteří to mají malinko jednodušší v tom, že maskování živočicha mohou pak odhalit pohybem zvířete nebo kamery. Když jsem si ale zkusil, jak pracné je udělat slušné video, tak mě ta závist zase přešla – zlatá fotka 🙂

    Odpovědět
  6. Povedlo se mi před časem něco podobného

    s lišajem topolovým. Večer jsem ho našel sedět na okraji silnice (asi se otřel o auto), odnesl do zahrady a ráno posadil na kmen staré jabloně. A ukázalo se kouzlo nechtěného – motýl téměř splynul s kůrou.
    Snímek je zde:
    http://skorepa-photo.com/galerie/laothoe-lisaj/laothoe-populi-lisaj-topolovy-116.html
    a odmaskovaný:
    http://skorepa-photo.com/galerie/laothoe-lisaj/laothoe-populi-lisaj-topolovy-114.html

    Dobré světlo, ostrá skla a věrné barvy 🙂

    Odpovědět
    • no přece stereoskopicky!

      To je vynikající nápad 🙂 Se standardním vybavením (jeden foťák, dvě fotky s posunem) to asi nepůjde použít na každý námět, ale zrovna u tohoto gekona by to šlo. Jen škoda, že je pak trochu komplikované výslednou fotku presentovat v hezké kvalitě 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář